Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atostogos dar neišsikvėpė – šimtas idėjų, kaip saulėtoje Ispanijoje su trenksmu užbaigti turistinį sezoną

Nors vasara baigiasi, dar ne laikas iškrauti atostogų lagaminą, nes laukia šiltas ir saulėtas ruduo. Ir jei Lietuvoje šis sezonas jau nėra tinkamas poilsiui prie jūros, kviečia svetinga, gyvybinga ir įspūdžių kupina Ispanija.
Ispanija
Ispanija / 123RF.com nuotr.

Negalite nurimti be kelionių, be saulėtų kurortų poilsio neįsivaizduojate savo atostogų? Kelionių organizatorius „Novaturas“ siūlo atsigręžti į Viduržemio jūros perlą Maljorką – didžiausią iš Balearų salų, kurioje yra net 300 gražių paplūdimių ir įlankų, bei Malagą – uostamiestį pietų Ispanijoje, Andalūzijos regiono kultūros sostinę.

Medaus spalvos akmeninių namų miestelis

Tik atvykus į Maljorką, nieko daugiau nesinori, kaip tik kuo greičiau skubėti į paplūdimį, pasimėgauti saulės voniomis ir nerti į skaidrią šiltą jūrą. Tačiau jau antrą ar trečią dieną raskite laiko artimesnei pažinčiai su šia nuostabia sala, kuri tikrai nustebins savo kultūriniais ir gamtiniais lobiais. Pradėkite nuo pagrindinio Maljorkos miesto Palma, patrauklios Ispanijos provincijos sostinės, pilnos jaukių kavinukių ir žavingų butikų.

123RF.com nuotr./Palma, Maljorka
123RF.com nuotr./Palma, Maljorka

Toliau skinkitės kelią gilyn į salą. Jus pasitiks žavingas kaimas Deia, kuriame dominuoja medaus spalvos namai iš akmenų. Siauromis gatvelėmis, vingiuojančiomis tarp namų kopkite į aukštyn į kalvą – iš tolo atrodo, kad miestelis sulipdytas kaip kregždžių lizdai ant skardžio. Dabar ši vietovė tapo turtingų ir garsių žmonių prieglobsčiu. Malonus miestelio koloritas lydės visą kelią, o nuo viršaus atsivers vaizdas į uolėtas pakrantes, apjuostas mėlynos jūros.

123RF.com nuotr./Deia miestelis Maljorkoje
123RF.com nuotr./Deia miestelis Maljorkoje

Šilumos prisigėręs grindinys kviečia atsigaivinti į paplūdimį – leisdamiesi žemyn apsilankykite prašmatniuose butikuose ir galerijose – puiki proga įsigyti mielą smulkmeną, kuri primins šią žavią vietą. Nepraleisite ir jaukių aikščių – stabtelėkite trumpo atokvėpio vienoje iš lauko kavinių.

Vintažinis traukinys iš Palmos į Solerį

Per atostogas norisi sulėtinti tempą ir mėgautis kiekviena akimirka. Arklių traukiami vežimai ar kitos senovinės transporto priemonės visada sulaukia didelio turistų dėmesio. Ne išimtis ir vintažinis traukinys, važiuojantis iš Palmos į Solerio miestelį.

Vos tik peržengsite Palmos traukinių stoties vartus, persikelsite į praeitį. Jei atvyksite anksčiau, turėsite laiko pamatyti tikrą industrinį spektaklį – bilda perstumdomi vagonai, sušvilpia garvežio mašinistas – šie garsai stotyje nenutyla jau daugiau kaip 100 metų.

Vagono viduje būsite maloniai nustebinti – lubos, grindys, sienos – viskas padengta lakuotu medžiu, o sėdynės aptrauktos oda. Kruopšti priežiūra leido išsaugoti vagonų interjerą nepakitusį nuo tų laikų, kai traukinys reprezentavo pažangą ir greitį.

123RF.com nuotr./Vintažinis traukinys iš Palmos į Solerį
123RF.com nuotr./Vintažinis traukinys iš Palmos į Solerį

Nesibaiminkite, kad puikiai restauruotas medinis traukinys pūškuos leisdamas į dangų juodų dūmų debesis – jis varomas elektra kaip tramvajus. Kelionė tikrai neprailgs – pro langus dairydamiesi į vaizdingus kraštovaizdžius, pravažiuosite arkinį tiltą, tunelius ir viadukus.

Po valandą trukusios kelionės išlipę pasigrožėkite žavingu Solerio miesteliu, galite papietauti arba nuvažiuoti tramvajumi per apelsinmedžių giraites į uostą.

Dar vienas vertas dėmesio miestelis – Santa Katalina, turistus traukiantis ryškiai spalvingais žvejų nameliais ir gėlėse paskendusiais balkonais. Vaikščiodami mėgaukitės vietinės produkcijos parduotuvėlėmis, kavinukėmis ir barais, dizaino salonais.

Istorijos pėdsakais ir rojaus kampelis gamtos rezervate

Žavingas, meniška dvasia persunktas ant kalvos pūpsantis Arta miestelis yra vienas seniausių Maljorkoje – tai patvirtina bronzos amžiaus Ses Paisses griuvėsiai. Megalito statinys datuojamas I-II tūkst. pr. Kr., akmens konstrukcija pastatyta ratu, kurio viduryje stovėjo kolona. Statinio paskirtis nėra žinoma, manoma, kad turėjo sakralinę, religinę reikšmę.

123RF.com nuotr./Viduramžių miestelis Arta Maljorkoje
123RF.com nuotr./Viduramžių miestelis Arta Maljorkoje

Visas miestelis kopia į kalvą. Nameliai lipa vienas kitam ant kupros, o kalvos viršūnėje įsikūrusi XVI a. šv. Salvadoro bažnyčia ir buvęs vienuolynas. Kompleksas apjuostas įspūdinga dantyta akmens tvora, pro kurią atsiveria panoraminiai vaizdai.

Maljorka turi per 300 paplūdimių, bet visi vienbalsiai pripažįsta, kad pats gražiausias yra Trenc paplūdimys. Basos pėdos maloniai jaučia smulkutį baltą smėlį, paplūdimį supa kopos, skalaujamos krištolinio skaidrumo vandens. Didžioji dalis šio nuostabaus kampelio yra gamtos rezervatas, todėl saugomas ir išlaiko savo unikalumą.

Vasarą čia būna sausakimša, tačiau rudenį galima pasimėgauti ramesniu poilsiu, be to, čia yra ir nuošalesnių vietų nudistams. Yra tik vienas baras, todėl ramybės nesudrums nei tranki muzika, nei intensyvus lankytojų srautas. Kita vertus, reikia iš anksto apsirūpinti geriamuoju vandeniu ir užkandžiais.

123RF.com nuotr./Trenc paplūdimys Maljorkoje
123RF.com nuotr./Trenc paplūdimys Maljorkoje

Ko ieškoti aštresnių pojūčių mėgėjams

Norėdami patirti tikrą salos pojūtį, keliaukite į šiaurės vakarinį pakraštį, stiprių nervų pareikalausiančiu vingiuotu serpentinu kilkite aukštyn, kol kelias baigsis – įspūdingame Formentoro iškyšulyje stovi švyturys. Tiesa, šiuo metu kelias laikinai uždarytas, tačiau vis tiek verta važiuoti, nes pakeliui yra apžvalgos aikštelė, iš kurios atsiveria vaizdas į švyturį, apjuostas raižyta pakrantės linija, stačiomis uolomis ir smaragdinio vandens toliais. Tai vaizdas, vertas atostogų selfio TOP 1.

123RF.com nuotr./Formentoro iškyšulys Maljorkoje
123RF.com nuotr./Formentoro iškyšulys Maljorkoje

Trokštate dar daugiau tokių potyrių? Salos stuburą sudarančia Serra de Tramuntana kalnų grandine nutiestas 170 km ilgio maršrutas, kuriame daug puikių pėsčiųjų takų. Didžioji dalis takų yra lengvai įveikiami visiems, aiškiai paženklinti, kertantys ūksmingus miškus, uolas ir Viduržemio jūros pakrantes.

123RF.com nuotr./Serra de Tramuntana kalnai
123RF.com nuotr./Serra de Tramuntana kalnai

Malagos traukos centrai – katedra ir tvirtovė

Keliaujame į Malagą, kurioje pamatysite kitokią Ispaniją. Tikras miesto perlas – XVI-XVIII a. Malagos katedra, antra pagal aukštį katedra Andalūzijoje. Šiaurinis bokštas siekia 84 metrus, pietinis liko nepabaigtas, nors statybos truko daugiau kaip 200 metų.

Dėl tokios architektūrinės asimetrijos katedra dar vadinama „vienaranke ledi“, joje pakabintas tik vienas varpas, nors turėjo būti du. Kelis šimtmečius trukusios statybos lėmė katedros stilių įvairovę, čia persipina gotikos, renesanso ir baroko elementai. Nepraleiskite progos pamatyti dekoruotų lubų, langų vitražų ir vargonų, turinčių net 4 tūkstančius vamzdelių.

123RF.com nuotr./Malagos katedra
123RF.com nuotr./Malagos katedra

Beje, įveikę 200 laiptelių, galite pakilti į katedros bokštą ir mėgautis panoraminiu vaizdu į miestą ir įspūdingas apylinkes.

Alkazaba yra bene žinomiausia turistų traukos vieta Malagoje. Šiuos rūmus pastatė maurai XI a., čia buvo musulmonų valdovų namai ir tvirtovė. Viduje pastebėsite, kad architektūroje atsispindi arabiškas stilius – arkos formos vartai ir durys, mozaikomis derokuotos grindys. Rūmai ir tvirtovė žavi ir savo vidiniais kiemais, terasomis, fontanais, prabangiais sodais.

123RF.com nuotr./Alkazaba rūmai Malagoje
123RF.com nuotr./Alkazaba rūmai Malagoje

Nuo pilies iki maisto turgaus

Kita vieta, kurią būtina aplankyti poilsiaujant Malagoje – tai Gibralfaro pilis. Iš Alkazabo tvirtovės iki pilies galite nueiti pėsčiomis taku, nuo kurio atsiveria puikūs miesto vaizdai.

Gynybinė miesto pilis buvo pastatyta XIV amžiuje, čia nuolat budėjo sargybiniai, todėl buvo įrengtos ir kareivinės jiems apgyvendinti. Taip pat pastatytas ir švyturys.

123RF.com nuotr./Gynybinė Gibralfaro pilis Malagoje
123RF.com nuotr./Gynybinė Gibralfaro pilis Malagoje

Įrengta ekspozicija pasakoja pilies istoriją. Tačiau užsukti čia verta ne tik dėl jos, bet ir nuo pylimo atsiveriančių vaizdų į miestą ir jūrą – giedrą dieną matysite net Gibraltaro sąsiaurį.

Šiaurinėje miesto dalyje žaliuoja botanikos sodas – tai vienas didžiausių atogrąžų ir subtropinių sodų Ispanijoje ir net Europoje. Čia pamatysite daugiau nei 2000 rūšių medžių ir augalų, augančių maždaug 25 ha plote.

123RF.com nuotr./Botanikos sodas Malagoje
123RF.com nuotr./Botanikos sodas Malagoje

Kai kur nors keliaujate, visada norisi užsukti į turgų, geriausią vietą įsigyti vietinių produktų. Malagoje tokia vieta yra Atrazano turgus. Tikra maisto šventovė įsikūrusi XIX a. pastate su spalvingais vitražais. Tai labai gyvybinga vieta, kurioje gausu šviežių produktų, ispaniškos vytintos mėsos ir sūrio.

123RF.com nuotr./Atrazano turgus Malagoje
123RF.com nuotr./Atrazano turgus Malagoje

Senovės romėnų ir kultūrinio gyvenimo pėdsakais

Alkazabos tvirtovės papėdėje stūkso Romėnų amfiteatras. Tai seniausia vieta Malagoje: I a. amfiteatras pastatytas Romos imperatoriaus Augusto valdymo laikais, vėliau paverstas kapinėmis ir visiškai apleistas. Kai kurie akmenys iš šios vietos buvo panaudotos Alkazabos statybai.

Norėdami savo atostogas praturtinti kultūrine programa, tikrai rasite ką veikti Malagoje, kurioje yra beveik 30 muziejų. Miestas pelnytai vadinamas Andalūzijos kultūros sostine.

123RF.com nuotr./Malaga
123RF.com nuotr./Malaga

Jei domitės menu, nepraleiskite progos pamatyti genialaus dailininko Pablo Pikaso darbus – jo vardo muziejuje eksponuojama daugiau kaip 200 paveikslų.

Malagoje veikia ir garsiojo modernaus meno Pompidu muziejaus filialas. Akį traukia ir muziejaus architektūra – ant pastato stogo iškilęs stiklinis spalvotas kubas.

Gabijos Lebednykaitės nuotr./Malaga
Gabijos Lebednykaitės nuotr./Malaga

Jei domitės tradiciniu ispanų šokiu, užsukite į Flamenko meno muziejų. Sužinosite viską apie šią unikalią tradiciją, pasigrožėsite įspūdingomis suknelėmis, ir žinoma, pamatysite flamenko gyvai.

Kas dar liko nepaminėta? Tikrai daug lankytinų vietų, priklausomai nuo jūsų pomėgių ir interesų: Stiklo ir kristalų muziejuje eksponuojama privati Andalūzijos aristokratų kolekcija, Automobilių muziejuje sukaupta 85 renovuotų senovinių mašinų kolekcija, meno kūrinių ekspozicija Malagos šiuolaikinio meno centre ir kt.

Apylinkėse - vienas už kitą įspūdingesni miestai

Iš Malagos patogu patyrinėti ir kitus Ispanijos nuostabius miestus. Pirmiausia tai Sevilija, žavinti įspūdingo grožio gotikine katedra, kuri laikoma bene didžiausia Europoje. Aplankykite ir Sevilijos pilį, mudecharu stiliumi išpuoštus karališkuosius rūmus. Negalima praleisti ir Bulių kovos arenos, veikiančios nuo XVII a., vienos seniausių Ispanijoje.

123RF.com nuotr./Sevilija, Ispanija
123RF.com nuotr./Sevilija, Ispanija

Dar vienas jaudinančiai įspūdingas Kordoba miestas, kurio senamiestis įtrauktas į UNESCO sąrašą. Per vieną dieną pėsčiomis apeinamas miestas siūlo daug lankytinų objektų, išskirtinės ir sidabrakalių parduotuvėlės, kuriuose galima pamatyti papuošalų gamybos procesą.

123RF.com nuotr./Kordoba, Ispanija
123RF.com nuotr./Kordoba, Ispanija

Vienas populiariausių Andalūzijos miestų ir lankomiausių Ispanijos kurortų yra Granada. Mieste gausu maurų, romėnų ir katalikų kultūrinio bei istorinio palikimo objektų.

123RF.com nuotr./Granada, Ispanija
123RF.com nuotr./Granada, Ispanija

Fantastiškas ir Rondos miestelis, įsispraudęs tarp dviejų 120 metrų tarpeklių, kuriuos jungia XVIII a. arkinis tiltas. Čia ne tik didinga gamta, bet ir architektūra, bet ir vietovės, menančios turtingą istoriją.

123RF.com nuotr./Ronda miestelis Ispanijoje
123RF.com nuotr./Ronda miestelis Ispanijoje

Menininkų kvartalas ir įspūdingi urvai

Malagoje niekada nenuobodžiausite ir nepritrūksite idėjų kur ir kaip praleisti laiką. Štai dar viena puiki rekomendacija – aplankyti Soho, dar kitaip vadinamą meno rajoną. Kadaise buvusį nykstantį kvartalą visiškai pakeitė ir atnaujino gatvės menininkai.

Paklajoti šioje miesto dalyje palei Gvadalmedinos upės krantus tikrai malonu, netoli įsikūręs ir Malagos šiuolaikinio meno centras.

Poilsiaudami Malagoje, galite nuvykti į Nerja urvus netoli to paties pavadinimo miestelio. Tai puiki šeimos ekskursija po apylinkes vienoje lankomiausių ne tik Andalūzijoje, bet ir visoje Ispanijoje vietų. Daugiau kaip 4 km ilgio požemių raizgalynėje gyvena unikalių rūšių gyvūnai, žavi nepakartojamo grožio stalaktitų ir stalagmitų.

123RF.com nuotr./Nerja urvai Ispanijoje
123RF.com nuotr./Nerja urvai Ispanijoje

Per milijonus metų gamta suformavo ir kitą gamtos stebuklą – Torcal de Antequera parką, kuriame pamatysite įspūdingus uolų bokštus.

Šilta jūra, saulėti paplūdimiai, įspūdžių kupina ekskursinė programa Maljorkoje ir Malagoje suteiks nepakartojamų akimirkų, kurios dar ilgai lydės visus metus.

Smagios kelionės ir pilnų lagaminų įspūdžių!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius