Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 paprasti dalykai, ką keliautojai turi daryti plintant koronavirusui

Apie koronaviruso grėsmę dabar tikriausiai kiekvienas pagalvoja spręsdamas dėl kelionės. Diskutuojama, ar atšaukti planus, ar nepanikuoti ir keliauti toliau, tik labiau pasirūpinti savo saugumu. Tačiau ekspertai nesako, kad reikia užsidaryti namie – tiesiog nevykite į viruso židinius ir laikykitės rekomendacijų.
Žmonės lėktuve su apsauginėmis kaukėmis
Žmonės lėktuve su apsauginėmis kaukėmis / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Medicinos ekspertai teigia, kad didžiausia tikimybė užsikrėsti kelionės metu yra susidūrus su sergančiu žmogumi ir nesilaikant higienos reikalavimų. Pirmas – ne jūsų valioje, tačiau antru tikrai galite pasirūpinti.

„Forbes“ įvardija penkis paprastus veiksmus, kuriais galite sumažinti pavojų.

1. Prauskite rankas

Tai yra bene pats svarbiausias dalykas, ką gali padaryti kiekvienas. Rankas prauskite dažnai, ypač – prieš valgį, po kosėjimo ar čiaudėjimo, po pasinaudojimo tualetu, po rankos paspaudimo kitiems žmonėms ir po bendro naudojimo paviršių lietimo. Plaukite rankas bent 20 sekundžių su šiltu vandeniu ir muilu.

2. Naudokite rankų dezinfekatą

Ar rankų dezinfekatas atstoja muilą ir vandenį? Tikrai ne. Jeigu yra galimybė – visuomet turėtumėte geriau plauti rankas. Tačiau jeigu vandens ir muilo nėra, o rankos nėra vizualiai nešvarios, galima naudoti ir alkoholinį rankų dezinfekatą. Nedidelį jo buteliuką tikrai verta pasiimti į rankinį bagažą (atminkite – iki 100 ml) ir visada turėti šalia.

3. Valykite ekranus ir kėdes

Dažnai liečiami bendro naudojimo paviršiai, kuriuos čiupinėja ir kiti žmonės, yra potencialus infekcijos šaltinis. Nusivalykite lėktuvo kėdę, ekraną, padėklą ir diržą su dezinfekcinėmis servetėlėmis. Kadangi nėra praktiška valyti viską, prie ko tik prisiliečiate keliaudami – vandens čiaupą, rankeną, lifto mygtuką, tad tomis pačiomis servetėlėmis geriau nusivalykite rankas. Žinoma, dar geriau būtų vanduo ir muilas.

4. Baikit liesti veidą

Atrodo paprasta, bet pagaukite save, kiek kartų per dieną nevalingai rankomis liečiate savo veidą. Taip visos bakterijos ir virusai, kurie nusėdo ant rankų, gali lengvai patekti į jūsų organizmą. Laikykite pirštus toliau nuo akių, nosies, burnos.

5. Kosėkite į alkūnę

Dėl visų aplinkinių sveikatos – būtinai užsidenkite burną, jeigu kosite ar čiaudite. Bet nedenkite jos rankomis. Geriausia – atsikosėkite ar atsičiaudėkite į servetėlę, o tuomet ją išmeskite ir nusiplaukite rankas. Jeigu po ranka jos neturite, kosėkite ar čiaudėkite į alkūnę ar rankovę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius