Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 šalys, kurios nusipelno daugiau keliautojų dėmesio

Graikija, Italija, Ispanija, Kroatija, Portugalija, Turkija, Egiptas – tai šalys, į kurias dažniausiai keliaujame atostogauti. Vis dėlto pasaulyje yra daug daugiau valstybių, kurios šiltai priimtų atvykėlius, o autentikos, naujos kultūros ir įvairių pramogų ten rastumėte ne ką mažiau nei žymiuosiuose kurortuose.
Gruzija vilioja kainomis, gamta ir svetingumu
Gruzija vilioja kainomis, gamta ir svetingumu / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Informaciją parengė viešbučių rezervavimo sistemos „Travel On Spot“ specialistai. Daugiau apie keliones sužinokite čia.

O ir atostogų kaina daugelyje šalių nebūtų tokia didelė. „National Geographic“ internetinis portalas atrinko valstybes, kurios nusipelno daug daugiau turistų dėmesio, „Travel On Spot“ siūlo aplankyti bent jau šias penkias.

Karolinos Stažytės nuotr./Antroji vidurinė mokykla Gruzijos Zestafonio mieste
Karolinos Stažytės nuotr./Vidurinė mokykla Gruzijos Zestafonio mieste

Gruzija

Gruzija Baltijos šalių gyventojams ir taip gerai žinoma kelionių kryptis. Vis dėlto, turizmas šioje Kaukazo šalyje dar tik pradeda klestėti. Nuo sostinės Tbilisio iki kurortinio miesto Batumio, nuo Adžarijos iki Tušetijos, nuo Kachetijos iki Svanetijos regionų – apvažiuoti visą nedidelę Gruziją vis tiek reikės daugiau nei savaitės. Besivystant ekonomikai, turizmui ir augant miestams, keliautojams Gruzijoje tampa vis lengviau judėti, daugėja paslaugų, gerėja susisiekimas ir turizmo infrastruktūra.

123rf.com/Tbilisio viešosios pirtys
123rf.com/Tbilisio viešosios pirtys

Gruzijos sostinė Tbilisis naktį šviečia įvairiausiomis spalvomis, šurmuliuoja nuo turistų, restoranų ir pramogų.

Batumyje kyla nauji modernūs pastatai, o anksčiau sunkiai pasiekiamos Gruzijos vietos, dabar prienamos kiekvienam.

Armėnija

Nors žiniasklaidoje skamba Kalnų Karabacho konflikto atgarsiai tarp Azerbaidžano ir Armėnijos, tačiau iš esmės ši šalis saugi. Turizmo prasme Armėnijos kaimynė Gruzija gerokai šovė į viršų, tačiau Armėnijoje galima rasti dar daugiau autentikos.

V.Samarinaitės nuotr./Tikroji Jerevano dvasia slypi vidiniuose kiemuose ir pašalinėse gatvėse
V.Samarinaitės nuotr./Tikroji Jerevano dvasia slypi vidiniuose kiemuose ir ne pagrindinėse gatvėse

Jaukūs vietos žmonių įkurti svečių namai, agroturizmas, architektūros ir gamtos grožis. Tai pirmoji šalis pasaulyje paskelbusi krikščionybę valstybine religija, todėl daug kas Armėnijoje susiję su bažnyčiomis, religiniu paveldu ir vienuolynais. Visa tai Armėnijoje labai saugoma ir po truputi rodoma turistams. Vis dėlto daugiausiai turistinių pramogų ir paslaugų koncentruojasi posovietinėje sostinėje Jerevane.

Patarimas planuojantiems vienos kelionės metu aplankyti ir Azerbaidžaną: dėl konflikto Kalnų Karabache, po vizito Armėnijoje, Azerbaidžano pasieniečiai tikrai detaliai peržvelgs jūsų daiktus. Gali net paprašyti ištrinti nuotraukas ir atimti daiktus susijusius su vizitu Armėnijoje, o blogiausiu atveju – net neįleisti į šalį. Tad su Armėnijos antspaudu pase Azerbaidžano sieną kirskite atsargiai ir prieš tai gerai pasidomėkite.

„Gipsy Tears“ nuotr./Skardinių stogų kaimas
„Gipsy Tears“ nuotr./Skardinių stogų kaimas

Nepalas

Nepalas ypač nukentėjo nuo 2015 m. žemės drebėjimo. Sostinėje Katmandu buvo sugriauti architektūros paminklai įtraukti į UNESCO pasaulio paveldą, šalis neteko 10 mlrd. dolerių – pusę šalies metinio bendro vidaus produkto.

Sostinėje Katmandu dažnai nėra elektros, keliai Nepale irgi kartais verčia pavargti keliautojus, vis dėlto Himalajų kalnų šalis išlieka viena patraukliausių nuotykių ieškotojams. Čia – aukščiausi pasaulio kalnai, pigios ir patogios nakvynės, skanus ir pigus maistas, daug alpinistų, vienišų keliautojų, įdomių žmonių iš viso pasaulio.

Tik du iš 35 Nepalo kalnų žygių takų buvo pakeisti dėl sukrėtusio žemės drebėjimo. Daugelis atvykusių renkasi žygį link Everesto bazinės stovyklos, vis dėlto, rekonduojame pasižiūrėti ir kitų takų. Pavyzdžiui, įspūdingas snieguotų Anapurnos kalnų kepurių maršrutas tikrai vertas dėmesio. Jame rasite ramybę, o nuo 5 iki 8 km aukščio viršūnės visur žavi savo masyvumu, grožiu ir galia. Tik nepamirškite imtis visų atsargumo priemonių – gerkite daug vandens, turėkite tinkamą įrangą, saugokitės aukščio ligos, prieš kopdami į aukštas perėjas praleiskite kelias dienas žemiau.

Jei kalnai ne jūsų stichija, Katmandu ir kituose Nepalo miestuose galėsite domėtis turtinga šalies istorija, architektūriniais paminklais, gyvenimo būdu, tradicijomis, gamta ir nacionaliniais parkais su laukiniais žvėrimis.

Iranas

Šiais metais Vakarų šalims atšaukus taikomas sankcijas Iranui, ledai pajudėjo ir turizmo srityje. Patys iraniečiai vis dažniau iškiša nosį į aplinkines valstybes, o savo šalyje labai svetingai priima atvykėlius. Sušvelninta ir vizų išdavimo tvarka. Po blokados panaikinimo Irane pradėjo kurtis viešbučiai, turizmo infrastruktūra, tarptautinės oro linijų bendrovės atidarė naujus skrydžius.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Iranas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Iranas

O pamatyti šalyje yra tikrai daug ką. Vien UNESCO pasaulio paveldo objektų yra 19! Nuo didelių išlikusių Persepolio griuvėsių iki įspūdingos XVI a. sostinės Esfahano. Turtinga Irano kultūra, svetingumas, liaudies menai, muzika ir įvairiapusė gamta – tikrai verta jūsų atradimų.

Antra vertus, tai vis dar konservatyvi islamiška valstybė, kurioje moterys turi prisidengti galvą skara, vilkėti drabužius ilgomis rankovėmis ir dengiančius kojas. Atsiminkite tai planuodami kelionę į Iraną.

Albanija

Dešimtmečius Albanija buvo mažiausiai pasiekiama ir lankoma, skurdžiausia ir mažai išreklamuota pietryčių Europos valstybė. Nuo koministinio diktatoriaus kentėjusi šalis XX a. investavo ne į kelius, infrastruktūrą ar turizmo paslaugų gerinimą, tačiau statė bereikalingus bunkerius. Tačiau šiandien Albanija skinasi kelia tarp kitų Balkanų šalių į turizmo viršūnes ir sulaukia 3,5 mln. turistų kiekvienais metais.

123rf.com nuotr./Beratis, Albanija
123rf.com nuotr./Beratis, Albanija

Gražūs kalnai, uolėta Adrijos jūros pakrantė, apstatyta moderniais kurortais, kurie ne daug nusileidžia Kroatijos ar Juodkalnijos atostogų vietoms. Čia galima rasti gerų ir nebrangių svečių namų, puikaus maisto, jūros gėrybių. Kainos nėra didelės, o šilumos ir žydros jūros tiek pat kiek ir Graikijoje.

Be to, šalis daugiausiai gyvena iš Balkanų turistų, tad čia nepamatysite daug Vakarų Europos atvykėlių. Šalyje gausu laukinių paplūdimių, jaukių ir ramių vietų, UNESCO pasaulio paveldo objektų, graikų ir Osmanų imperijos palikimo. Nebesibaidykite šios šalies – Albanija tikrai verta jūsų vizito.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius