Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 dalykų, kuriuos reikia išbandyti atostogaujant Japonijoje

Tiems, kas ieško naujų potyrių, siūlau 10 dalykų, kuriuos galite išbandyti keliaudami po Japoniją. Kai kurios pramogos, pavyzdžiui, persirengėlių kavinės, japoniškos fotobūdelės, kuriose atvaizdas automatiškai pakeičiamas, tokios, kurių nerasite nė vienoje kitoje šalyje.
Vienas iš daugelio japonų festivalių Matsuri
Vienas iš daugelio japonų festivalių Matsuri
Temos: 2 Tokijas Japonija

Autorė rašo asmeninį tinklaraštį lastauskaite.com, kuriame daugiau įdomių istorijų iš gyvenimo Japonijoje. 

1. Apsilankyti žuvies turguje

Japonijos sala iš visų pusių apsupta vandenų, todėl jūros gėrybių prekyba šioje šalyje klesti. Prie kiekvieno laivybos uosto galite rasti žuvų turgų, kuris atviras ne tik didmenininkams, bet ir paprastiems žmonėms.

Tsukiji žuvies turgus Tokijuje yra didžiausias didmeninės žuvies prekybos turgus šalyje, taip pat jis pats populiariausias tarp turistų. Tačiau norint pamatyti tuno aukcioną ir rytinį šurmulį, jums teks atsikelti anksčiau ir turguje apsilankyti apie 5 valandą ryto.

TAIP PAT SKAITYKITE: Atostogos Japonijoje – kaip suplanuoti, kad per dešimt dienų pamatytumėte įdomiausius dalykus?

Jeigu neturite didelio noro lipti iš lovos taip anksti, galite neskubėti: turguje nusipirkti žuvies ir kitų produktų vietiniai susirenka apie 8-9 val., tuomet duris atveria ir restoranai bei parduotuvės, kuriose galima paragauti šviežiai keptos žuvies ar sushi.

Aistės Lastauskaitės nuotr./Žuvies turguje
Aistės Lastauskaitės nuotr./Žuvies turguje

2. Sudalyvauti festivalyje (Matsuri)

Japonijoje yra daugybė vietinių festivalių, vadinamų Matsuri. Beveik kiekviena šventykla turi savo festivalį, kuriame garbinama tos šventovės dievybė arba paminimi istoriniai įvykiai.

Festivalis dažniausiai vyksta kelias dienas, o jo metu būna eisena, kurioje vietiniai vyrai, rėkdami ir skanduodami šūkius, iki festivalio vietos nešiojamoje šventovėje neša šventyklos dievybę (mikoshi).

Nors kai kurie festivaliai ramūs ir iškilmingi, dauguma jų triukšmingi ir energingi. Juose žmonės mėgsta išgerti daug sakės. Kiekviena šventė išskirtinė: vienose vaikščiojama per ugnį, šaudomi fejerverkai ar šaltame vandenyje maudosi nuogi drąsuoliai, kituose atliekamos apeigos, šokama, dainuojama ar žaidžiami specialūs žaidimai ir t.t.

Kasmet Japonijoje organizuojama apie 200 000 tokio pobūdžio renginių, tad nesvarbu, kokiu metų laiku keliausite – visuomet galite atrasti vietovę, kurioje jūsų kelionės metu vyks šventė.

Matsuri
Matsuri

3. Persirengėlių kavinės (angl. Maid café)

Persirengėlių kavinės išpopuliarėjo Japonijoje 2001 metais. Jų pagrindinis tikslas buvo sukurti jaukią aplinką anime ir japoniškų komiksų (manga) gerbėjams, kurie čia ateitų po darbo pailsėti ir turėtų galimybę apsimesti, jog leidžia laiką su antrąja puse ar mėgstamais personažais.

Dabar kavinių yra įvairių: vienose jų darbuotojai persirengia mažomis mergaitėmis, kitose – vienuolėmis, anime herojais ar tarnaitėmis. Yra net tokių, kuriuose moterys apsirengia vyrais.

123rf.com nuotr./Japonė kviečia užsukti į Tarnaičių kavinę
123rf.com nuotr./Japonė kviečia užsukti į Tarnaičių kavinę

Tarnaičių kavinėje darbuotojos svečius pasitinka šūkiu „sveikas atvykęs, šeimininke“.

Tuomet jos tik palaiko kompaniją arba už papildomą mokestį gali žaisti kartu kompiuterinius ar stalo žaidimus, gali pamasažuoti rankas, kaklą, išvalyti ausis, pamaitinti su šaukštu ir t.t.

Kiekviena papildoma paslauga turi savo įkainius. Valandos bendravimo kaina prasideda nuo 75 €. Šios kavinės taip išpopuliarėjo Japonijoje, kad šiuo metu vien Tokijo mieste jų yra daugiau kaip 200, o dauguma klientų apsilanko reguliariai kiekvieną dieną po darbo.

Negalvokite, kad šiomis, keisto pobūdžio paslaugomis, naudojasi tik vyrai. 2007 metų duomenimis, 35 proc. lankytojų buvo moterys. Tai turbūt viena keisčiausių laisvalaikio leidimo formų Japonijoje.

4. Pasivaikščioti po elektronikos parduotuves

Japonija ne tik tekančios saulės, bet ir elektronikos prietaisų, kurie šioje šalyje turi labai glaudų ryšį su žmonių kasdieniu gyvenimu, šalis.

Pasivaikščiojimas elektronikos parduotuvėse ne vienam japonui yra tiesiog laisvalaikio praleidimo būdas, tad nebūtina nieko pirkti – siūlau po jas pasivaikščioti kaip po muziejų.

Didžiausi elektronikos parduotuvių tinklai Japonijoje yra „KS Denki“, „Bic Camera“, „Yamada Denki“, „Yodobashi Camera“ ir „Kojima“. Akihabara (Tokijas) yra vieta, kurioje sekmadienį leidžia visi elektronikos mylėtojai. Čia taip pat yra viena didžiausia „Yodobashi Camera“ tinklo parduotuvė.

5. Nusifotografuoti Purikula

Purikula yra japoniška fotobūdelė, kuri naudoja kompiuterinį algoritmą, galintį automatiškai pakeisti tavo išvaizdą. Nuotraukose tu atrodai labiau panašus į anime herojų, nei į save – gali pasirikti akių dydį, odos šviesumą, lūpų spalvą ir t.t.

Negalvokite, kad persirengėlių kavinėse lankosi tik vyrai. 2007 m. duomenimis, 35 proc. lankytojų buvo moterys. Tai turbūt viena keisčiausių laisvalaikio leidimo formų Japonijoje.

Purikura orientuojasi į paauglius, o dar tiksliau – japones mergaites, kurios fotografuojasi išeidamos su draugėmis praleisti laiko kompiuterių kavinėje ar prekybos centre.

Po trumpos (maždaug 3 min.) fotosesijos galima nuotraukas redaguoti ekrane, įtraukiant iš meniu pasirinktus elementus – datą, papildomus aksesuarus, užrašus, foną ir pan.

Baigus nuotraukų redagavimą, jos iškart išspausdinamos.

6. Apsilankykite madingame Harajuku rajone

Harajuku yra miesto dalis Tokijuje, kuriame renkasi paaugliai. Šiame rajone daug kavinių, mažų parduotuvėlių, barų ir restoranų – viskas, ko reikia madą sekančiams paaugliams smagiai praleisti laisvalaikį.

Yoyogi parkas Harajuku yra viena iš žaliųjų Tokijo zonų ir populiariausia vieta tarp madingo jaunimo susitikti su savo draugais, pažiūrėti į kitus ar pasirodyti patiems.

Vienoje vietoje čia susirenka pankai, gotai, mergaitės su mokyklinėmis uniformomis, manga ir anime herojai. Sekmadienio popietė yra tinkamiausias laikas pamatyti Harajuku, nes Japonijoje tai vienintelė laisva diena moksleiviams.

Paauglės Harajuku rajone
Paauglės Harajuku rajone

7. Iškyla japoniškuose soduose

Japoniški sodai yra meno rūšis, gyvuojantis Japonijoje ilgiau nei 1000 metų. Sodų paskirtis įvairi: vieni skirti melstis, kiti pasivaikščioti ar tiesiog pasėdėti. Dažnai juose žmonės iškylauja, skaito, žaidžia su vaikais ar tiesiog leidžia popietes.

Tad kelionės metu rekomenduoju sulėtinti savo tempą ir praleisti kelias valandas valgant ir stebint žmones parke. Japonijoje taip pat populiarūs alaus kavinės (angl. Summer beer garden), kurios dažniausiai būna parkų pakraščiuose. 

8. Užburiantis teatras – Kabuki

Kabuki yra tradicinis japoniškas teatras, kuriame dainuojama ir šokama dėvint spalvingus kostiumus ir makiažą. Vienas pasirodymas dažniausiai trunka apie 3,5 valandas ir turi 3–4 scenas, tačiau turistai gali nusipirkti stovimą bilietą tik į vieną sceną (kainuoja apie 12 €).

Žmonės į kabuki atsineša maisto ir alkoholio – tad tai tarsi visa dienos programa su spektakliu. Kabuki ypač populiarus tarp vyresnio amžiaus žmonių.

Kabuki teatras Tokijuje
Kabuki teatras Tokijuje

9. Išsimaudyti Onsen – natūralių karštų versmių baseine

Visoje Japonijoje yra daugiau nei 2500 natūralių karštų versmių baseinų, vadinamų Onsen. Manoma, kad maudymasis juose suteikia žmogui fizinį ir psichologinį atsipalaidavimą.

Vanduo stimuliuoja kraujotaką, pagerina medžiagų apykaitą. Baseinai būna po stogu arba lauke, natūraliai susiformavę arba vanduo į juos patenka giliai iš žemės per vamzdžius.

Vonios dažniausiai būna atskirai vyrams ir moterims, juose žmonės maudosi nuogi – maudymosi kostiumėliai ar kūno dengimas rankšluosčiu yra nepriimtinas.

Vieno apsilankymo kaina siekia 1–10 €. Kai kurie baseinai taip pat turi saunas, garų kambarius ir smėlio SPA. Juose taip pat yra restoranų, kuriuose gausu tradicinio maisto, tad po maudynių galėsite pasimėgauti vietine virtuve (plačiau apie Onsen).

123rf.com nuotr./Onsen, karštųjų versmių baseinai, Japonijoje gali būti ir lauke, ir viduje
123rf.com nuotr./Onsen, karštųjų versmių baseinai, Japonijoje gali būti ir lauke, ir viduje

10. Pasilinksminti taip, kaip japonai linksminasi

Jei norite pasilinksminti taip, kaip japonai linksminasi, jūsų vakaras turėtų prasidėti Izakaya – tai tarpinis variantas tarp restorano ir baro, į kurį žmonės eina išgerti ir pavalgyti su draugais ar bendradarbiais po darbo.

Jame maistas patiekiamas mažomis porcijomis, todėl galima paragauti daug skirtingo tipo užkandžių, skirtų mėgautis kartu su gėrimais.

Pripildžius skandį gardžiu maistu, toliau vakarėlis turėtų tęstis karaokėje ar žaidžiant kompiuterinius žaidimus.

O linksmybėms pasibaigus, galėsite pavalgyti ankstyvus pusryčius vienoje iš Ramen kavinių – čia parduodami kiniški makaronai, su sultiniu ir mėsa. Jos dirba visą parą, tad atsiradę bet kuriuo paros metu, gausite šilto maisto. 

Tuomet reikėtų pasivaikščioti siauromis Tokijo gatvelėmis, laukiant rytinio traukinio namo.

Apie „naktines linksmybes“ plačiau – kitame straipsnyje. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius