Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 dalykų, kurių Norvegijoje geriau nedaryti

Norvegijos lietuvių interneto portalas norvegijosnaujienos.eu parengė ir paskelbė tautiečiams 10 taisyklių, kurių reikėtų laikytis gyvenant ir dirbant Norvegijoje.
Norvegijos ilgiausios dienos festivalis Bergene
Norvegijos ilgiausios dienos festivalis Bergene / wikimedia.org nuotr.
Temos: 2 Norvegija Norvegai

Nors norvegai gana santūrūs, giliai viduje jie viską gerai apgalvoja ir neišsiduoda, ką mano iš tikro. Jei norvegas jums šypsosi, tai nebūtinai reiškia, kad jūs jam patinkate, tai dažniausiai reiškia tik elementarų mandagumą. 

Tačiau ir juos įmanoma išmušti iš pusiausvyros. Čia pačių norvegų (bent jau 50 procentų) sudarytas sąrašas, kas juos išveda iš pusiausvyros. Skelbiame ne tam, kad veltumėtės į konfliktus, greičiau tam, kad jų išvengtumėte.

1. Nesakykite, kad Švedija – jėga

Sakoma, kad lengviausia norvegą sunervinti – kalbant pasakyti, kad Švedija geresnė šalis arba Švedijoje gyventi geriau. Žinoma, galima išbandyti Daniją, Suomiją, tai irgi veikia, bet Švedija suveikia garantuotai. Norvegų nuomone, geriausia, kas yra Švedijoje, mažesnės kainos.

123RF.com iliustr./Švedija šnipinėjo Baltijos šalis
123RF.com iliustr./Švedija erzina kaimynus norvegus.

2. Nežiūrėkite tiesiai į akis

Viešosiose vietose užsieniečiai pastebi, kad norvegai žiūri kažkaip pro šalį, tai tiesa, nes norvegai vengia tiesioginio akių kontakto. Todėl jei, pavyzdžiui, autobuse įsistebeilysite norvegui į akis, jis tai priims kaip „tiesioginę grėsmę savo norvegiškajai esybei“, žinoma, galima ir atitinkama reakcija į tai.

Norvegus pagal punktualumą lenkia gal tik vokiečiai. Todėl bet koks pavėlavimas, kad ir į patį nereikšmingiausią renginį – rimtas įžeidimas.

3. Niekad niekur nevėluokite

Norvegus pagal punktualumą lenkia gal tik vokiečiai. Todėl bet koks pavėlavimas, kad ir į patį nereikšmingiausią renginį – rimtas įžeidimas. Beje, nebandykite ateiti ir pernelyg anksti – tuomet gali tekti imtis šeimininkų vaidmens.

4. Nemėginkite ko nors pastatyti norvego kieme, už namo 

Norvegai turi aiškų supratimą to, kad kontaktas su gamta yra kiekvieno žmogaus šventas reikalas. Jeigu žiūri į reikiamą pusę nuo namo, visada pamatysi mišką, net jei į jį norvegas niekada ir nenueina. Miško buvimo ir matymo faktas – gyvybiškai svarbus, todėl bet koks ūkinis griozdas, trukdantis vaizdui už namo – garantuotai sukelia nesupratimą ir pasipiktinimą.

5. Nedrįskite prisėsti šalia nepažįstamo norvego viešajame transporte

Ieškokite laisvų vietų, bet jokiu būdu nesėskite šalia ir juo labiau nekalbinkite nepažįstamo norvego ar norvegės. Tai žiaurus išbandymas jiems.

6. Nedrįskite pasakyti ką nors negatyvaus apie Norvegijos karalių

„Scanpix“ nuotr./Norvegijos karalius Haraldas
„Scanpix“ nuotr./Norvegijos karalius Haraldas

Jei yra laisvų vietų – pirmyn, bet jokiu būdu nesėskite ir juo labiau nekalbinkite nepažįstamo norvego ar norvegės. Tai žiaurus išbandymas jiems.

Reikia pripažinti, kad Norvegijos karalius – vyras, vertas susižavėjimo ir pagarbos. Norvegai myli karalių ir jiems nė į galvą neateina ką nors blogai apie jį pasakyti.

Dabartinio karaliaus Haraldo tėvas Ulavas yra pasakęs: „Turiu puspenkto milijono asmens sargybinių.“ Net paprastas norvegas karaliaus kritiką priims kaip asmeninį įžeidimą.

7. Nesugalvokite pasijuokti iš jų nacionalinių sporto šakų

Norvegai – didi sporto nacija, tik bėda ta, kad jie labai geri daugumoje sporto šakų, kurios mažai kam rūpi – slidinėjimas, kerlingas, orientavimasis, rankinis...

„Scanpix“ nuotr./Norvegų mišrios biatlono estafetės komanda
„Scanpix“ nuotr./Norvegų mišrios biatlono estafetės komanda

8. Geriau nekritikuokite jų kalbos ir nelieskite dialektų temos

Norvegai iš karto labai supyks, jei jų kalbą prilyginsite danų ar švedų arba pareikšite, kad jie ją „pasiskolino“. Tas pats ir su dialektais.

Beje, norvegai ne visada nori sakyti, iš kur jie kilę, todėl jei norvegas įrodinėja, kad jau 20 metų gyvena Osle, geriausias būdas jį supykdyti – pagirti jo šiaurietišką dialektą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Žmonės Osle dalyvauja „gėlių žygyje“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Žmonės Osle dalyvauja „gėlių žygyje“

9. Net nemėginkite nepritarti, jog Norvegijoje gyventi brangu

Visi norvegai sutinka, kad gyventi pas juos brangu. Ir tai amžina skundų tema. Todėl jei šiuo klausimu nerodysite solidarumo su jais, sulauksite mažų mažiausiai nesupratimo, blogiausiu atveju įsiūčio, ypač jei dar sugalvosite pridėti „ir uždirbate jūs daug“.

10. Neprasitarkite, kad norvegai – ne vienintelė tauta, pakelianti šaltį

Norvegijoje viskas geriausia. Aišku, norvegai geriausiai pakelia ir šaltį ir tuo didžiuojasi. Tiesa, Tromsėje, Šiaurės Norvegijos sostinėje, vidutinė sausio temperatūra vos -5. Tuo tarpu Lietuvoje šalčių būna ir didesnių. Bet geriau apie tai neužsiminti, pamanys, kad giriatės arba esate pasipūtėliai.

123rf.com nuotr./Trumsė
123rf.com nuotr./Tromsė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius