-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Už naktį nufotografuotą ir „Facebook“ pasidalintą Eifelio bokšto nuotrauką gresia baudos

Lankėtės Paryžiuje ir įsiamžinote prie vieno garsiausių šio miesto simbolių – Eifelio bokšto? Nuotrauką, žinoma, įkėlėte į savo „Facebook“, „Instagram“ paskyrą, tinklaraštį ar kitą viešą interneto platformą? Tuomet turime jums blogų žinių – fotografuoti naktinį Eifelio bokštą yra nelegalu. Pažeidėjams numatytos piniginės baudos.
Eifelio bokštas naktį
Eifelio bokštas naktį / 123rf.com nuotr.

Eifelio bokštas turistus masina ir dieną, ir naktį – tuomet šis Paryžiaus simbolis yra apšviestas įspūdinga šviesų instaliacija ir nuotraukose atrodo nepakartojamai. Nors naktinio Eifelio bokšto nuotraukų pilnas internetas, tačiau fotografuoti šį objektą ir viešinti jo atvaizdą negalima. Bent jau taip skelbia Prancūzijos valdžia, nusprendusi priminti turistams Europos Sąjungos (ES) Autorių teisių direktyvoje nurodytus reikalavimus. 

Eifelio bokštas yra viešas objektas, todėl dieną turistai gali jį fotografuoti nesibaimindami pasekmių. Tačiau įspūdingas apšvietimas, kuris Eifelio bokšte įjungiamas vakarais, yra traktuojamas kaip atskiras meno kūrinys. Jo įamžinimas ir platinimas be autoriaus leidimo laikomas pažeidimu, už kurį gresia bauda.

Kaip skelbia Dailymail.co.uk, Eifelio bokštas buvo pastatytas 1889 metais ir yra viešas objektas, todėl dieną turistai gali jį fotografuoti nesibaimindami pasekmių.

Tačiau įspūdingas apšvietimas, kuris Eifelio bokšte įjungiamas vakarais ir naktį, yra traktuojamas kaip atskiras meno kūrinys. Jo įamžinimas ir platinimas be autoriaus leidimo tokiuose socialiniuose tinkluose kaip „Facebook“, remiantis ES autorinių teisių direktyva (priimta 2001 metais), laikomas pažeidimu, už kurį gresia bauda.

Tokios šalys, kaip Italija, Belgija ir Prancūzija, direktyvoje nurodytą rekomendaciją įtraukė į nacionalinius įstatymus. Iki šiol gana atlaidžiai žiūrėję į pažeidėjus, Paryžiaus pareigūnai ateityje ketina būti griežtesni. 

Prancūzams šis reikalavimas – jokia naujiena. Internetinėje Eifelio bokšto svetainėje lankytojams jau kurį laiką nurodoma, kad fotografuojant miesto simbolį taikomi tam tikri apribojimai. „Dieną Eifelį galite fotografuoti nemokamai. Tačiau naktį fotografuoti galima tik iš anksto suderinus su „Société d'Exploitation de la Tour Eiffel“ (už Eifelio bokšto priežiūrą atsakinga įmone)“, – nurodoma turistinio objekto svetainėje. 

Eifelio bokštas – ne vienintelis, kurio įamžinimui ir atvaizdų platinimui taikomi apribojimai. Daug pastatų Europoje yra saugomi autorių teisių. Norėdami juos nufotografuoti turistai turi gauti leidimą ir sutikimą platinti šias nuotraukas viešai. Kai kuriose šalyse, pavyzdžiui, Rumunijoje, Bulgarijoje ar Slovėnijoje, galioja kiek kitokie apribojimai. Šiose valstybėse viešus pastatus galima fotografuoti ir platinti nuotraukas tol, kol jos nėra naudojamos komercijos tikslams – pavyzdžiui, nėra parduotos žurnalui. Tuo metu Didžiojoje Britanijoje, Nyderlanduose ir Vokietijoje turistai gali nesibaimindami fotografuoti bet kuriuos viešus pastatus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius