Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 dalykai kelionių vaistinėlėje, kurie palengvins jūsų atostogas

Per metus turime lygiai keturias savaites atostogų, tad norisi, kad jos būtų tobulos. Ekstremalaus sporto kelionės į Aziją, pavojingi žygiai į kalnus ar kulinarinės kelionės Europoje tapo pasiekiamos ranka. Tačiau verta žinoti, kaip joms pasiruošti, kad kelionės nesugadintų ligos. Nuolat keliaujanti šeimos gydytoja Laima Mizarienė pataria, ko derėtų nepamiršti įsimesti į kelionių vaistinėlę.
Vaistai
Ruošiantis į kelionę nebūtina prisidėti daugybės vaistų. Tačiau kai kurių dalykų reikėtų nepamiršti / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Ramiam skrandžiui – kelionių probiotikai

Viena nemaloniausių ir apmaudžiausių situacijų atsiranda tuomet, kai jūs susimokate už brangią kelionę į egzotiškus kraštus ir praleidžiate savo atostogas tualete arba karščiuodami viešbučio numeryje. Kokios yra šios keliautojų ligos priežastys?

„Dažniausiai pasitaikanti priežastis – maisto pasikeitimas. Į keliautojo organizmą kartu su naujo tipo maistu patenka ir nauji mikroorganizmai, prie kurių keliautojo imuninė sistema nėra pripratusi.

Nederėtų pamiršti klimato pasikeitimo, padidėjusio jautrumo saulei, kelionės streso, nekokybiško miego ir nuovargio, privalomos vakcinacijos, vykstant į egzotiškus kraštus. O kur dar piktnaudžiavimas alkoholiu.

Su visomis šiomis problemomis puikiai susidorosite dar prieš kelionę pradėję naudoti preparatus su probiotikais, savo sudėtyje turinčių ir kitų naudingų medžiagų, pavyzdžiui, cinko“, – teigia šeimos gydytoja L.Mizarienė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Išmanusis termometras
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Išmanusis termometras

Išmanusis kūno temperatūros matuoklis

Kelionėse lengva peršalti – tai nutinka net pačiose šilčiausiose planetos vietose, ne vien atostogaujant Laplandijoje. Kūno temperatūra gali daug pasakyti apie ligos pobūdį ir pasufleruoti, kaip reikėtų gydytis, todėl keliaujant būtina turėti patikimą termometrą. Jau senokai atsisakėme gyvsidabrinių termometrų, naudojamės elektroniniais, tačiau dažnai į kelionę išsiruošiame su išsikraunančiu jų maitinimo elementu.

Gydytojos teigimu, kadangi retas iš mūsų neturi išmanaus telefono, kelionėse tikrai nenuvils IR spindulių termometras, skirtas naudoti kartu su telefonu.

Pakanka atsisiųsti programėlę ir jūsų telefonas taps išmaniuoju termometru, kuriuo lengvai pasimatuosite kūno, aplinkos ir net jūros temperatūrą. Dar vienas šio prietaiso privalumas – išmanus termometras primins jums apie vaistų vartojimą ir net apskaičiuos dozavimą.

Pirštinės formos šluostės

Ekstremalių kelionių į kalnus, dykumas ar neįžengiamus miškus gerbėjams dažnai tenka pėsčiomis be didelių patogumų įveikti didelius atstumus. Laukinėje gamtoje retai rasite vandens telkinį, kuris pakeistų patogų dušą, todėl užuot kentėjus keletą dienų nesiprausus, išbandykite specialias šluostes.

„Didžiausias tokių šluosčių privalumas yra tai, kad prausimuisi visiškai nereikia vandens. Pakanka šluoste nusivalyti odą ir leisti jai išdžiūti. Tobulai kelionės higiena pasirūpinsite, jei šalia šluosčių įsimesite į kuprinę ir sauso šampūno buteliuką“, – priduria gydytoja.

Silikoniniai, daugkartinio naudojimo pleistrai

Kelionėse – net ir poilsinėse – neišvengsime vaikščiojimo.

Keliautojai puikiai žino, kad patogi avalynė yra ypatingai svarbi, bet net ir su patogiais turistiniais bateliais galima prisitrinti pūslę. Kai daug vaikščiojama, didesnė tikimybė užsigauti koją, nusibrozdinti kelį. Šeimos gydytoja pataria vietoj įprastinių greit susidėvinčių pleistrų išbandyti pažangius daugkartinio naudojimo silikoninius.

„Modernūs, odai leidžiantys kvėpuoti silikoniniai pleistrai padės sumažinti skausmą, neleis susidaryti naujoms pūslėms, be to tiks ir jautriai odai. Padėvėjus tokį naujausių technologijų pleistrą pakiškite po šilto vandens srove, nuskalaukite ir išdžiūvus vėl galite drąsiai jį naudoti“, – sako medikė.

Tepalas, kuris pagreitins žaizdų gijimą

Gerai, jei žaizdos visai menkos ir joms sutvarkyti pakanka pleistro. Tačiau keliaudami galime stipriau įsipjauti, įsidurti, nudegti. Per atostogas niekam nesinori ieškoti gydytojos ar slaugės, todėl smulkių žaizdų gijimui mokslininkai sukūrė polimerinį hidrofilinį gelį, kuris žaizdų gijimą pagreitina 2-3 kartus.

Tokio tipo tepalai padengia žaizdą plėvele, išlaiko drėgmę. Naudojant pažangų tepalą nesusidursite su niežuliu, ant žaizdos nesusidarys šašai, o vėliau – išvengsite ir randų.

Daugiau kelionių patarimų sužinokite konferencijoje „Atostogų Guru“, kuri vyks kovo 6 d. Menų fabrike “LOFTAS”. Kelionių vaistinėlę pristato www.hifamed.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius