Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

15 nuostabių vietų, dėl kurių verta važiuoti į Škotiją

Ketvirtadienį visame pasaulyje švenčiama škotų nacionalinė šventė – Burnso naktis (Burns night). Puikus pretekstas susiplanuoti kelionę į nuostabiąją Škotiją, tiesa? Turime net 15 priežasčių, kodėl tą reikėtų padaryti.
Skajaus sala
Skajaus sala / 123rf.com

1. Glenkou

123rf.com nuotr./Glenkou
123rf.com nuotr./Glenkou

Didžiausių Škotijos žudynių vieta dabar yra tapusi ir filmų žvaigžde. Dramatiški kalnai, skubantys kriokliai ir baltutėliai namai – pro čia vingiuoja vienas gražiausių Škotijos žygio takų, o čia filmuoti ir tokie filmai kaip „Narsioji širdis“ bei Džeimso Bondo „Skyfall“.

2. Skajaus sala

123rf.com/Skajaus sala
123rf.com/Skajaus sala

Bene pati įspūdingiausia Škotijos vieta lyginama ir su Islandijos, ir su Naujosios Zelandijos, ir kitos planetos kraštovaizdžiais. Skajaus saloje nusidriekę įspūdingi slėniai su juos supančiais keistų formų kalnais, adatomis vadinamos neįprastos uolienos ir 60 metrų į jūrą krintantis krioklys.

3. Dunnottar pilis

VisitScotland nuotr./Dunnottar pilis
VisitScotland nuotr./Dunnottar pilis

Keista, kad ši vieta dar netapus „Sostų karų“ filmavimo aikštele. Tačiau viduržemių tvirtovė yra tapusi įkvėpimu „Pixar“ animacinio filmo „Karališka drąsa“ piliai.

4. Edinburgas

123rf.com nuotr./Edinburgas
123rf.com nuotr./Edinburgas

Aplink negyvą ugnikalnį įsikūręs vienas gražiausių pasaulio miestų yra apsuptas 7 kalvų. Jo tiek mistiškas bei paslapčių kupinas senamiestis, tiek naujamiestis įrašyti į UNESCO paveldo sąrašą.

5. Loch Nesas

123rf.com nuotr./Loch Nesas
123rf.com nuotr./Loch Nesas

39 kilometrų ilgio ežeras savyje slepia didžiausią Škotijos legendą – Loch Neso pabaisą. Net jeigu jos ir nepamatysite, galėsite grožėtis jį supančiais žaviais kaimeliais, kalnais ir pilies griuvėsiais.

6. Finnich tarpeklis

123rf.com nuotr./Finnich tarpeklis
123rf.com nuotr./Finnich tarpeklis

Velnio sakykla vadinamas siauras ir ilgas tarpeklis kadaise buvo druidų ritualų bei slaptų draugijų susibūrimo vieta. Ryškiai žalios spalvos samanos ir pro raudonus akmenis tekantis vanduo privers jus pasijusti lyg kitame pasaulyje.

7. Fėjų baseinai

123rf.com/Fėjų baseinai
123rf.com/Fėjų baseinai

Jau vien pavadinimas žada kažką stebuklingo, ir vaizdai ten tikrai nenuvils. Per uolas išsigraužę kriokliai krinta į nuostabios spalvos vandens baseinus, kurie sukuria magišką atmosferą.

8. Nevisas

„Scanpix“/„Caters News Agency“ nuotr./Vaizdas nuo Neviso
„Scanpix“/„Caters News Agency“ nuotr./Vaizdas nuo Neviso

1 344 metrų aukščio Nevisas yra ne tik aukščiausias Škotijos taškas, bet ir aukščiausias kalnas visoje Jungtinėje Karalystėje. Kopimas į jį pareikalaus įgūdžių, tačiau jį įveikusieji būna apdovanojami žadą atimančiu reginiu.

9. Lomondo ežeras

123rf.com nuotr./Lomondo ežeras
123rf.com nuotr./Lomondo ežeras

Atšiauri ir laukinė Trossachs nacionalinio parko gamta – vos už valandos kelio nuo Edinburgo. Dėl Lomondo ežero ramybės ir įstabaus grožio šią vietą yra pamėgę ir baidarininkai.

10. Eilean Donan pilis

123rf.com nuotr./Eilean Donan pilis
123rf.com nuotr./Eilean Donan pilis

XIII a. pastatyta pilis buvo sugriauta 1719 m. Po dviejų šimtų metų ji buvo rekonstruota ir tapo vienu geriausiai atpažįstamu Škotijos simbolių. Net ir vieta jos ypatinga – pilis pastatyta mažulytėje saloje toje vietoje, kur susijungia trys ežerai.

11. Šetlando salos

„Scanpix“/AP nuotr./Šetlando festifalis
„Scanpix“/AP nuotr./Šetlando festifalis

Kaimeliai tarsi iš atviručių, miniatiūriniai poniai ir Škotijos bei Skandinavijos kultūrų susiliejimas – salos tikrai jus pavergs. Čia rasite ir laukinius paplūdimius, ir gamtos įvairovę, ir mistiškas archeologines vietas. Įdomiausias laikas jas lankyti – sausis, kai vikingų palikimui atminti surengiamas Up Helly Aa ugnies festivalis.

12. Orknio salos

123rf.com nuotr./Mormonas Orknio salose
123rf.com nuotr./Mormonas Orknio salose

Jeigu Šetlando salos atbaido pernelyg ilgu keliu iki jų, tuomet pirmyn į Orknio salas. Pasiekus jų uolėtus krantus, čia galėsite pamatyti ir žaviuosius mormonus, ir ruonių kolonijas, ir arktinius paukščius, ir net delfinus.

13. Sligachan tiltas

123rf.com nuotr./Sligachan tiltas
123rf.com nuotr./Sligachan tiltas

Legenda pasakoja, kad jei po šiuo tiltu pamerksite savo veidą į vandenį, būsite apdovanotas amžinu grožiu – kaip ir pati Škotija.

14. Fingalo ola

Shutterstock.com/Fingalo uola (urvas) Škotijoje
Shutterstock.com/Fingalo uola (urvas) Škotijoje

20 metrų aukščio ir 75 metrų ilgio ola jūros pakrantėje įspūdinga ne tik vizualiai, bet ir savo skleidžiamu garsu. Dėl lenkto kupolo skliauto viduje susidaro unikali akustika. Esant ramiam orui, jūros bangos sukuria melodiją, o per audrą uolos skleidžiama muzika girdisi ir už keleto mylių.

15. Glenfinanas ir Šilio ežeras

123rf.com nuotr./Glenfinano viadukas
123rf.com nuotr./Glenfinano viadukas

Ši vieta turizme tapo žvaigžde po to, kai Hario Poterio filme Šilis virto Juoduoju ežeru, o Glenfinano viaduku į Hogvartsą vyko žymusis traukinys.

VIDEO: Ar čia tikrai Škotija? 5 vietos, kurios nustebins

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius