-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Patarimai, ką aplankyti viešint egzotiškoje Meksikoje

Svajojate apie kontrastų kupinas egzotiškas atostogas? Kodėl jums neaplankius Meksikos? Tai šalis, kurioje galima išvysti tiek šiuolaikinius didmiesčius, tiek senovines majų ir actekų gyvenvietes. Tiek auksinius paplūdimius, tiek ugnikalnius ir snieguotas viršukalnes. O kur dar kolonijinės gyvenvietės, kriokliai, kanjonai, urvai ir, žinoma, pikantiška meksikiečių virtuvė! Įdomybių šioje šalyje tikrai nestinga. Sudarėme dešimties Meksikos vietų sąrašą, kurias rekomenduojame aplankyti viešint šioje šalyje.
Palenkė
Palenkė / 123rf.com nuotr.

Čičen Ica

Domitės senovės majų kultūra? O galbūt visada svajojote savo akimis išvysti piramidę? Jei taip, atostogaudami Meksikoje tiesiog privalote aplankyti Čičen Ica – Jukatano pusiasalyje esantį majų šventyklų miestą. Kadaise šis miestas buvo politinis, ekonominis ir religinis majų civilizacijos centras. Na, o šiandien, tai itin pamėgta turistų lankytina vieta.

Bene labiausiai keliautojus viliojantis senovinio Čičen Ica miesto statinys – Kukulkano piramidė, kurios aukštis net 24 metrai. Piramidė pastatyta X-XII amžiuje. Ji – ketursienė, o visose sienose yra po laiptų juostą. Iš viso tokių pakopų yra 364, o pridėjus paskutinį, viršutinį laiptą, gaunasi 365 pakopos – tiek, kiek metuose dienų. Senovės majams ši piramidė buvo tarytum kalendorius. Neįtikėtina, tiesa?

Shutterstock.com nuotr./Čičen Ica
Shutterstock.com nuotr./Čičen Ica

Meksikas

Viešint Meksikoje būtų nuodėmė neaplankyti šios šalies sostinės – Meksiko! Tai – vienas iš didžiausių miestų visame pasaulyje, todėl nenuostabu, jog gyvenimas jame tiesiog verda, o įdomybių – tikrai nestinga. Pasivaikščioję judriomis Meksiko gatvėmis, būtinai aplankykite bent kelis muziejus. Labai rekomenduojame nuvykti į Antropologijos muziejų, kuris gali pasigirti ne tik dydžiu, tačiau ir vertingais eksponatais. Teigiama, jog šis muziejus – įspūdingiausias visoje Lotynų Amerikoje. Taip pat aplankykite garsios menininkės Fridos Kahlo muziejų. Jame nuodugniau susipažinkite su bene garsiausios Meksikos dailininkės darbais ir jos neeiline asmenybe.

Jei būsite Meksike, būtinai apžiūrėkite ir centrinę Sokalo aikštę, senąją Katedrą. Taip pat aplankykite Nacionalinius rūmus bei actekų vado Montesumos šventyklos griuvėsius. Ir, žinoma, nepamirškite užsukti į vietinį restoraną ir paragauti tradicinių meksikietiškų patiekalų. Viešnagė Meksiko mieste bus tikrai nepakartojama!

Shutterstock.com nuotr./Meksikas
Shutterstock.com nuotr./Meksikas

Kankunas

Įdomybių Meksikoje tikrai nestinga. Visgi, manome, jog viešint šioje šalyje būtina ne tik apžiūrėti garsiausius lankytinus objektus, tačiau ir pasimėgauti poilsiu. Vienas iš labiausiai turistų pamėgtų kurortinių miestų Meksikoje – Kankunas. Jis – pietrytinėje šalies dalyje.

Kankunas – tai miestas, kuris nemiega visą parą. Didžiausia turistų koncentracija telkiasi Kankuno dalyje, kuri vadinama „viešbučių zona“. Tai – siauras sausumos ruožas tarp Karibų jūros ir lagūnos. Čia karaliauja milžiniški viešbučių kompleksai, kurie išsidėstę palei pakrantes. Ši zona gali pasigirti neįtikėtino grožio paplūdimiais. Joje gausu restoranų, suvenyrų parduotuvėlių, drabužių parduotuvių, pramogų, o taip pat naktinių klubų, barų. Čia kiekvienas turistas atras veiklų, kurios patinka būtent jam!

Shutterstock.com nuotr./Kankunas
Shutterstock.com nuotr./Kankunas

Teotihuakanas

Teotihuakanas – didžiulė archeologinė radavietė, esanti netoli Meksiko miesto. Ši vietovė užima net 83 kvadratinių kilometrų plotą.

Teotihuakanas klestėjo pirmajame mūsų eros tūkstantmetyje. Tai buvo vienas iš didžiausių to meto miestų visame pasaulyje. Šiandien šioje vietoje yra išlikęs Mezoamerikos piramidžių kompleksas. Taip pat ir gyvenamieji pastatai, alėjos, gatvės, dekoracijos. O turistus itin domina dvi šios miesto pažibos: Saulės ir Mėnulio piramidės. Beje, Saulės piramidė, kurios aukštis 70 metrų, – trečia pagal dydį piramidė visame pasaulyje. Teotihuakano archeologinis miestas – vieta, kurią iki šiol gaubia mistikos šydas. Čia tikrai verta apsilankyti.

Shutterstock.com nuotr./Teotihuakanas
Shutterstock.com nuotr./Teotihuakanas

Palenkė

Dar vienas įspūdingas majų palikimas, esantis dabartinės Meksikos teritorijoje – Palenkė. Šį pavadinimą miestui suteikė ispanų kolonistai. Mokslininkai teigia, jog patys majai šį miestą vadino „Lakam Ha“. Išvertus tai reiškia „didelis vanduo“ – mat šioje vietovė gausu versmių ir šaltinių.

Bene įspūdingiausias Palenkės statinys – Užrašų piramidė. Ji – laiptuota, 24 metrų aukščio, o piramidės viršūnėje stūkso šventykla. Klausiate, kodėl šiai piramidei suteiktas Užrašų piramidės vardas? Ogi dėl to, jog ant jos sienų ir kolonų hieroglifais išraižyti buvusių miesto valdovų vardai, dinastijų sąrašai.

Shutterstock.com nuotr./Palenkė
Shutterstock.com nuotr./Palenkė

Arka

Piečiausiame Kalifornijos pusiasalio taške, keliautojus džiugina neįtikėtino grožio gamtos kūrinys – Arka. Tai iš uolų susiformavęs darinys, jungiantis Kalifornijos įlanką ir Ramųjį vandenyną.

Ši vieta – be galo pamėgta turistų. Jie ne tik fotografuoja Arką, tačiau taip pat ir tikisi išvysti jūros liūtus. Šie gyvūnai čia – dažni svečiai. Beje, netoliese nuo Arkos yra puikių smėlio paplūdimių. Todėl turistai, įsiamžinę prie šio gamtos kūrinio, skuba mėgautis saulės voniomis ir maudynėmis.

Shutterstock.com nuotr./Arka
Shutterstock.com nuotr./Arka

Tulumas

Dar vieno, tikrai labai įspūdingo, majų civilizacijos miesto liekanos stūkso ant aukšto Karibų jūros pakrantės skardžio. Tulumas – tai miestas, kuris gyvavo maždaug XIII-XV a. Tai buvo svarbus uostamiestis, kuriame klestėjo prekyba. Dėl šios priežasties archeologai Tulume rado daug įdomių daiktų.

Tulumas – archeologinė vietovė, kuris gali pasigirti ne tik nuostabiu vaizdu į vandenyną, tačiau ir įspūdinga freskomis puošta šventykla, kurioje buvo garbinama deivė Venera. Jei viešėsite Meksikoje, labai rekomenduojame ją apžiūrėti.

Shutterstock.com nuotr./Tulumas
Shutterstock.com nuotr./Tulumas

Vario kanjonas

Jei esate iš tų keliautojų, kurių tikslas – pamatyti kuo daugiau vaizdingų gamtos kūrinių, viešėdami Meksikoje tiesiog privalote nuvykti į Vario kanjoną. Tai vieta, kuri pribloškia savo grožiu: laukiniai slėniai, aštrios uolos, bekraščiai toliai, gilūs tarpekliai, įspūdingi kriokliai ir karštosios versmės. Vaizdai tiesiog atima žadą.

Vario kanjoną sudaro šešių didelių kanjonų grupė. Kadaise, šioje vietovėje būta vario kasyklų, kurios vėliau buvo apleistos – dėl to kanjonų grupė pavadinta vario vardu. Vietovę patogiausia apžiūrėti keliaujant per ją nutiestu geležinkeliu, kurio linija driekiasi daugiau nei 650 kilometrų. Tai – vienas iš vaizdingiausių maršrutų visame pasaulyje.

Shutterstock.com nuotr./Vario kanjonas
Shutterstock.com nuotr./Vario kanjonas

Kosumelio sala

Karibų jūroje, netoli Jukatano pusiasalio, esanti Kosumelio sala – tikras rojus nardymo entuziastams. Neretai ši sala įvardijama kaip „nardymo meka“. Seklumoje atsiveriantis koralinis rifas, būriai spalvingų žuvų, vėžiagyviai, aštuonkojai, delfinai, rajos, barakudos, o taip pat povandeniniai urvai ir tuneliai – pasakiškas povandeninio pasaulio grožis į Kosumelio salą kasmet pritraukia galybę turistų. Tai sala, kurioje gausu nardymo įrangos parduotuvėlių, nuomos punktų. Visas turizmas tarytum nukreiptas į nardytojus.

Visgi, jei nardymas jūsų nevilioja, šioje saloje vis tiek atrasite ką veikti. Kosumelis gali didžiuotis pasakiško grožio laukiniais paplūdimiais, nacionaliniais parkais. Čia yra senųjų indėnų gyvenviečių griuvėsių, muziejų, delfinariumas.

Shutterstock.com nuotr./Kosumelio sala
Shutterstock.com nuotr./Kosumelio sala

Ušmalis

Kelionė į Meksiką neatsiejama nuo senovės majų kultūros pažinimo. Todėl norime jums rekomenduoti aplankyti dar vieną archeologinę vietovę – Ušmalį. Tai – vienas iš svarbiausių majų paminklų Jukatano pusiasalyje.

Šiandien šioje radavietėje išlikusi Žynio piramidė su šventykla viršuje. Taip pat įspūdingi Valdovo rūmai, kurie dekoruoti skulptūromis ir mozaikomis, keturių pastatų kompleksas, vadinamas Moterų vienuolynu, Balandinė, Nykštuko namas ir kt. Mokslininkai teigia, jog šie pastatai statyti 700-1000 metais. 1996 metais Ušmalis įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Shutterstock.com nuotr./Ušmalis
Shutterstock.com nuotr./Ušmalis

Kelionių akademija – ieškantiems kelionių į Meksiką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius