-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

10 įspūdingų pasaulio vietų, kurioms aplankyti nereikės maišo pinigų

Jei piniginėje nėra tiek pinigų, kiek norėtųsi, tačiau vis tiek baisiai maga nukeliauti į pasaulio kraštą, protingai pasirinkę kryptį, galėsite puikiai praleisti laiką ir be krūvos šlamančiųjų. Štai keletas lonelyplanet.com pasiūlymų, kur galite nebrangiai, bet patogiai ir šauniai pakeliauti, pailsėti ir papramogauti.
Pramogos Ohrido ežere
Pramogos Ohrido ežere / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
1. JAV Šiaurės Rytai
Bertos Tilmantaitės nuotr./Niujorkas
Bertos Tilmantaitės nuotr./Niujorkas
Nors Jungtinių valstijų šiaurės rytuose esantys Niujorko, Bostono bei Vašingtono  miestai nėra patys pigiausi, tačiau susisiekimas tarp jų ir juose – stulbinamai pigus. Todėl tiesiog būtina pasinaudoti pigiais transporto kompanijų pasiūlymais, pusvelčiui nusigauti iš vieno miesto į kitą, aplankant ne tik minėtuosius, bet dar ir Filadelfiją, Torontą, Pitsburgą. 
 
Bilietas nuo vieno miesto iki kito kainuos vidutiniškai 5 dolerius (14 litų), o pačiuose miestuose viešasis transportas taip pat nėra brangus. Taigi po visą šiaurės-rytų regioną galite pasibastyti neužsisakinėdami jokių skrydžių ir nesinuomodami automobilio. Ir netgi važiavimas autobusu nebus toks varginantis kaip galite pagalvoti – dauguma autobusų yra labai patogūs, juose veikia bevielis interneto ryšys ir išvykstama bei atvykstama laiku. Norėdami gauti papildomą nuolaidą bilietams – užsisakinėkite juos internetu svetainėse Megabus bei BoltBus.
 
2. Japonija
 
2011-ieji Japonijai buvo itin sunkūs metai. Po kovo mėnesį vykusio žemės drebėjimo, turizmo srautai šalyje smarkiai sumažėjo. Palyginus su Londonu, Paryžiumi ar Niujorku, lankytinos vietos bei nakvynė Japonijos miestuose kainuoja pigiau. Pavyzdžiui, Tokijuje, nakvynė japoniško stiliaus viešbutyje kainuos apie 100 litų. Be to, nemažai lankytinų vietų (šventyklų, sodų) yra nemokamos arba bilietai kainuoja nebrangiai. Pavyzdžiui, įėjimas į Tokijo nacionalinį muziejų kainuos penkis kartus mažiau negu apsilankymas Londono Tower'yje.
Reuters/Scanpix nuotr./Japonija gražiausia per sakurų žydėjimą
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Japonija gražiausia per sakurų žydėjimą
 
3. Tadžikistanas
 
Markas Polas buvo priblokštas, nustebsite ir jūs, kai prieš akis atsivers stulbinantis kraštovaizdis šioje saugioje, stabilioje Centrinės Azijos šalyje. Ten išleisite nepadoriai mažai pinigų, net jeigu sugalvosite išsinuomoti automobilį ir pasisamdyti vairuotoją. Išsinuomoti rusiškąją LADĄ ir ja keliauti kelias dienas kainuos apie 1000 litų. 
 
Pamiro greitkelis – viena nuostabiausių pasaulio vietų įdomiai kelionei automobiliu. Pakeliui galėsite aplankyti 2000 metų senumo akmeninius statinius, karštąsias versmes, fortus. Nakvynė vietinių gyventojų namuose ar jurtose kainuos apie 10–20 litų, o ten galėsite nematydami vargo per dienas žvejoti ir mėgautis ramybe. Jei atsibos tinginiauti, išsiruoškite į žygį prie smaragdinių ežerų, kurie telkšo netoli Uzbekijos sienos. 
AFP/Scanpix nuotr./Sarezo ežeras Tadžkistane
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sarezo ežeras Tadžkistane
 
Murgab Ecotourism Association galite rasti įvairių pasiūlymų pigiai apsistoti vietinių gyventojų jurtose. 
 
4. Porto, Portugalija
 
Porto – ne tik vandenyno, bet ir vyno uostas. Būtent čia geriausia pradėti kelione po portugališkų vynų rūsius Į Porto galima nuskristi daugeliu pigiųjų Europos avialinijų reisais. O pats miestas – nuotaikingas, apraizgytas siauromis gatvelėmis, nusėtas jaukiomis aikštėmis ir apjuostas pastatais, puoštais dailiomis spalvingomis plytelėmis. Už 100 litų galite apsistoti jaukiame viešbutyje su antikvariniais baldais ir papuošimais bei vaizdu į upę. Nepamirškite pasivažinėti istoriniu tramvajumi (3,5Lt) ar keltu persikelti į paplūdimį netoli Afurada kaimo. 
 
Už kelių valandų kelio į pietus nuo Porto – tradicinis vynų regionas Alto Douro, kur galėsite pasilepinti kruizu (100Lt) ir apsistoti 200 metų senumo namuose (240Lt). 
Bertos Tilmantaitės nuotr./Porto. Portugalija
Bertos Tilmantaitės nuotr./Porto. Portugalija
 
Ir nepamirškite uosto!
 
5. Lesotas
 
Kalnai, žmogėdrų urvai, dinozaurų pėdų įspaudai, amatų mugės... O nuo vietos prie vietos – šuoliuokit ant ponio. Sveiki atvykę į Lesotą – padangių karalystę! Lesotas – įstrigęs Pietų Afrikos Respublikoje, visiškai jos apsuptas, tačiau pažers jums įdomesnių bei pigesnių pasiūlymų negu galingoji kaimynė PAR. 
Reuters/Scanpix nuotr./Lesotas bene vienintelė Afrikos valstybė, kurioje reguliariai iakrenta sniegas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lesotas bene vienintelė Afrikos valstybė, kurioje reguliariai iškrenta sniegas
 
Pagrindinė turistų pramoga Lesote – jau minėti žygiai poniais. Nuo sostinės Masuru pavažiavę apie 60 km į pietryčius, pasieksite Malealea – geriausią vietą susirasti sau ponį ir leistis į kelionę. Čia – įvairiausi daugiadieniai maršrutai, kalnų grandinės ir ryškiai oranžinis kraštovaizdis, kvepiantis muskusu. Patirsite neišdildomų įspūdžių ir jie jums atsieis gerokai pigiau negu šalies rytuose. Žygiai poniais, įskaitant ponio nuomą, maistą bei gidą, vienai dienai vienam žmogui kainuoja nuo 140Lt. 
 
6. Ikuitas, Peru
 
Penkių dienų Amazonės kruizo kelialapis, perkant iš užsienio, paprastai kainuoja apie 10 000Lt vienam žmogui, neįskaitant skrydžio kainos. Tačiau kainą galite numušti perpus, jeigu nuvyksite į vietą ir su kruizo organizatoriais susitiksite Ikuito mieste, Peru. Iquitos – tai didžiausias pasaulio miestas, kurio negalima pasiekti keliu. 
Percy Meza/wikipedia.org nuotr./Ikuito centras
Percy Meza/wikipedia.org nuotr./Ikuito centras
 
Vietiniai jums suorganizuos keliones į piranijų žvejybos vieteles, pasimatymą su rožiniais delfinais Alpahuayo Mishana nacionaliniame rezervate, o pakeliui stabtelėsite vietos kaimeliuose, susipažinti su amazoniečiais. O ir pačiame Iquite rasite nemažai įdomybių. 
Sascha Grabow/wikipedia.org nuotr./Plaukiojantis miestas Ikuite
Sascha Grabow/wikipedia.org nuotr./Plaukiojantis miestas Ikuite
 
Geriausias laikas vykti į Ikuitą – spalio bei lapkričio mėnesiai, prieš pat didžiuosius turistų srautus. 
 
7. San Franciskas, JAV
 
Garsusis miestas prie įlankos gali būti brangus jo gyventojams, tačiau tiesiog prašyte prašosi būti trumpam aplankomas keliauninkų. 
Bertos Tilmantaitės nuotr./San Franciskas
Bertos Tilmantaitės nuotr./San Franciskas
 
Mieste išvystytas puikus susisiekimas viešuoju transportu, taigi nereikės švaistyti pinigų pasivažinėjimams taksi. Taip pat čia galite paragauti puikių garsiųjų meksikietiškų burito garsiojoje Mission gatvėje. Už 15Lt gausite vos lėkštėje telpantį burito, prikimštą ryžių, pupelių ir/ar mėsos kepsnių bei aštrių padažų ir kitų privalomų priedų. 
 
Ne gana to, galėsite mėgautis įvairiomis kitokiomis pramogomis nemokamai arba pusvelčiui: pasivaikščioti garsiuoju Golden Gate tiltu, pasiklysti to paties pavadinimo didžiuliame parke miesto centre, kur groja, šoka, sportuoja vietiniai gyventojai ir atvykėliai, pasilepinti saule ir vandeniu paplūdimiuose, apsilankyti meno galerijose, žymiajame Alkatrazo kalėjime ir t.t.
 
8. Ohridas, Makedonija
 
Europoje nuolat vyksta lenktynės – kas taps nauja, įdomia ir privaloma aplankyti vieta žemyne. Makedonijos populiarumas kyla, žemos kainos šalyje pritraukia vis daugiau keliautojų, aikčiojančių nuo įspūdingo grožio vynuogynais bei ežerais apipintų kalnų, bizantiškųjų bažnyčių ir kitų šalies grožybių. 
123rf.com nuotr./Makedonijos sostinės Skopjė panorama.
123rf.com nuotr./Makedonijos sostinės Skopjė panorama.
 
Makedonija – privaloma stotelė maišantiems Balkanus. Paklaidžioję po gyvybingąją sostinę Skopjė, leiskitės į kelių valandų kelionę Ohrido link. Tai mielas miestelis, kuriame viduramžių pilis iškyla virš bažnyčiomis nusėtų vingiuotų gatvelių ir sodrios Ohrido ežero pakrantės. 
 
Privatų kambarį lengvai rasite už ne daugiau kaip 30Lt. Prabangios istorinės vilos, paverstos svečių namais, kainuos daugiau – 150-200Lt nakčiai. Mieste lengvai pasigausite autobusą, nuvešiantį į lankytinas vietas, pavyzdžiui, Galičica Nacionalinį parką, kur galėsite išsiruošti į kelių valandų žygį, paplaukioti ežere ar pairkluoti valtis. 
 
9. Mekongo delta, Vietnamas
 nuotr./Mekongo delta
nuotr./Mekongo delta
 
Vietnamas – visada geras ir nebrangus pasirinkimas keliauninkams. Tačiau šįkart palikime jau pabodusius maršrutus iš Ho Chi Minho ir atraskime ką nors naujo. Pavyzdžiui, keliadienius, nuotykius garantuosiančius žygius į Ben Tre, Chau Doc ir įdomiuosius turgus ant vandens Vinh Longe ar mažiau žinomus Ha Tiene ar Tra Vinhe. Keliauti galite autobusais su oro kondicionieriais arba taksi automobiliais bei motociklais. Kelionių valtimis kaina svyruoja nuo 15 iki 35 litų, o nakvynė nuo 20 iki 70 litų. Jei keltu iš Tach Gia persikelsite į Phu Quoc salą, pasimėgavę paplūdimiais ir saule grįžti galite lėktuvu – vietinių skrydžių kainos vos siekia 150Lt. 
 
10. Merida, Meksika
Reuters/Scanpix nuotr./Piramidė Meridoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Piramidė Meridoje
 
Merida, puiki vieta, jei norite pažinti tikrąją Meksiką, pamatyti jos architektūrą ir paragauti meksikietiškų patiekalų. Be to, Merida savo paplūdimiais nenusileidžia ir žymiajam Jutakanui. Nemažai vietos gyventojų namų Meridoje yra paversti į puikias vieteles nakvynei čia atklydusiems poilsiautojams, o sumokėsite nepalyginamai mažiau negu tektų pakloti Kankuno poilsio namuose. 
 
Nuo Ispanijos kolonizacijos laikų Didžiojoje miesto aikštėje stūkso XVI a. katedra, taip pat galite apsilankyti nemokamuose meno muziejuose bei galerijose. O savaitgaliais aikštė pavirsta šokių aikštele, aplinkui ūžia vakarėliai, gaminamas maistas, visi linksminasi ir pramogauja.
 
Vienos dienos kelionė, kurios metu aplankysite 5 žymiausias Majų vietas miesto autobusu, kainuos apie 120Lt. Jei labiau domina gamta, keliaukite į Calestum kaimelį, iš kur, pasisamdę motorinę valtį už 60Lt žmogui, nuplauksite prie mangrovėse braidančių šimtų rožinių flamingų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius