-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulio kampeliai, kuriuose dar ir šiandien praktikuojami magiški ritualai

Gyvename visuomenėje, kuri remiasi mokslinėmis, faktais pagrįstomis žiniomis, racionaliu mąstymu. Todėl žmonės, tikintys likimu, burtas ar magija kartais atrodo naivoki. Vis dėlto pasaulyje gausu kampelių, kuriuose dar ir šiandien intensyviai praktikuojami magiški ritualai, kerėjimai, verdami eliksyrai. Šį kartą norime papasakoti būtent apie šias vietoves, jose gyvenančius žmones, jų tikėjimą bei papročius. Susipažinkite.
Papua Naujoji Gvinėja
Papua Naujoji Gvinėja / Shutterstock.com nuotr.

Beninas

Benino Respublika, arba tiesiog Beninas, – tai valstybė, įsikūrusi Vakarinėje Afrikos dalyje. Kadaise ši šalis vadinta Dahomėjos vardu, tačiau 1945 m. valstybė pakeitė pavadinimą – jis buvo parinktas pagal Benino įlanką, kuri skalauja šalies krantus.

Shutterstock.com nuotr./Beninas
Shutterstock.com nuotr./Beninas

Įdomu tai, jog Beninas turi labai margą etninę sudėtį, susidedančią iš įvairių Afrikos tautų. Nors šalies valstybinė kalba yra prancūzų, net 26 proc. Benino gyventojų kalba fonų kalba, 14 proc. – jorubų. 13 proc. – baribų. Nenuostabu, jog šalyje gyvena ir daug skirtingų religinių konfesijų atstovų. Nors daugumą sudaro krikščionys ir musulmonai, beveik penktadalis Benino gyventojų praktikuoja vudu religiją.

Žodis „vudu“ kilęs iš Vakarų Afrikos eve genties kalbos ir reiškia „globojanti dvasia“. Vudu kultą vysto tiek juodieji, tiek baltieji magai, tiek gydantys, tiek norintys pakenkti. Jie atnašauja aukas, praktikuoja ritualinius šokius, gamina įvairius vaistus ir nuodus, kuriems reikalingi džiovinti driežai, kirmėlės, rupūžės, augalų ekstraktai. Vudu praktikuojantys žmonės Benine nekelia jokios nuostabos. Čia netgi organizuojami specialūs vudu festivaliai, o turguose pardavinėjami įvairūs ritualams reikalingi atributai.

Čilė

Mapučiai – tai indėnų tauta, gyvenanti Centrinėje ir Pietų Čilėje, taip pat ir Pietų Argentinoje. Nors didelė dalis šios tautos gyventojų tiesiog perėmė kolonistų gyvenimo būdą, visgi dalis mapučių nepamiršo protėvių tradicijų ir dar šiandien praktikuoja magiškus ritualus.

Shutterstock.com nuotr./Čilė
Shutterstock.com nuotr./Čilė

Mapučių genties atstovai tiki, jog pasaulyje grumiasi dvi didelės jėgos: gėris ir blogis. Blogį atstovauja Kalku – ragana, dirbanti su juodąja magija, negatyviomis energijomis. Gėrio atstovė – Machi. Tai šamanė, kuri turi gydymo dovaną. Ši dovana dažniausiai perduodama iš kartos į kartą. Jau nuo kūdikystės būsima šamanė mokoma pažinti įvairias vaistažoles, kovoti su blogio jėgomis. Užaugusi ji tampa bendruomenės dvasine lydere, kuri gali gydyti tiek fizinį skausmą, tiek išvaduoti sielas nuo blogio. Tą ji daro pasitelkdama magiškąsias praktikas, tokias kaip giesmės, užkalbėjimai.

Beje, viešint mapučių kraštuose galima išvysti ir įdomias skulptūras – chemamüll. Tai dviejų metrų arba aukštesni iš medžio išdrožinėti žmonės, kurie, tikima, yra tarpininkai tarp gyvųjų ir mirusiųjų pasaulių.

Haitis

Kaip jau minėjome anksčiau, Beninas – tai valstybė, kurioje vudu tikėjimas plačiai praktikuojamas. Vudu gajus ir dar keliose Afrikos šalyse, pavyzdžiui, Toge, Ganoje, Nigerijoje. Tačiau istoriškai susiklostė taip, kad šis tikėjimas praktikuojamas ir už Afrikos ribų. Viena iš tokių valstybių – Karibų jūroje esantis Haitis.

Shutterstock.com nuotr./Haitis
Shutterstock.com nuotr./Haitis

Įdomu tai, jog net 80 proc. Haičio gyventojų – Romos katalikai. Tačiau tai jiems visai netrukdo praktikuoti ir vudu. Šalyje tarytum įvyko šių dviejų tikėjimų sinkretizmas – vudu išpažįstantys žmonės švenčia katalikų šventes, o kiekvieną sekmadienį bažnyčią lankantys tikintieji laisvalaikiu gaminasi užpilus iš džiovintų driežų, užkeikimais bando bendrauti su mirusiaisiais, atlieka vudu ceremonijas, kurių metu, tikima, išsilaisvina ir apsivalo nuo piktųjų dvasių.

Svarbu paminėti dar ir tai, jog vudu Haityje inkorporuotas ir į turizmo sektorių. Klausiate kaip? Vudu lėlytės – vienas iš populiariausių šalies suvenyrų. Jų įsigyti galima kone visose turgavietėse.

Pietų Afrikos Respublika

Pietų Afrikos Respublika, arba tiesiog PAR, – tai valstybė, kurioje kontrastai dominuoja kone visose srityse: tiek gamtoje, tiek žmogiškojo gyvenimo aspektuose. Šalyje galima išvysti tiek šiuolaikiškus miestus, tiek kaimelius, puoselėjančius senąsias tradicijas. Tad nenuostabu, jog greta racionalaus mąstymo valstybėje vyrauja ir maginis mąstymas.

Shutterstock.com nuotr./Pietų Afrikos Respublika
Shutterstock.com nuotr./Pietų Afrikos Respublika

Zulu – bene žymiausia PAR gyvenanti tauta, kurią sudaro beveik 12 milijonų žmonių. Dalis jų – labai šiuolaikiški, perėmę vakarietiško pasaulio taisykles. Kiti – vis dar praktikuojantys senuosius papročius. Vienas iš jų – tradicinė Zulu medicina. Klausiate, kuo medicina susijusi su magija? Gydytojai, pasak Zulu mediciną išpažįstančių žmonių, būna dvejopi – inyanga ir isangoma. Inyanga – šiuolaikiniame pasaulyje būtų suvoktas kaip natūralios medicinos šalininkas. Tuo metu isangoma ligas gydo tokiais metodais kaip transas, ritualinės giesmės. Šis daktaras geba nuspėti ateitį ir atlieka savotišką dvasinio lyderio rolę.

Papua Naujoji Gvinėja

Papua Naujojoje Gvinėjoje gyvena šimtai nedidelių tautelių, kai kurios iš jų vis dar išlaikiusios archajiškus papročius ir tradicijas. Vis dar gajos medžio raižybos tradicijos, unikalių ginklų gamyba, puošnių apeiginių drabužių siuvimas, taip pat ir magija apgaubti šokiai, įvairūs ritualai. Nors net 96 proc. šalies gyventojų laikomi krikščionimis, dauguma jų šią religiją papildo ir senųjų tikėjimų elementais.

Vida Press nuotr./Papua Naujosios Gvinėjos genties vyrai
Vida Press nuotr./Papua Naujosios Gvinėjos genties vyrai

Dalis Papua Naujosios Gvinėjos gyventojų tiki, jog mirtis gali ateiti tik atėjus senatvei. Tai reiškia, kad jei miršta jaunas žmogus, prie to prisidėjo juodosios magijos kerėtojai. Su juodąja magija kovojama įvairiai, dažnai – ritualiniais šokiais.

Kelionių akademija – ieškantiems egzotinių kelionių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius