Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

13 šalių pasaulyje vis dar be COVID-19

Lietuvoje ir vėl augant naujų koronaviruso atvejų skaičiui, pasaulyje dar yra saujelė šalių, kuriose per pusantrų metų vis dar neužfiksuota nė vieno COVID-19 atvejo. Visgi bent pora iš šių šalių tikrai kelia abejonių dėl statistikos patikimumo.
Tonga
Tonga / 123rf.com nuotr.

Vargu ar kas tiki, kad Kinijos kaimynėje Šiaurės Korėjoje ar net su penkiomis valstybėmis besiribojančioje Turkmėnijoje vis dar nėra nė vieno COVID-19 atvejo.

Kitos vis dar be koronaviruso atvejų esančios šalys – tai nuošalios salos, kurios nuo pat pandemijos pradžios ėmė taikyti itin griežtas saugumo priemones, taip išvengdamos užkrato.

Tonga

Tonga pasaulio žiniasklaidoje nuskambėjo rugpjūtį, kai CNN pasirodė istorija apie ten įstrigusią britę. Moteris dar 2020 m. kovą atvyko į Tongą – nedidelę karalystę Polinezijoje. Planavo ten pabūti tik savaitgalį, bet praėjus ir 18-ai mėnesių ji vis dar yra salyne ir negali ištrūkti. Šalis uždarė sienas, neįsileido kruizinių laivų, užvėrė oro uostus, paskelbė karantiną.

Šiaurės Korėja

Tik dvi valstybės šiame sąraše yra ne salos. Šiaurės Korėja – viena jų. Nors Pchenjanas anksti užvėrė savo sienas, būtų neįtikėtina, kad Kinijos ir Pietų Korėjos kaimynė būtų išvengusi užkrato. 25 mln. gyventojų turinti šalis yra įvedusi griežtą karantiną, kelionių apribojimus, o sienas vis dar laiko uždarytas.

Pitkerno salos

Pitkernas yra viena atokiausių vietų pasaulyje – salynas yra maždaug pusiaukelėje tarp Naujosios Zelandijos ir Peru. Salyną sudaro 4, gana toli viena nuo kitos išsidėsčiusios salos, jos priklauso Jungtinės Karalystės užjūrio teritorijoms. Čia gyvena tik apie 50 nuolatinių gyventojų, kurie pandemijos metu ėmėsi jiems neįprastos veiklos.

Kadangi dėl pandemijos sukeltų apribojimų į salyną negali atvykti klimato kaitą tyrinėjantys mokslininkai, duomenis jiems surinks patys gyventojai, išmokę naudotis specialia technika.

Turkmėnija

123rf.com nuotr./Ašchabadas, Turkmėnija
123rf.com nuotr./Ašchabadas, Turkmėnija

Ir antroji žemyninė šalis šiame sąraše – Turkmėnija. Problema su ja yra ta pati, kokia ir su Šiaurės Korėja – diktatoriaus valdomos valstybės duomenų patikimumu abejoja visas pasaulis. Valdžios pareiškimai ir stebina, ir juokina pasaulį. Pavyzdžiui, Turkmėnija liepą paskelbė, kad įveda privalomą suaugusiųjų skiepijimą nuo COVID-19, nors šios Centrinės Azijos valstybės autoritarinė valdžia tvirtina, kad jokių užsikrėtimo atvejų šalyje nėra. Nepaisant to, apribotas turizmas, masiniai religiniai renginiai, raginama laikytis atstumų ir dėvėti kaukes.

Amerikos Samoa

123RF.com nuotr./Amerikos Samoa
123RF.com nuotr./Amerikos Samoa

JAV administruojama salų grupė pietinėje Ramiojo vandenyno dalyje sienas užvėrė praėjusių metų kovą, vos prasidėjus pandemijai. Planavo tarptautinius skrydžius vėl leisti šių metų rugpjūtį, tačiau dėl delta atmainos datą nukėlė. Skrydžiai pagaliau grįžo šią savaitę, tačiau visi atskrendantys privalo būti paskiepyti ir turėti neigiamą COVID testo atsakymą.

Kuko salos

Kuko salyną sudaro 15 mažų salų Ramiojo vandenyno pietuose, pusiaukelėje tarp Havajų ir Naujosios Zelandijos. Šalis greitai užsidarė – vyko tik repatriaciniai skrydžiai, buvo uždrausta atplaukti laivams. Ir dar tik kalba apie atsivėrimą turistams. Kurį laiką įsileido tik poilsiautojus iš Naujosios Zelandijos, su kuria salos yra susijusios politiškai, tačiau burbulą susprogdino N.Zelandijoje užfiksavus COVID-19 atvejų. Kai šalis vėl atsivers, aišku viena – visi atvykėliai turės įrodyti esantys paskiepyti nuo COVID-19. Kuko salose paskiepyta jau daugiau nei 90 proc. suaugusiųjų.

Mikronezijos Federacinės Valstijos

Mikronezijos Federacinės Valstijos yra Ramiajame vandenyne, Karolinų salyne, išsidriekusios 2900 km ilgio ruože. Iš viso priskaičiuojama daugiau nei 600 salų, gyventojų – kiek daugiau nei 100 tūkst. Šalis vis dar įsileidžia tik grįžtančius savo piliečius, tačiau ir jiems kelia griežtus reikalavimus – reikia dviejų neigiamų COVID-19 testų ir karantinavimosi.

Kiribatis

Vida Press nuotr./Kiribatis
Vida Press nuotr./Kiribatis

Kiribatis driekiasi Okeanijoje, Mikronezijoje. Šalį sudaro 32 atolai ir 1 sala (3 salynai). Pirmoji pasaulyje Naujuosius metus pasitinkanti šalis pandemijos pradžioje įvedė griežtus apribojimus, o neseniai paskelbė savo sienas turistams atverti tik 2022 m. sausį.

Nauru

Kiribačio kaimynė Nauru yra trečia mažiausia valstybė pasaulyje pagal dydį. Vos 21 kv. km sala turi tik 10 tūkst. gyventojų. Koronaviruso išvengė taip pat, kaip ir kitos nuošalios salos – užvėrė savo sienas.

Niujė

123rf.com nuotr./Niujė
123rf.com nuotr./Niujė

Kartais vadinama „Polinezijos uola“, Niujė yra koralinė sala pietinėje Ramiojo vandenyno dalyje. Nors valdoma nepriklausomai, Niujė yra laisvoje sąjungoje su Naująja Zelandija, ši ir daug padėjo salai pandemijos metu. Šalis turi vos 2 tūkst. gyventojų, ir 97 proc. suaugusiųjų jau yra gavę dvi „Pfizer“ dozes. Nors buvo sukūrusi kelionių burbulą su Naująja Zelandija, pastarojoje atsiradus COVID-19 atvejams, savo sienas vėl užvėrė.

Šv. Elenos sala

Wikipedia.org nuotr./Šventosios Elenos sala
Wikipedia.org nuotr./Šventosios Elenos sala

Jungtinei Karalystei priklausanti sala Pietų Atlanto vandenyne irgi priskiriama prie atokiausių vietų pasaulyje, į ją buvo ištremtas Napoleonas. Artimiausias žemynas – Afrika – nutolęs 1200 mylių į rytus, Pietų Amerika nutolusi 2100 mylių į vakarus. Ji iki portugalų atradimo 1502 m. buvo negyvenama, o dabar turi apie 4,5 tūkst. gyventojų. Nuo COVID-19 apsisaugojo užvėrusi sienas, tad čia nereikia nei kaukių, nei laikytis atstumų. Turistai irgi įleidžiami, tik problema – kaip jiems čia patekti. Nebevyksta skrydžiai į Johanesburgą, nebeatplaukia kruiziniai laivai.

Tokelau

Atogrąžų salynas Ramiojo vandenyno pietuose, sudarytas iš 3 koralinių atolų, teisiškai priklauso Naujajai Zelandijai, bet turi savo valdžią. Tokelau net neturi oro uosto, tad pasiekiama yra laivu. Vakcinacijos tempai yra vieni geriausių pasaulyje – skelbiama, kad jau 99 proc. vyresnių nei 16 m. gyventojų yra imunizuoti nuo COVID-19.

Tuvalu

„Scanpix“/AP nuotr./Taip atrodo didžioji Tuvalu valstybės sala
„Scanpix“/AP nuotr./Taip atrodo didžioji Tuvalu valstybės sala

Devynių koralinių atolų valstybė yra pusiaukelėje tarp Havajų ir Australijos. Koronaviruso neužfiksuota anksti užvėrus sienas, o iš tam tikrais atvejais įleidžiamų atvykėlių reikalaujant griežto karantino.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius