Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 įkvepiančių moterų keliautojų istorijų: aplink pasaulį per 72 dienas ir kiti nuotykiai

Labiausiai pagarsėję nuotykių ieškotojai, rekordų laužytojai, nutrūkgalviškų idėjų įgyvendintojai – vyrai. Tačiau moterys nuo jų neatsilieka ir jiems ne ką tenusileidžia. Todėl kviečiame susipažinti su įkvepiančiomis asmenybėmis, kurios nieko nebijodamos siekė įgyvendinti savo svajones, pažinti pasaulį ir tapo beprotiškų nuotykių pionierėmis. Jei kada pritrūks drąsos įgyvendinti savo norus, užsimesti kuprinę ant pečių ir tiesiog iškeliauti, prisiminkite šias moteris, įkvėpusias ir vis dar įkvepiančias šimtus keliautojų.
Rosie Swale-Pope
Rosie Swalepope / rosieswalepope.co.uk

Nellie Bly (1864–1922) – Aplink pasaulį per 72 dienas

1890-aisiais nusprendė siekti rekordo ir apkeliauti pasaulį greičiau nei visi kiti tai darę prieš tai. Perskaičiusi Jules Verne’s „Aplink pasaulį per 80 dienų“ Nellie nusprendė, kad ji nori tai padaryti per trumpesnį laiką. Be to, ši žurnalistė buvo ir apskritai pirmoji moteris išsiruošusi į kelionę aplink pasaulį. Detalus kelionės garlaiviu bei geležinkeliu pasakojimas yra išleistas knygos pavidalu „Aplink pasaulį per 72 dienas“.

H. J. Myers/Nelė Bly
H. J. Myers nuotr./Nellie Bly
Nelė Bly
Nellie Bly knyga 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amelia Earhart (1897 – tikriausiai 1937) – aviacijos pionierė ir kovotoja už moterų teises

Amelia nusprendė tapti pilote 1920-aisiais, kai moterų vieta, pagal nusistovėjusias normas, buvo namie. Moterų pagrindinis užsiėmimas turėjo būti vaikų priežiūra, maisto ruošimas ir rūpinimasis namais bei šeima. Tačiau jai tai nerūpėjo ir Amelia tapo pirmąja moterimi perskridusia Atlantą. Beje, ji tai padarė 1927-aisiais, dar prieš Stepono Dariaus ir Stasio Girėno žygį. 

Wikimedia.org nuotr./Amelia Earhart
Wikimedia.org nuotr./Amelia Earhart

To jai nebuvo gana ir 1937-aisiais Amelia nusprendė skristi aplink pasaulį. Tačiau įveikusi tris ketvirtadalius kelio, pilotė dingo. Jos lėktuvas ir kūnas taip niekada ir nebuvo rasti. Nepaisant to, Amelia buvo ir yra vienas iš didžiausių autoritetų moterų teisių gynėjams. Ji nesileido stabdoma vien dėl to, jog yra moteris ir kartą yra pasakiusi: „Klausykite, aš žinau, kokie pavojai manęs laukia ir suprantu riziką. Tačiau aš vis tiek noriu tai daryti. Moterys privalo daryti tuos pačius dalykus, kuriuos darė ir daro vyrai. Ir jeigu mes suklysime ar mums nepavyks, tai tiesiog turėtų tapti iššūkiu kitoms moterims.“

Wikimedia.org nuotr./Amelia Earhart, 1928m.
Wikimedia.org nuotr./Amelia Earhart, 1928m.

Margareth Moth (1951 – 2010) – karo fotožurnalistė

Margareth buvo pirmoji moteris fotožurnalistė iš Australijos bei Naujosios Zelandijos, kuri dažnai keliavo į karo ir konfliktų zonas. Ji garsėjo savo drąsa, charizma bei begaline meile darbui. Margareth sustabdė vėžys, diagnozuotas 2007-aisis, nuo kurio ji po trijų metų ir mirė.  Viename interviu su CNN 2009-aisiis  ji sakė: „Svarbiausia yra žinoti, kad iš gyvenimo pasiėmei viską. Gali būti bilijonierius, tačiau už jokius pinigus nenusipirktum patirčių ir nuotykių, kuriuos išgyvenome mes.“

AP nuotr./Margaret Moth
AP nuotr./Margaret Moth

Laura Dekker (gimusi 1995-aisis) – jauniausia keliautoja, viena apiplaukusi jachta aplink pasaulį

Drąsioji jauna jūreivė pasiryžo savo pirmai solo kelionei, kai jai tebuvo 13 metų. Tuomet ji iš Olandijos viena išplaukė į Angliją. Lauros tėtis tikėjosi, kad savaitė, plaukiant vienai sudėtingomis oros sąlygomis, „pagydys“ jo dukrą nuo panašių nuotykių troškimo. Tačiau kai Laurai suėjo 14, ji pranešė apie savo planus plaukti aplink pasaulį. Kad įgyvendintų savo svajonę, Laurai teko dalyvauti teismuose, nes įstatymų sergėtojai nenorėjo paauglės leisti keliauti vienos dėl jos amžiaus. Tačiau mergaitės niekas nesustabdė ir ji leidosi į savo gyvenimo kelionę. Po metus trukusio nuotykio, tuomet jau šešiolikmetė, Laura tapo jauniausia jūreive, apiplaukusia pasaulį. Dar viena jauna Lauros bendramintė, australė Jessica Vatson, tokiai pat kelionei ryžosi būdama šešiolikos.

lauradekker.nl nuotr./Laura Dekker
lauradekker.nl nuotr./Laura Dekker
lauradekker.nl nuotr./ Lauros Dekker jachta
lauradekker.nl nuotr./ Lauros Dekker jachta

Annie Londonderry (1870 – 1947) – pirmoji moteris, dviračiu apvažiavusi aplink pasaulį

1895-aisiais, būdama 25-erių ir jau turėdama tris vaikus, Annie nusprendė išsiruošti į kelionę dviračiu aplink pasaulį. Prieš tai niekada nedalyvavusi ilgose kelionėse dviračiu, Annie nusprendė apvažiuoti pasaulį per 15 mėnesių ir uždirbti 5000 dolerių. Beje, reikėtų paminėti, kad jos dviratis neturėjo stabdžių! Kelionės tikslas buvo įrodyti, kad moteris gali gyventi, keliauti ir išgyventi viena, būti stipri ir nepriklausoma. Tą Annie įrodė ir grįžusi iš kelionės kartu su šeima persikėlė į Niujorką, kur dirbo žurnaliste. „Aš esu žurnalistė ir „nauja moteris“, o tai reiškia, kad galiu daryti viską, ką daro vyrai“, – tai garsioji Annie frazė, įkvėpusį ne vieną moterį imtis „vyriškų“ darbų.

Bibliotheque de Toulouse nuotr./Annie Londonderry
Bibliotheque de Toulouse nuotr./Annie Londonderry

Šiuo metu viena dviračiu aplink pasaulį keliauja Loreta Henderson. Apie ją daugiau galite paskaityti jos tinklaraštyje Skalatitude.

Junko Tabei (gimusi 1939) – pirmoji moteris, įkopusi į Everestą ir Septynias viršukalnes

Japonė alpinistė Junko 1975-aisiais tapo pirmąja moterimi, įkopusia į Everestą ir visas Septynias viršūkalnes – aukščiausius kiekvieno žemyno kalnus. Šiuo metu Junko yra 73-eji ir savo alpinistinę veiklą ji šiek tiek pristabdė. Daugiausiai laiko Junko dabar skiria kitai veiklai – ji yra Himalajų nuotykių fondo Japonijoje direktorė.

Junko Tabei
Junko Tabei

Maureen Wheeler (gimusi 1950) – kelionių gido „Lonely Planet“ („Vieniša planeta“) bendraautorė 

Lonely Planet nuotr. /Maureen ir Tony jaunystėje
Lonely Planet nuotr. /Maureen ir Tony jaunystėje

1972-aisiais Belfaste gimusi keliautoja Maureen, kartu su vyru Tony išsiruošė į kelionę žeme Azijos link. Grįžę namo, jie neturėjo pinigų ir nežinojo, ką gyvenime daryti toliau. Tačiau žmonės nuolat klausinėjo jų apie kelionę, apipildami tūkstančiais įvairiausių klausimų. Tada Maureen ir Tony nusprendė parašyti gidą „Pigiai per Aziją“ ir tai buvo pradžia to, kas vėliau išaugo į gidų imperiją, apie kurią mes visi žinome. „Lonely planet“ dabar yra populiariausia ir didžiausia gidų serija, pasakojanti apie įvairiausias pasaulio šalis ir kaip jose keliauti. Maureen vis dar keliauja ir pati rašo gidus. 

Lonely Planet nuotr. /Maureen ir Tony jaunystėje ir dabar
Lonely Planet nuotr. /Maureen ir Tony jaunystėje ir dabar

Gertrude Bell  (1868 – 1926) daugybę talentų turėjusi keliautoja

Gertrude buvo archeologė, diplomatė, kalbininkė, rašytoja, Raudonojo kryžiaus savanorė, pasisakė prieš rinkimų teisę moterims, (nes manė, kad jos tam dar yra nepasiruošusios) bei studijavo Arabų kraštų istoriją ir kultūrą. Ir visa tai ji darė 20-ojo amžiaus pradžioje! Gertrude atliko svarbų vaidmenį Irako formavimosi istorijoje, o jos parengti dokumentai iki šiol yra naudojami vyriausybės.

Newcastle Univeristy Library nuotr. /G. Bell ir jos daryta nuotrauka
Newcastle Univeristy Library nuotr. /G. Bell ir jos daryta nuotrauka
G. Bell/G. Bell daryta nuotrauka,  1914m.
Newcastle Univeristy Library nuotr. /G. Bel daryta nuotrauka, 1914m.

Tina Sjögren (gimusi 1959)  – pirmoji moteris, pasiekusi tris polius

Tina gimė Prahoje, tačiau būdama 9-erių kartu su šeima išvyko į Švediją. 1983-aisias Tina susituokė su švedu Tomu ir vėliau jiedu emigravo į Niujorką. Tina ir Tomas (jie yra žinomi kaip T&T) išsiruošė siekti rekordo – Tina norėjo tapti pirmąja moterimi, įveikusia tris polius – Šiaurės ašigalį, Pietų ašigalį bei Everesto viršukalnę. 2001-aisiai jie buvo pirmieji, tiesiogiai transliavę savo fotografijas nuo Antarktidos ledkalnio viršūnės. Prieš tai, 1999-aisiais Tina ir Tomas buvo pirmieji, pasiekę tiesioginės transliacijos aukščio rekordą Evereste.

Tina ir Tom nuotr. /Tina Sjögren
Tina ir Tom nuotr. /Tina Sjögren
Tina ir Tomas Sjogren dabar gyvena JAV
Tina ir Tom nuotr. /Tina ir Tom Sjögren dabar gyvena JAV

Rosie Swale-Pope (gimusi 1964-aisiais) – bėgo per pasaulį, norėdama skleisti informaciją apie vėžinius susirgimus

Po to kai nuo vėžio mirė jos vyras, Rosie per savo 47-ąjį gimtadienį nusprendė apsiauti savo bėgimo batelius ir bėgti aplink pasaulį. Jos tikslas buvo surinkti pinigų labdarai ir skatinti žmones domėtis vėžio tema. 2009-aisiais, po 5 metų nuo žygio pradžios, virš 32 000 įveiktų kilometrų, 53 sudėvėtų bėgiojimo batelių porų bei klubo traumos jos misija buvo įvykdyta. Kelionės metu, kaip pasakoja Rosie, ji buvo sekama būrio vilkų Rusijoje, jai grasino nuogas ginkluotas vyras Sibire ir ji vos mirtinai nesušalo Aliaskoje.

rosieswalepope.co.uk/Rosie Swalepope
rosieswalepope.co.uk nuotr./Rosie Swale-Pope
rosieswalepope.co.uk/Rosie Swalepope
rosieswalepope.co.uk nuotr./Vieta, kuriose Rosie pradėjo ir baigė bėgimą

Be bėgimo aplink pasaulį, Rosie įveikė dar kelis iššūkius. Ji viena perplaukė Atlantą su 5 metrų ilgio valtele. Vėliau, kartu su šeima, katamaranu nuplaukė į Australiją ir grįžo atgal per Žaliąjį kyšulį. 2010-aisiais Rosie nusprendė nubėgti 26 maratonus per 26 dienas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius