Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atostogų ankstyvą pavasarį privalumai – mažiau grūsties ir žiedais aplipę sodai

Nors pavasarį dar galima tikėtis vienos kitos gamtos išdaigos, o vakarais gal net prireiks ant pečių užsimesti megztuką, vis dėlto yra ir išskirtinių privalumų, dėl kurių paankstinti atostogas – išties verta.
Bodrumas, Turkija
Bodrumas, Turkija / „Tez Tour“ nuotr.

Atraskite pavasarinę Turkiją pirmieji

„Nors tarp ankstyvo pavasario šalių geriausiai žinomas Kipras, pastaruoju metu su juo konkuruoti ima Turkija. Kasmet ši vasaros atostogų lyderė poilsiauti kviečia vis anksčiau – šiemet pirmas lėktuvas iš Vilniaus oro uosto kils jau kovo 22 dieną“, – sakė Inga Aukštuolytė, tarptautinio kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ Ryšių su visuomene ir rinkodaros skyriaus vadovė.

Turkijoje nuo kovo vidurio oras jau būna pavasariškai šiltas, o vanduo – tinkamas maudynėms, vidutinė temperatūra Viduržemio jūroje siekia 18 laipsnių šilumos.

Pamukalė
123rf.com nuotr./Pamukalė

Ekskursijoms tinkamiausias laikas

Pavasarį Turkija rekomenduojama planuojantiems daugiau pakeliauti po šalį – susipažinti su jos kultūra, istorija ir žmonėmis. Turkija garsėja ne tik gausiu Antikos palikimu, bet ir įstabiais gamtos kūriniais.

Pavyzdžiui, Pamukalė – balta mineraline glazūra padengtas kalnas, nusagstytas žydro vandens terasomis. Lankytinomis vietomis Turkija galėtų varžytis su seniausiomis ir didžiausiomis pasaulio valstybėmis.

Todėl intensyvią pažintinę programą planuojantiems, karščio nemėgstantiems ar jo netoleruojantiems, šeimoms su vaikais ar net silpnesnės sveikatos žmonėms pats tinkamiausias laikas vykti į Turkiją yra būtent pavasaris.

„Tez Tour“ nuotr./Bodrumas, Turkija
„Tez Tour“ nuotr./Bodrumas, Turkija

Patiks vengiantiems grūsties

Vienas iš pavasario atostogų privalumų – mažiau grūsties. „Žmonių tuomet yra pakankamai, tikrai nepasijusite it ilsėtumėtės vaiduoklių mieste. Vis dėlto poilsiautojų srautas pavasarį būna dar mažesnis, kaip ir eilės, todėl patiks greitai susierzinantiems grūstyse ar apskritai mėgstantiems jaustis erdviau bei pageidaujantiems dar nepavargusio aptarnaujančio personalo dėmesio“, – sakė I.Aukštuolytė.

Žydinčio Stambulo kerai

Pavasariniais tulpių žiedais pasipuošęs Stambulas užkariavo ne vieno keliautojo širdį. Ar žinojote, kad būtent turkai pirmieji atvežė tulpes į Europą?

Skirtingai nei daugelis linkę manyti, šios gėlės gimtinė yra Turkija – ne Olandija. Tulpės buvo pradėtos auginti Osmanų imperijos teritorijoje ir tik XVI amžiuje atvežtos į Europą.

123rf.com nuotr./Emirgan parkas Stambule pavasarį traukia žiedais
123rf.com nuotr./Emirgan parkas Stambule pavasarį traukia žiedais

Pasigrožėti užburiančiu tulpių žydėjimu galima Stambule įsikūrusiame Emirgan parke – tai savotiškas Europoje garsaus Keukenhofo (Olandija) pavasarinių gėlių sodo variantas, tik įsikūręs tulpių gimtinėje – Turkijoje.

Daugiau nei 47 hektarų plote auga pačių įvairiausių tulpių rūšių, taip pat iš parko atsiveria panorama į Bosforo sąsiaurį. Beje, balandžio mėnesį šiame parke yra švenčiama Tulpių žydėjimo šventė – jos metu ne tik Emirgan parkas, bet ir visas miestas pasipuošia įspūdingomis įvairiaspalvių žiedų kompozicijomis.

123rf.com nuotr./Emirgan parkas Stambule pavasarį traukia žiedais
123rf.com nuotr./Emirgan parkas Stambule pavasarį traukia žiedais

Stambule akis ras kur paganyti ne tik gėlių aistruoliai. Sakoma, jog senasis Stambulas nemiega visa parą. Šiame du žemynus – Aziją ir Europą – jungiančiame didmiestyje ką pamatyti ir nuveikti ras kiekvienas: ir istorijos fanatikas, ir kultūros gerbėjas ar tiesiog pramogautojas.

„Tez Tour“ nuotr./Kipras paplūdimys
„Tez Tour“ nuotr./Kipro paplūdimys

Kiprą pavasarį užtvindo žiedai

Kultūriškai priklausantis Europai, geografiškai Kipras – subtropikai. Todėl apie salos orą sakoma, jog 9 mėnesius ten – vasara, o 3 – nuo gruodžio iki kovo – pavasaris.

Net ir kalendorinį pavasarį jūra Kipre išlieka 18-19 laipsnių šilumos, tad Baltijos jūros užgrūdintiems lietuviams maudynės Viduržemio jūroje bus tikrai malonios.

Šiam kraštui būdingi kalnai (aukštumose yra ir senais miškais apaugusių kalnų, į kurias vietos gyventojai važiuoja savaitgalio pikniko), civilizacijos nepaliestos nuošalios vietovės, skirtingų epochų architektūra. Saloje rasite ir puikių paplūdimių.

„Pirmuosius užsakomuosius lėktuvus į Kiprą keliame jau gegužę“, – sakė „Tez Tour“ atstovė.

Pavasarinis Kipras – tikra pasaka estetams. Nors dėl šilto klimato saloje derlius nuimamas net kelis kartus per metus ir joje kas nors žydi nuolat, vis dėlto didžiausias žydėjimas būna kalendorinį pavasarį.

Žydintys augalai – nuo pievų, krūmų iki medžių užpildo kraštovaizdį įvairiosiomis formomis bei spalvomis. Orams vos atšilus, pirmieji išsprogsta balti ir rausvi migdolų žiedai, o vėliau gamta pražysta dar prabangiau – akį ypač traukia laukinės orchidėjos.

„Tez Tour“ nuotr./Mimozos
„Tez Tour“ nuotr./Mimozos

O jei kur pakelėje ar parke Kipre pamatysite geltonais žiedais apsipylusį jautriosios mimozos medį – to vaizdo nepamiršite niekada gyvenime. Kipre yra nedidelių mimozų giraičių.

Gegužę ryškiais raudonais žiedais pražysta granatmedžiai ir abrikosai. O raudonai žydintys kalistemonai apskritai žydi nuolat – nuo gegužės iki rugsėjo.

„Tez Tour“ nuotr./Granatai
„Tez Tour“ nuotr./Žydintys granatmedžiai

Tad jei pasirinkote atostogas pavasarį, nepamiršite fotoaparato! Pavasarį, kuomet visa gamta žydi, jis tiek pat svarbus kiek ir kremas nuo saulės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius