-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

5 populiariausi (ir neteisingi) mitai apie grupines keliones

Tik turistiniai maršrutai, jokios improvizacijos ir minia žmonių, aklai sekančių kelionės gidą bei nesėkmingai bandančių išgirsti, ką jis jiems pasakoja – tai tik keletas grupines keliones lydinčių asociacijų. Visgi, tikrovė yra kiek kitokia, tad pabandėme praskleisti šydą nuo populiariausių grupinių kelionių mitų.
Improvizuota fotosesija su vaikais Mongolijoje
Improvizuota fotosesija su vaikais Mongolijoje / Asm.archyvo nuotr.

1.Keliauti su kelionių organizatoriumi yra brangiau nei viską pasidaryti pačiam

Tai, ko gero, vienas dažniausiai pasitaikančių mitų, tačiau tiesa yra ta, kad dauguma lygina sumą, kurią reikia sumokėti kelionės pradžioje, o ne su galutine kelionėje išleista suma.

Labai dažnai keliaujantys savarankiškai gali pasakyti, kiek mokėjo už skrydį, kiek kainavo nakvynė, bet net neskaičiuoja, kiek išleido iš viso įskaičiuojant taksi, užmokestį vietiniam tuk tuk’o vairuotojui, vietos gidui, pasiūliusiam aprodyti šventyklą ar kitą žymų objektą. Kur dar visos kitos smulkmenos, kurios tarsi ir nebrangios, bet per dviejų savaičių kelionę sudaro jau apvalią sumą. Į kelionės organizatoriaus kainą visos šios „smulkmenos” jau būna įskaičiuotos, nors iš pirmo žvilgsnio atrodo neaišku, „už ką čia mokėti”.

„Travel Planet“ nuotr./Vaizdas iš Qasr Al Sarab pilaitės
„Travel Planet“ nuotr./Vaizdas iš Qasr Al Sarab pilaitės

Taip pat reikia nepamiršti, kad organizuojantis kelionę savarankiškai dažnai norisi pataupyti nakvynei, tačiau mažesnė viešbučio kaina reiškia ir prastesnę jo vietą. Tai reiškia, kad viešbutis bus toliau nuo senamiesčio, vadinasi, reikės iki jo vykti miesto transportu arba taksi. Žinoma, visuomet galima sutaupyti viešbučių, dienų ar programos, apie kurią kalbėsiu vėliau, sąskaita, tačiau tokiu atveju lyginsime dvi skirtingas keliones.

2. Pamatysi tik labiausiai lankomas vietas ir nieko daugiau

Halongo įlanka, Maču Pikču, Tadž Mahalas, Ankor Vatas ar kiti visame pasaulyje gerai žinomi objektai skamba ir įdomiai, bet tuo pačiu nuobodžiai, nes juos matė ir draugė Onutė, ir kaimynas Pranas, tad per kitą vakarėlį gal net nebus ką papasakoti. Taip gali atrodyti tik nepasigilinus į pažintinių kelionių maršrutus, mat šiais laikais kelionių organizatoriai paprastai visuomet į maršrutus stengiasi įtraukti ir turistų nepramintus takelius, pasikliaudami vietinių partnerių bei gidų „know – how“.

Keliaudamas savarankiškai turi kaip tik mažiau galimybių įsiprašyti pas vietinius į namus, pamatyti, kaip jie gamina valgį, kaip skalbia ar atlieka kitus namų ruošos darbus. Pavyzdžiui, Filipinuose, kur dauguma kalba angliškai, įmanoma pasikalbėti su vietiniais, tačiau turėtų labai pasisekti, kad tave pasikviestų į svečius, parodytų, kaip kulia ryžius, paaiškintų visą ryžių kelionę nuo jo pasodinimo iki patekimo ant stalo (dažniausiai tai padaro vietinis gidas), pavaišintų pietumis ar net leistų gaminti valgį ir mokytis kartu.

„Travel Planet“ nuotr./Balyje
„Travel Planet“ nuotr./Balyje

Žinoma, nesakau, kad neįmanoma viso to patirti keliaujant savarankiškai, bet daug sunkiau, jei nemoki vietinės kalbos ir neturi kontaktų. Tuo labiau, kad visi esame skirtingi, ir jei vieni gali drąsiai prieiti ir užmegzti pokalbį su nepažįstamu žmogumi, kiti to niekada nepadarytų.

3. Kiekviena sekundė yra suplanuota ir nelieka vietos improvizacijai

Iš dalies šiame teiginyje yra tiesos, mat keliaujama pagal iš anksto sudarytą planą, tačiau, ko gero, dar nepasitaikė tokios kelionės, kurioje nebūtų improvizacijos. Pavyzdžiui, nors yra suplanuota aplankyti didžiausią Mongolijos Nadamo festivalį sostinėje, nebus praleista proga pamatyti, kaip festivaliui ruošiasi provincijos gyventojai, net jei reikės pakoreguoti tos dienos planus.

Visa tai įmanoma, nes keliaujant su vietiniais vairuotojais ir gidais, jie praneša, kas kur vyksta, kas gali priimti į svečius, pavaišinti kumysu ar net pamokyti melžti jakę.

Organizatorių nuotr./Mongolija
Organizatorių nuotr./Mongolija

4. Į organizuotas keliones vyksta tik pensininkai

Šis stereotipas atėjo dar iš tų laikų, kai mes Lietuvoje matydavome vyresnio amžiaus užsieniečių grupeles. Visgi, jei anksčiau organizuotas grupines keliones į užsienį visų pirma rinkosi tie, kurie „nedraugaudavo” su šiuolaikinėmis technologijomis arba nepasitikėdavo savo užsienio kalbos žiniomis (o tai ir yra daugiausia vyresnės kartos atstovai), dabar tokį pasirinkimą lemia kur kas daugiau kriterijų.

Pavyzdžiui, norima sutaupyti kelionės planavimui skirto laiko, pasitarti, kas labiausiai tiktų, ar net susirasti bendrakeleivį/-ių, mat kuo toliau, tuo sunkiau mums prisiderinti prie savo draugų norų, galimybių ar keliauti tinkamo laiko. O tai reiškia, kad į organizuotas keliones vis dažniau vyksta aktyvūs, jauni ar vidutinio amžiaus žmonės, kurie yra labai reiklūs maršrutams, brangina savo laiką, bet nori iš kelionės parsivežti unikalių patirčių.

5. Internetu užsisakyti kelionę greičiau ir paprasčiau

Gal ir taip, jei kalbame apie savaitgalio kelionę į kurį nors Europos miestą. Visgi planuojant bet kurią pažintinę kelionę į egzotišką šalį, tikrai kils klausimų: kuriuo metu geriausia vykti, kiek reikės laiko pervažiuojant iš taško A į tašką B, kokiu transportu geriausia keliauti šalyje, kiek reikės laiko vienam ar kitam objektui, ką verta pamatyti, o ką galima praleisti, kurį nacionalinį parką aplankyti, ką paragauti ir taip toliau, ir panašiai.

Žinoma, daugumą atsakymų galima rasti interneto platybėse, tačiau tam reikės labai daug laiko.

Audra Kondrotė, kelionių organizatoriaus „Travel planet“ kelionių vadovė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius