Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teheranas: brangakmenių lobynai triukšmingiausiose pasaulio gatvėse

Filmai ir legendos mena didingąją Persiją. Tačiau šiuolaikinis žmogus nebesieja šio pavadinimo su Iranu. O veltui! Šalies sostinė Teheranas turistus pasitinka įspūdinguose rūmuose ir pilyse sukauptomis meno kolekcijomis bei gatvėse tvyrančiu vandens pypkių kvapu.
Teheranas
Teheranas

Norinčiųjų pažinti kultūrą iš arčiau tikrai nenuvils persiškas svetingumas. Anot vietinių tradicijų, atvykėlis iraniečių namuose gali apsistoti net tris dienas.

Pusės milijono veidrodžių miestas

Didžiulėje, daugiau nei 7 milijonus gyventojų turinčioje, sostinėje vairavimas gali tapti tikru iššūkiu. Chaosu garsėjančiose megapolio gatvėse egzistuoja tik vietiniams suprantamos taisyklės.

Turistai, norėdami pereiti į kitą kelio pusę, paprastai neišsiverčia be aplinkinių pagalbos. Tačiau įsilieti net ir į itin sudėtingą iranietišką tvarką trunka neilgai, o vaikštinėjant pėsčiomis galima išvysti visas vietos įžymybes.

Golestano rūmai
Golestano rūmai

Vienas svarbiausių ir seniausių Teherano pastatų – Golestano rūmai. Didinga, persiškais ornamentais papuošta buvusi valdovų rezidencija įspūdinga ne vien išore. Viduje architektūrinė įžymybė glaudžia veidrodžių salę, kurioje jūsų atvaizdą parodys daugiau nei pusė milijono stiklo gabalėlių.

Dar didesnius turtus sukaupė Nacionalinis briliantų lobynas. Vos dvi valandas per dieną svečius priimančiame muziejuje sukrauti vertingiausi Irano brangakmeniai, tarp kurių – didžiausias pasaulyje 182 karatų deimantas Darya-ye Nur.

Namų rūsiuose – nelegalios linksmybės

Paklydusiems triukšmingame didmiestyje dėmesį vertėtų atkreipti į Milado bokštą. Net 435 metrus išsišovęs statinys matomas iš bet kurios Teherano vietos, tad laikomas pagrindiniu miesto orientyru.

Azadi bokštas
Azadi bokštas

Dydžiu jam mažai nusileidžia ir Laisvės (Azadi) paminklas. Vartais į Iraną vadinamas monumentas sudėliotas iš 8 tūkstančių marmuro luitų. Lenktų formų pastatas stūkso milžiniškoje, fontanais ir pievomis garsėjančioje 50 tūkst. kvadratinių metrų aikštėje.

Nors islamo religija draudžia alkoholį bei naktinius klubus, šiandieninio Teherano gyventojai renkasi laisvesnį gyvenimo būdą. Susidraugavę su vietiniais pateksite į nelegalius, gyvenamųjų namų rūsiuose įkurtus barus. Čia moterys gali lengviau atsikvėpti – viduje neprivalu dėvėti galvos apdangalų.

Labiausiai Vakarų pasaulį primena Valiasr gatvė, kurioje viena prie kitos išsidėstė dešimtys užkandinių, o naftos magnatų vaikai didžiuojasi prabangiais automobiliais.

Daugiau nei 20 kilometrų besidriekianti alėja yra ilgiausia ne tik Irane, bet ir visuose Artimuosiuose Rytuose.

Teherano gyventojai atvykėlius neretai suglumina neįprastomis etiketo taisyklėmis. Taksistas, nuvežęs ne vieną dešimtį kilometrų, gali nesutikti paimti užmokesčio. Tačiau tai nereiškia, kad už kelionę nereikės mokėti. 

Lankantis Irane vertėtų prisiminti, jog vietinis pinigus priims prieš tai tris kartus kukliai atsisakęs. Savo ruožtu iranietis tikėsis keleto mandagių „ne“ vaišindamas jus.

Kelionių į Iraną specialistai – kelioniuakademija.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius