-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Penki Afrikos gamtos stebuklai

Afrika milžiniška ir įvairiaspalvė, taigi, ne veltui ją išvysti svajoja ne vienas. Mus ten vilioja egzotiška gamta, tik filmuose matyti gyvūnai ir spalvinga kultūra. Tam, kad Afrikos žemyne spėtume apžiūrėti visus nuostabiausius objektus, prireiktų daugybės laiko. Kad lengviau būtų apsispręsti, pristatome jums TOP 5 stebuklus, kuriuos tiesiog būtina aplankyti.
Viktorijos kriokliai
Viktorijos kriokliai / Shutterstock.com

1. Pakrantėse besiilsintys krokodilai ir šimtai retų žuvų

Malavio ežeras, dar vadinamas Niasa, driekiasi Pietų Afrikoje, Didžiajame Riftų slėnyje ir yra išties įspūdingo dydžio – jo ilgis siekia 560 km, o plotis 75 km. Dėl tokių išmatavimų jis veikiau primena jūrą, o ne ežerą.

Prieš maždaug 40 tūkst. metų susidariusiame vandens telkinyje yra net 2 apgyvendintos salos – Likoma ir Čizumulu. O pakrantėse ne tik auga bananai ir mangai, bet savo dienas leidžia krokodilai, begemotai ir afrikiniai ereliai.

Malavis keliautojus pakeri tiek įstabiomis sausumos pakrantėmis, tiek ir povandeninio pasaulio grožiu – čia randama apie 230 skirtingų žuvų rūšių, o daugelis akvariumuose auginamų žuvelių, pavyzdžiui, daugiaspalvės ešeržuvės, kilusios būtent iš šios vietovės.

Shutterstock.com/Malavio ežeras
Shutterstock.com/Malavio ežeras

2. Lyg iš dangaus besileidžiantis vanduo

Visame pasaulyje gerai žinomi Viktorijos kriokliai į Pietų Afriką pritraukia daugybę smalsuolių ir fotografų, norinčių pasigrožėti bei užfiksuoti gamtos stebuklą. 1,6 km pločio ir iš 108 m aukščio žemyn krentantis vanduo, girdisi net 40 km spinduliu, o vaizdas prikausto ir užburia. Įdomu, kad krioklyje gausu salelių, kurios milžiną lyg padalina į daug mažų krioklių. 1969 m. buvo sukurtas „Peilio ašmenų“ pėsčiųjų tiltas, jungiantis pagrindinį žemyną ir nuostabaus grožio kyšulį, tad šiuo metu turistai gali mėgautis nepamirštamais vaizdais iš arti.

Shutterstock.com/Didžioji Dženės mečetė
Shutterstock.com/Didžioji Dženės mečetė

3. Iš griuvėsių prikelta didžioji mečetė

Malyje, Dženės mieste stovi įspūdingas pastatas – musulmonų mečetė, kuri laikoma didžiausiu pasaulyje statiniu, sukurtu iš saulėje džiovinto plūkto molio plytų. Dženės didžioji mečetė laikoma absoliučiai išskirtiniu Sudano-Sahelio islamiškosios architektūros pavyzdžiu. Manoma, kad XII-XIV a. sultonas Kunburu priėmęs islamą, sugriovė savo rūmus ir sukūrė unikalią šventyklą. Po jo sekę valdovai dailino statinį – pridėjo aukštus bokštus ir sutvirtino pamatus, tačiau kai 1893 m. prancūzai okupavo miestą, iš didingo pastato buvo likę tik griuvėsiai. Visgi, šiandien galite grožėtis mečete, kadangi 1907 m. bendromis okupantų ir vietinių pastangomis ši buvo atstatyta.

4. Antras didžiausias pasaulio kanjonas

Žuvų upės kanjonas pagal savo dydį, kuris išties įspūdingas – jo gylis siekia 550 m, o ilgis 161 km, yra laikomas antru visoje planetoje. Namibijoje esantis gamtos objektas turistams suteikia nepakartojamą galimybę apžiūrėti apylinkes nuo jo viršaus, kur atsiveria neregėto grožio vaizdai. Mėgstantiems ekstremalius nuotykius, vietiniai gidai organizuoja net 5 parų žygius į vietovę. Kurioje, beje, galima ne tik sutikti nemažai egzotinių gyvūnų, tokių kaip laukiniai arkliai, kalnų zebrai ar kudu antilopės, bet ir pakėlus akis į dangų gėrėtis tarp uolų skraidančiais paukščiais. Būtent dangaus gyventojų Žuvų upės kanjone priskaičiuojama apie 60 skirtingų rūšių.

Shutterstock.com/Žuvų upės kanjonas
Shutterstock.com/Žuvų upės kanjonas

5. Egzotinių gyvūnų rojus

Botsvanijoje driekiasi didžiuliai plotai su nepaprastai gausia gyvūnija, tai Okavango delta, kuri yra didžiausia sausumos delta visame pasaulyje. Kadaise ji buvo senovinio Makgadikgadi ežero, kuris pradėjo džiūti prieš maždaug 10 tūkst. metų, dalimi. O šiandien vietovėje plyti sausuma, kol itin stiprios liūtys jos nepaverčia pasakiškai raibuliuojančiu vandeniu. Nuostabiausia, kad teritorijoje galima pamatyti nepaprastus egzotinius gyvūnus: Afrikos dramblius, žirafas, liūtus, leopardus ir net 400 skirtingų rūšių paukščių. Nuotykiai traukte traukia smalsuolius, tad aplink deltą yra įrengtos stovyklos, kurios aptarnauja į teritoriją užsukusius keliautojus.

Shutterstock.com/Okavango delta
Shutterstock.com/Okavango delta

Egzotinių kelionių į Afriką specialistai – kelioniuakademija.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius