-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

8 vietos pasaulyje, į kurias neturėtumėte kelti kojos be gido ar kelionių vadovo

Keli stulbinantys pasaulio kampeliai yra ir labai sunkiai įkandami vienišiems keliautojams bei turistams. Štai 8 vietos pasaulyje, kuriose net ir įgudęs keliautojas turėtų pasisamdyti gidą ar surasti žmogų, kuris padėtų pažinti šalį iš vidaus.
Kelionės gidas Egipte
Kelionės gidas Egipte / 123rf.com nuotr.

Kiekvienoje iš šių vietų šalies žavesys susimaišo su dideliais iššūkiais kelyje. Todėl gidas čia pravers laviruojant po biurokratijos džiungles, bendraujant su vietiniais ar norint pamatyti tikrą krašto gyvenimą. Tikrai galima į šias vietas keliauti ir vienam, tačiau daug protingiau pasisamdyti patyrusius kelionių vadovus.

Rusija

Dar sovietmečiu daugelis Vakarų turistų turėjo užsisakyti specialias keliones per valstybinę „Intourist“ agentūrą ir apsistoti valstybės valdomuose viešbučiuose. Nors suvaržymai prabėgus dešimtmečiams daug mažesni, tačiau ir šiais laikais biurokratija, kyšiai bei patikros gali tikrai apkartinti kelionę į šią didelę šalį.

FastPhive's nuotr. /Maskvoje galima vis dar sustabdyti ir tokių taksi automobilių
FastPhive's nuotr. /Maskvoje galima vis dar sustabdyti ir tokių taksi automobilių

Net ir dabar, norėdami gauti Rusijos vizą, turite turėti pakvietimą iš turų kompanijos, viešbučio ar draugo. Dėl to suskaičiuota daugybė atvejų, kai keliautojai net ir su vizomis buvo neįleisti į šalį ar įstrigo oro uoste dėl blogai sutvarkytų popierių, laiku neduoto kyšio. Pastaruoju metu, paaštrėjus santykiams tarp Vakarų ir Rusijos, tokių atvejų tik daugėja.

O jei vis tiek norite apsilankyti Rusijoje ir neturite ten giminių bei draugų, geriau kreipkitės į patikimą kelionių agentūrą, kuri jums suteiktų visą reikiamą pagalbą kelionėje ir bendraujant su vietos pareigūnais.

Kinija

AFP/„Scanpix“ nuotr./Didžioji kinų siena
AFP/„Scanpix“ nuotr./Didžioji kinų siena

Kinija – tai šalis, į kurią daugelis keliauja kartą gyvenime. Ir tokioje kelionėje tikrai nenorėtumėte jaudintis vien tik dėl to, kaip nuvažiuoti iš taško A į tašką B. Kalbos barjeras šioje šalyje sudėtingus padaro net apsipirkimą parduotuvėje, pavalgymą restorane ar turistinių vietų apžiūrėjimą. O pridėkite tai, kad daugelis apžiūrėti vertų objektų, miestų ir gamtos kampelių yra nutolę vienas nuo kito per šimtus kilometrų, ir gausite neįmanomą misiją. Kalbos nemokančius turistus dar mulkina ir gatvės prekeiviai bei pinigų keitėjai. Kalbant paprastai, turėdami gerą gidą išvengsite daugelio tokių problemų.

Fotolia nuotr./Tianzi kalnai, Kinija
Fotolia nuotr./Tianzi kalnai, Kinija

Galapagai

Ši vieta keliautojus iš viso pasaulio žavi savo neįprasta gyvūnija ir augmenija. Šiose salose gyvena apie 60 rūšių paukščių, kurių pusė yra vietiniai tik Galapagų salų gyventojai. Čia taip pat 20 tūkst. didžiųjų vėžlių namai, kurių porūšiai jau yra ties išnykimo riba. Tai faktai, kurie paverčia salas unikalia vieta, ir jei jų nežinosite, visi Galapagai gali pasirodyti tik kaip eilinis žemės lopinėlis su vėžliais, paukščiai ir driežais.

AP nuotr./Iguana Galapaguose
AP nuotr./Iguana Galapaguose

Tad išsiruošę į šią kelionę, būtinai pasisamdykite patyrusį gidą, kuris galėtų daugiau papasakoti apie 13 pagrindinių salų, kurių kiekviena turi savo išskirtinumų. Geriausi kelionių vadovai suorganizuos edukacinius žygius po Galapagus, pasiplaukiojimus valtimis aplink salas ar net skrydžius virš jų.

Egiptas

Politiniai neramumai, maištai ir prezidento H.Mubarako nuvertimas nuo Egipto atbaidė daugelį turistų. Ir kol kas dar daug žmonių nesiryžta kelti kojos į piramidžių kraštą, nors būtent dabar šioje šalyje visi istorijos turtai atsivers tik jums, be gausos turistų ir su išskirtiniu dėmesiu keliautojui.

Olego nuotr./Giza piramidės
Olego nuotr./Gizos piramidės

Visgi, šis kraštas tikrai netapo ramesnis, bet kuriuo momentu šalyje gali vėl kilti sąmyšis ar atsitikti kitų neplanuotų dalykų. Tad keliaujantiems ne tik į kurortus, tačiau ir po didžiuosius miestus bei archeologinius objektus, verta pasisamdyti žmogų ar agentūrą, kuri žinotų aplinką kaip savo penkis pirštus ir esant reikalui galėtų greitai ir efektyviai jums pagelbėti.

Indija

Indija vis dar besivystanti šalis ir sanitarinės sąlygos labai dažnai, švelniai tariant, neatitinka standartų. Įvairiausios skrandžio bakterijos šiame krašte labai paplitusios dėl to, kad 600 mln. Indijos žmonių vis dar neturi gerų prausimosi sąlygų ir net didžiausiuose miestuose trūksta geriamojo vandens. Nenuostabu, kad per 10 mln. keliautojų kiekvienais metais Indijoje suserga žarnyno ir skrandžio infekcijų ligomis.

V.Grudžio nuotr./Indijoje vaikai drąsūs
V.Grudžio nuotr./Indijoje vaikai drąsūs

Geras kelionių vadovas tikrai žinos švaresnius restoranus, o jei prireiks, palydės jus iki artimiausios vaistinės ar ligoninės. Be to, Indijos eismo sąlygos taip pat sudėtingos, turistines vietas ir konkrečius objektus vienam atrasti taip pat nelengva.

Kenija

M. Vadišio nuotr./Aplink Nakuru ežerą plytinčiose savanose verda žvėrių gyvenimas.
M. Vadišio nuotr./Aplink Nakuru ežerą plytinčiose savanose verda žvėrių gyvenimas.

Kenija palyginus su Kinija tikrai nėra tokia didelė šalis, tačiau didžiausi nacionaliniai parkai išsidėstę atokesniuose šalies kampeliuose. O jei dar norite pamatyti daugiau nei Didįjį penketuką žvėrių (liūtas, leopardas, buivolas, dramblys, raganosis), tai patyręs gidas tikrai pravers.

C. S. Patino nuotr./Aplink Nakuru ežerą plytinčiose savanose verda žvėrių gyvenimas.
C. S. Patino nuotr./Aplink Nakuru ežerą plytinčiose savanose verda žvėrių gyvenimas.

Kaip ir Galapaguose, daugelis gamtos stebuklų Kenijoje gali pasirodyti neverti dėmesio be patyrusio kelionių vadovo pasakojimų. Be to, buvimas gamtoje su laukinėmis katėmis bei kitais pusiaujo gyvūnais gali būti ir pavojingas. O ką jau kalbėti, kad be gerai Kenijos safarius išmanančio žmogaus išleisite daugiau pinigų ir visur mokėsite „baltaodžio“ kainą.

Maču Pikču

Lost Latinos nuotr./Klasikinis Maču Pikču vaizdas
Lost Latinos nuotr./Klasikinis Maču Pikču vaizdas

Apie Maču Pikču „Pasaulis kišenėje“ rubrikoje buvo jau rašyta ne kartą. Tai stulbinantis pasaulio stebuklas, glūdintis giliai kalnuose Peru džiunglėse. Tai ir viena labiausiai turistų lankomų vietų pasaulyje. Būtent dėl šios priežasties geriausiai pasisamdyti patyrusi gidą iš anksto. Antraip, atvykę vieni ir pradėję Kusko mieste ieškoti informacijos galite labai stipriai permokėti už kelionę Maču Pikču miesto link arba iš viso ten nepatekti. Peru valdžia jau griežtina ir riboja turistų patekimą į šį senovės inkų palikimą, tad patyręs gidas tikrai pravers.

Jordanija

AP nuotr./Kupranugariai Jordanijoje
AP nuotr./Kupranugariai Jordanijoje

Jordanijos taip stipriai kaip Egipto Arabų pavasaris nepalietė, visgi ten taip pat yra terorizmo grėsmės. Tai tikrai nereiškia, kad jūs turėtumėte atidėti keliones į šią gražią šalį, tačiau patyręs kelionių vadovas tikrai nepakenks. Jis žinos problemiškus regionus ir galės didesnėms nelaimės užbėgti už akių. O ir Petra bei Negyvoji jūra su gido pasakojimais nušvis kitomis spalvomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius