-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

12 dalykų, kurių negalima daryti Turkijoje

Šiomis dienomis ypač daug lietuvių vaikų atostogas leidžia Turkijoje. Vien į Stambulą tiesioginiai sausakimši lėktuvai kyla dukart per dieną ir, deja, jau teko girdėti, kad per Velykas tautiečiai taip atsipalaidavo, kad vieno Viduržemio jūros viešbučio apsaugininkams teko pakelti ne tik antakius.
Alanija
Alanija / 123rf.com nuotr.

Daugiau naujienų apie keliones į Turkiją rasite „Facebook“ puslapyje „Noriu į Turkiją – Turkija“.

Sutinka pagal drabužius, palydi pagal protą... Ši patarlė gali gerokai palengvinti jums kelionę į šią be galo gražią ir svetingą šalį, ypač jei ketinate nuklysti nuo turistinių takų. Čia dar gyvos senosios tradicijos, kurias mes jau seniai pamiršome.

1. Nepamirškite nusiauti batų

Nusiauti batus ir palikti juos už durų reikia ne tik įeinant į kiekvieną mečetę, bet ir į turkų namus. Nesibaiminkite, jūsų avalynės niekas nepavogs. Kai kurios turkų šeimos batų už durų nepalieka. Kaip jums elgtis, galite suprasti, pamatę batų krūvelę prie durų.

Į mečetes neleidžiama eiti su trumpais šortais, o moterims – su aptemptomis kelnėmis. Be to, jos būtinai turi prisidengti galvą. Jei neturite kuo prisidengti, prie turistų lankomų maldos namų tarnautojai pasiūlys skarų ir sijonų. Beje, kartais prie mečetės rasite specialaus apavo, pavyzdžiui, mediniais padais. Į tokias „šlepetes“ galima įsispirti nusiavus batus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ramadano mėnuo
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ramadano mėnuo

2. Neignoruokite ramadano

Ramadanas – tai mėnesį trunkanti šventė. Tikintieji šiuo metu nei valgo, nei geria nuo saulės patekėjimo iki jos laidos. Jei keliaujate po vietas, kur mažiau turistų, gerbkite tikinčiųjų jausmus – nevalgykite ir negerkite viešai.

Ramadanas kasmet būna vis kitu metu, todėl prieš keliaujant būtų pravartu žvilgterėti į musulmoniškų švenčių kalendorių. 2019 m. jis prasidės gegužės 5-osios vakarą ir tęsis iki birželio 4 dienos, o 2020 m. tęsis nuo balandžio 24-osios iki gegužės 23-iosios.

3. Nevaikščiokite prieš besimeldžiančius žmones

Musulmonai tiki, kad jei prieš besimeldžiantį žmogų kas nors praeina, jo malda nebus išklausyta, todėl lankydamiesi mečetėse būkite atsargūs.

4. Paisykite aprangos kodo

Nors turistinėse vietovėse sutiksite daug pusnuogių žmonių, rinkitės uždaresnius drabužius. Patarlė sako: sutinka pagal rūbą, palydi pagal protą. Tačiau kartais Turkijoje net protas gali nepridengti jūsų nuogo kūno. Turistiniuose miestuose, žinoma, vietiniai jums nieko nesakys, tačiau nežinia, ką pagalvos.

Kuo toliau keliausite į rytus, tuo jūsų drabužiai turėtų būti uždaresni. Moterims derėtų slėpti kojas ir rankas, pravartu turėti skarelę, vyrams nereikėtų mūvėti šortų ir berankovių marškinėlių.

123rf.com nuotr./Stambulas
123rf.com nuotr./Stambulas

5. Galvokite, kaip elgiatės

Turkai mandagūs. Niekur kitur taip dažnai neišgirsite palinkėjimo afiyet olsun – „skanaus“. Šioje šalyje būtina ne tik pasisveikinti, bet ir atsisveikinti, padėkoti, net jei nesulaukėte paslaugos.

6. Moterys, nesupraskite klaidingai

Jei keliaujate su vyru, su vietiniais leiskite jam dėl visko tartis. Kaime įprasta, kad vyrai kalbasi tik su vyrais. Nesupraskite klaidingai – jie moterų neignoruoja, tiesiog stengiasi apsaugoti jų dorą. Tai – mandagumas.

7. Vyrai, nebūkite įžūlūs

Turkai, nekalbindami jūsų moterų, tikisi, kad ir jūs be sutikimo nekalbinsite jų moterų. Kartais ir „labas“ gali būti palaikytas įžūlumu.

8. Nekalbėkite blogai apie Mustafą Kemalį Atatiurką

Kad ir ką manytumėte apie Turkijos Respublikos įkūrėją, laikykite liežuvį už dantų. Mustafa Kemalis Atatiurkas šioje šalyje labai gerbiamas, žmonės kartais net skausmingai saugo jo reputaciją, todėl juokai apie lyderį nepriimtini.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ant Turkijos vėliavos - Mustafa Kemalo Ataturko portretas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ant Turkijos vėliavos - Mustafa Kemalo Ataturko portretas

9. Neprisigerkite

Lietuvaičiai mėgsta į skrandį susipilti didelį kiekį alkoholinių gėrimų. Turkai į girtą žmogų reaguoja taip pat, kaip mes į prisidirbusį į kelnes. Tačiau šioje šalyje rūko labai daug žmonių, ypač prie pietų stalo.

10. Nekrapštykite nosies

Viešoje vietoje rakinėti dantis, krapštyti ir pūsti nosį – nepadoru. Moterys, kad ir kokie skanūs būtų patiekalai, nesižavėkite jais pernelyg audringai ir ypač neleiskite garso „mmmmmm“ – tai ne tik vulgaru, bet ir neleistinai seksualu.

11. Nepalikite lėkštėje maisto

Jei vietiniai žmonės pakvies į svečius, stenkitės į lėkštę įsidėti tik tiek, kiek galite suvalgyti. Jei paliksite maisto, tikėtina, kad šeimininkai pamanys, jog maistas neskanus, ir netgi įsižeis.

12. Nepirkite nesiderėję

Daugelyje parduotuvių kainos yra fiksuotos, tačiau turguose ir privačiose parduotuvėse galite derėtis. Turkijoje negalite tikėtis numušti kainą keletą kartų, kaip, pavyzdžiui, arabų šalyse. Pernelyg spaudžiamas pardavėjas gali įsižeisti.

Daugiau naujienų apie keliones į Turkiją rasite „Facebook“ puslapyje „Noriu į Turkiją – Turkija“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius