-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkijoje populiarėja plaukiojantys namai

Kai prieš kelerius metus fotomenininkas Saulius Paukštys, Vilniaus rotušės ceremonmeistreris, sostinės istorija besidomintis menotyrininkas Saulius Pilinkus ir architektas Valdas Ozarinskas pasiūlė Neryje tarp Žaliojo ir Karaliaus Mindaugo tiltų statyti plaustų koloniją, kur būtų galima ir gyventi, paaiškėjo, kad Vilniaus savivaldybė nepritariama norui statyti gyvenamuosius būstus. O štai kaimyninės Lenkijos Mozūrų krašte laivai-namai sparčiai populiarėja, rašo gazeta.pl.
Namas ant vandens Amsterdame
Namas ant vandens Amsterdame / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 3 Namas Lenkija Laivas

Plaukiojantis puikiai įrengtas namas (angl. Houseboat) populiarėja Mozūruose. Tokius namus nuomojantys verslininkai savo veiklą lygina su baidarių nuoma, o kiekviena save gerbianti nuomos bendrovė būtinai siūlo išsinuomoti ir houseboat'ą.

„Toks namas Mozūruose yra tarsi laiko simbolis. Tingėjimo simbolis. Įsėdi į jį kaip į automobilį, pasuki raktelį ir plauki, o įranga tave veda tarsi už rankos: jei nukrypsi nuo nustatyto kurso, įsijungs pavojaus signalas, jeigu užplauksi ant akmens – taip pat“, – pasakoja laivų nuomos Mozūruose pradininkas Marianas Belbotas. Jo įmonė jau 40 metų nuomoja įvairias valtis, o šiemet siūlo ir pirmąjį houseboat'ą.

Toks namas Mozūruose yra tarsi laiko simbolis. Tingėjimo simbolis. Įsėdi į jį kaip į automobilį, pasuki raktelį ir plauki, o įranga tave veda tarsi už rankos, – pasakoja Marianas Belbotas. 

Nors šis laivas brangus ir jam įsigyti teko imti kreditą, savininkas nesiskundžia – susidomėjimas didžiulis, tokiu pasiūlymu domisi ir nuolatiniai baidarininkai, ir nauji klientai. 

Panašiai kalba ir iki šiol tik jachtas nuomojęs Michalas Bieliakas, kuris pagal savo norus statosi pirmąjį plaukiojantį namą.

Houseboat'ai ir yra plaukiojantys, neretai prabangiai įrengti namai. Juose yra keletas kajučių, stovi patogi lova, televizorius, yra dušas, neretai net burbulinė vonia, prabangiai įrengta virtuvė ir t.t.

Tačiau svarbiausia yra tai, kad tokiais namais-laivais gali plaukioti net ir tie, kurie nelabai nutuokia apie vandenį ir judėjimą juo. Šiuose laivuose įrengta moderniausia aparatūra, įspėjanti apie visus įmanomus artėjančius pavojus.

Tokie namai Mozūrų ežerais plaukioja jau kelerius metus, bet šie metai turėtų tapti tikru proveržiu. Vietos turizmo mugėse tik jais ir domėtasi. Ir domisi ne tik lenkai, bet ir vokiečiai, čekai, prancūzai, švedai, kadangi tai visai šeimai priimtina poilsio forma – ir vaikams, ir senjorams.

Išsinuomoti laivą-namą kainuoja gerokai brangiau nei tradicinę jachtą – priklausomai nuo dydžio ir įrangos – kaina svyruoja nuo tūkstančio zlotų (820 Lt) iki kelių tūkstančių už parą.

Tokia kaimynyste vandens telkiniuose nesiskundžia ir baidarininkai bei paprastų valčių mėgėjai. Esą geriau tylūs ir ramūs houseboat'ai, nei triukšmingieji vandens motociklai.

Išsinuomoti laivą-namą kainuoja gerokai brangiau nei tradicinę jachtą – priklausomai nuo dydžio ir įrangos – kaina svyruoja nuo tūkstančio zlotų (820 Lt) iki kelių tūkstančių už parą. Norint tokį laivą valdyti nereikia jokio patento ar leidimo. 

Oficialių skaičių, kiek šiuo metu Mozūrų ežeruose plaukioja tokių laivų, nėra. Tačiau turizmo specialistai jų priskaičiuoja apie 200.

Prieš kelerius metus fotomenininkas S.Paukštys, Vilniaus rotušės ceremonmeistreris, sostinės istorija besidomintis menotyrininkas S.Pilinkus ir architektas V.Ozarinskas pasiūlė Neryje tarp Žaliojo ir Karaliaus Mindaugo tiltų statyti plaustų koloniją, kur būtų galima įrengti kavines, parduotuves, meno galerijas, o gal ir gyventi. Tačiau paaiškėjo, kad Vilniaus savivaldybė nepritariama norui statyti gyvenamuosius būstus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius