Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Be stereotipų: ar saugu vienai keliauti į Indiją be vyriškos draugijos?

Egzotika, spalvos ir autentiška kultūra – būtent tai vilioja vakariečius į tolimąsias keliones. Kai kurie stereotipai apie šalį dažnai keliautojus nuteikia blogam jausmui, dėl kurio ta šalis bus išbraukta iš labiausiai norimų aplankyti šalių sąrašo. Indijos įvaizdis vilioja ar atstumia kelionėms?
Benravimas su indais
Bendravimas su indais / Asm.archyvo nuotr.

Bet kuriuo atveju Šarūnė iš „Nomaday travel“ agentūros, kuri Indijoje jau praleido 8-erius metus, teigia, kad Indija yra viena iš saugiausių šalių pasaulyje keliautojams, nes patys indai nemėgsta agresijos, nesinešioja ginklų, ir čia nevyksta didelių apiplėšimų, atakų ar pagrobimų už išpirkas. Šiuo metu vyksta kariniai veiksmai tarp Pakistano ir Kašmyro regiono, kur turizmas nėra patartinas. Visi kiti Indijoje regionai į konfliktą fiziškai neįtraukti, ir šalis yra saugi tiek, kiek keliautojas pats rizikuoja.

Ko labiausiai bijo moterys, keliaujančios po Indiją?

Indija yra apipinta stereotipais apie tai, kokie indai yra įkyrūs ir vakarietės yra labai jų geidžiamos. Pakalbėkite apie juos konkrečiau:

  • Spoksojimas

Dažnai indai neatitraukia akių nuo užsieniečių gatvėje, bet spoksojimas tuo ir baigiasi. Tą daro ne tik indai vyrai, bet ir moterys. Indai dažnai nedrįsta nė užkalbinti (nebent paprašo kartu nusifotografuoti), todėl tokį veiksmą geriau ignoruoti ir prie to tiesiog priprasti, nes jo pakeisti neįmanoma.

Indams užsieniečiai yra įdomūs dėl savo išvaizdos, aprangos ir elgesio. Tarkim, kokia butų vietinių reakcija lietuviškame kaime ar mažesniame miestelyje atvažiavus tamsiaodžiams lankytojams? Spoksojimo lygmuo turbūt būtų toks pat, taipogi, tikėtina, kad atvykėliai dar susilauktų rodymo į juos pirštais, krizenimų ar riksmų. Ir gali būti, kad viešnagė tokiems atvykėliams geruoju ir nesibaigtų kai kuriuose Lietuvos miesteliuose vidury baltos dienos... Indijoje – visai kitaip, indai į Jus dažniausiai žiūrės su šypsena ir drovumu.

  • Kišenvagiai

Jie buriasi „darbui“, kaip ir kiekvienoje šalyje, ten, kur yra didelis žmonių kiekis: turguose, lankytinuose objektuose, judriose gatvėse ar stotyse. Nesinešiokite didelių pinigų sumų, pinigus ir vertingus daiktus palikite viešbučio seifuose. Kiekviename Indijos mieste yra bankomatai, todėl nebūtina keliauti su didelėmis pinigų sumomis.

  • Elgetos

Kai gailesčio reikalaujantys asmenys į Jus gatvėje žiūri ar liečia pirštais ir prašo pinigų, į juos nežiūrėkite arba parodykite, kad nieko neduosite. Indijoje duodami pinigus elgetoms remiate organizuotas mafijas, kurios išnaudoja žmones elgetavimams, priversdami juos gyventi nežmoniškomis sąlygomis. Surinkti pinigai iš elgetavimo neatitenka tiems vargšams.

Dažnai gatvėje matysite dėl šio nežmoniško biznio suluošintus vaikus. Bet dažniausiai vaikai yra apibintuojami ir ištepliojami „krauju“ – pomidorų padažu.

Asm.archyvo nuotr./Elgetos vaikai Indijoje
Asm.archyvo nuotr./Elgetos vaikai Indijoje
  • Įkyrūs vagišiai, apsimetantys draugais

Turistinėse vietose sutiksite vyrų, kurie bus ypač malonūs ir klausinės visko: iš kur esate, kur ir kiek laiko keliausite Indijoje, kokiame viešbutyje gyvenate ir ar reikia pagalbos. Taip pat sulauksite komplimentų dėl išvaizdos. Bekalbėdami su jumis jie bandys susidraugauti ir nugvelbti ką nors iš jūsų rankinės ar kišenių. Dažnai jie užkalba dantį, o draugas praeidamas pagriebia jums ką nors iš kuprinės ar kišenių.

Kaip atpažinti tokius apsimetėlius? Dažniausiai jie atsiras iš niekur nieko ir klausinės asmeninių dalykų. Taip pat dažnai jie apsimeta esantys labai geros širdies, ir galite iš jų sulaukti patarimų, kaip apsisaugoti nuo kišenvagių. Jie prašysis Jus palydėti, iškeisti jums pinigų ar nuvesti į pigią suvenyrų parduotuvę.

Būkite budrios: jeigu atsiranda vyras, kuris nukrenta lyg iš dangaus ir pradeda kalbinti gatvėje, būkite vos ne 100 proc. tikros, kad tai apsimetėlis, ir jis kažko nori iš jūsų. Indijoje, kaip ir Europoje, normalūs vyrai neprieina prie moterų iš niekur nieko pasišnekučiavimams, jie turi savo gyvenimus ir laisvalaikį.

Kokių atsargumo priemonių imtis?

  • Nevaikščiokite po atokias ar neapšviestas vietoves. Visada būkite ten, kur yra žmonių, o ne tik jūs vienos.
  • Indijoje populiari keliavimo priemonė yra automobilis su vairuotoju. Taip keliaudamos jausitės saugiausiai, ir tai bus praktiškiausia transporto priemonė. Jeigu nenorite keliauti automobiliu, patartina labai ilgiems atstumams keliauti traukiniais ir lėktuvais. Deja, traukiniai dažnai vėluoja, todėl keliautojams, kurie turi tik porą savaičių atostogų, nepunktualūs traukinių tvarkaraščiai gali labai sumaišyti kelionės planus. Traukinio bilietus įsigykite iš anksto, nes ne visada yra turistinės kvotos bilietų, ypač turizmo sezonu (nuo spalio iki kovo).
    Asm.archyvo nuotr./Transportas Indijoje
    Asm.archyvo nuotr./Transportas Indijoje

  • Jei nesijaučiate patogiai keliauti po Indiją visiškai vienos, paprašykite savo kelionių agentūros akredituotų vietinių gidų kiekviename mieste ar kelionės vadovo. Jis ne tik daugiau papasakos apie lankytinus objektus, tradicijas, bet ir palaikys Jums kompaniją bekeliaujant. Jeigu išvis nenorite vyriškos draugijos, Indijoje yra kompetentingų moterų gidžių ar kelionės vadovių.
  • Jeigu jaučiatės nesaugiai ir tai jums suteiktų pasitikėjimo, galite dėl visa ko su savimi nešiotis dujų balionėlį.
  • Kaip rengtis kelionėje po Indiją? Nesirenkite Indijoje atvirais drabužiais mažose ir konservatyviose bendruomenėse (nebent esate moderniame rajone/paplūdimyje didmiestyje: Delyje, Mumbajuje, Bangalore, Goa ir t.t.). Atidenkite tiek nuogo kūno, kiek tose vietovėse atidengia vietinės moterys. Indai yra konservatyvi tauta kalbant apie apsirengimą – gilios iškirptės ar trumpi sijonai/šortai nenešiojami. Tradiciniai indai itin atvirai apsirengusias moteris mato tik per televizorių, ir indams tai asocijuojasi su vakarietišku gyvenimo būdu: atsitiktiniais santykiais, flirtu ir kitais potyriais, kurių su indėmis negali patirti. Priešvedybiniai santykiai tradicinėse šeimose nėra toleruojami, todėl vakariečių moterys (ypač su seksualiais apdarais) yra matomos kaip lengvo elgesio moterys.
    Asm.archyvo nuotr./Kaip nesirengti tradicinėse Indijos vietose
    Asm.archyvo nuotr./Kaip nesirengti tradicinėse Indijos vietose

  • Indijos pietuose žmonės yra labiau išsilavinę, ten daugiau gamtos ir švariau nei Indijos šiaurinėje dalyje. Taigi jeigu planuojate važiuoti į Indiją pirmą kartą ir bijote to tikrojo linksmojo Indijos chaoso, kuris yra Indijos šiaurinėje dalyje, keliaukite tada į pietus (Keralą, Karnataką ir Tamil Nadu, Goa regionus ), o kitą kartą (arba tos pačios kelionės antroje dalyje ) keliaukite į šiaurinę Indijos dalį: Radžastano, Madya Pradesh and Uttar Pradesh regionus.

Kaip parodyti įkyriam vyrui jo vietą?

  • Jei kalbina indas, su kuriuo nenorite kalbėtis, bet jis vis tiek tęsia pokalbį, pasakykite, kad jūs laukiate savo vyro, ir jis tuoj ateis. Galite apsimesti, kad jam skambinate.
  • Jei indas vis dar kalbina (mažai šansų), pagrasinkite, kad skambinsite policijai ar savo šalies ambasadai. Įkyruolis dings kaip dūmas. Policijos numeris turistams yra 100.
  • Įsigykite indišką SIM kortelę. Galėsite lengviau ir pigiau paskambinti kam nors į indišką numerį: savo vairuotojui, vietiniams draugams, viešbučiui ar užsisakyti staliuką restoranuose.
    Asm.archyvo nuotr./Natalia ir Šarūnė su indais draugais
    Asm.archyvo nuotr./Natalia ir Šarūnė su indais draugais

  • Išmokite kelis žodžius indiškai, ypač tokius, kurie reiškia „atstok“, „eik nuo manęs“’, ‘„nenoriu su tavimi kalbėtis“ ir pan. Indai pagalvos, kad jūs čia gyvenanti užsienietė, ir iškart supras, kad Jus apmulkinti bus nelengva.
  • Apsirenkite pagal tos vietovės aprangos kodą ir gerbkite kultūrą.
  • Užsisakykite viešbutį su gerais atsiliepimais arba patikėkite tai savo agentūrai. Nenakvokite pigiausiame viešbutyje, kuris yra neaiškioje vietoje. Jūsų saugumas yra pirmoje vietoje. Lyginant su Indija, lygiai taip pat būtų neprotinga užsisakyti pigų viešbutį Niujorke ar Paryžiuje tokiame kvartale, kur net ir vietiniai bijotų dėti koją. Indijoje nakvynė neturi būti brangi, kad jaustumėtės saugiai, bet jei užsakote būstą savarankiškai, paskaitykite atsiliepimus internete. Jei nerandate viešbučio pavadinimo jokiame internetiniame puslapyje, nekelkite ten kojos, nebent tai būtų svečių namai su vietine šeima.
  • Venkite užsisakyti traukinių ar autobusų bilietus, kur jums tektų laukti naktį traukinių stotyse, ypač atokiose, mažesnėse vietovėse. Traukinių ir autobusų stotys nėra modernios, ten daug prašalaičių ir yra tamsu. Traukiniai dažnai vėluoja, todėl venkite laukimo stotyse naktį, nes ten policija ar apsauga retai budi (nebent dideliuose miestuose, ir tai ne prie kiekvienos platformos). Pirkite traukinio bilietus tik tos klasės vagonams, kuriose turėsite sėdimos vietos ar gulto numerį.
  • Jeigu Indijoje iš vieno taško į kitą keliaujate su rikša („tuk tuk“), ir pakeliui vairuotojas nori priimti savo draugą pavežimui. Sakykite „No“ arba persėskite į naują rikšą.
    Asm.archyvo nuotr./Moterys, keliaujančios po Indiją
    Asm.archyvo nuotr./Moterys, keliaujančios po Indiją

  • Jei keliaujate metro didmiesčiuose, yra vagonai, skirti tik moterims. Taip išvengsite įkyrių žvilgsnių.
  • Elkitės užtikrinančiai: jei nenorite kalbėtis su indu, tai jam ir sakykite. Nebandykite mandagiai atsakinėti į klausimus ar šypsotis. Kitaip jam gali pasirodyti, kad juo domitės. Kuo maloniau atsakinėsite į klausimus, tuo labiau indas supras tai kaip flirtą. Jei nuo jūsų indas neatstoja, galite aukštu tonu užrėkti, aplinkiniai tučtuojau sukrus ir įsiterps. Taipogi galite prašyti žmonių pagalbos atsikratyti įkyruoliu. Indams garbės atėmimas yra didžiausia bausmė, todėl nesigėdinkite pasiskųsti aplinkiniams ar įkyruoliui pagrasinti.

Apie rimtesnius pavojus Indijoje

Indija yra pagarsėjusi žiniasklaidoje kaip kraštas, kuriame vyksta prievartavimai. Tokių naujienų neįmanoma ignoruoti. Prievartavimai nevyksta turistų lankomose vietose vidury baltos dienos. Jie vyksta tuo metu, kai keliautojos ignoruoja tokius perspėjimus kaip nevaikščioti vienos tamsiu paros metu vietovėse, kur nėra aplinkinių žmonių.

Kiek iš tikrųjų užsieniečių tampa aukomis? Per metus užsienio turistų kiekis Indijoje vidutiniškai yra 8 milijonai keliautojų. Indijoje populiacija yra beveik du kartus didesnė nei visos Europos. Užsieniečių prievartavimų skaičius kasmet yra suskaičiuojamas ant rankų pirštų. Taigi šansai būti išprievartautoms yra labai minimalūs.

Asm.archyvo nuotr./Indų draugiškumas
Asm.archyvo nuotr./Indų draugiškumas

Prievartavimai nėra pateisinami bet kokiu atveju. Bet Indijoje reikėtų suprasti tradicijas ir neperžengti ribų, kad nepastatytumėte savęs į pavojų! Dažnai keliautojai atvyksta naktį į traukinių ar autobusų stotis ir nusprendžia pėsčiomis, nežinodami to rajono, susirasti sau viešbutį. Tą retai daro moterys ir civilizuotose Europos miestuose, jeigu nori saugiai grįžti namo ar ramiai pasivaikščioti.

Ar keliauti Indijoje saugu? Keliavimas Indijoje moterims yra tiek saugus, kaip ir kitose Azijos šalyse, tiesiog nereiktų pamiršti, kokiu tikslu atvažiavote į šalį. Jei atvažiavote tik turistauti – dienos ar vakaro metu civilizuotoje vietoje nieks Jūsų nepasigaus ir neprievartaus. Yra beveik nulis šansų, kad moteris bus išprievartauta prie lankytino objekto, turguje ar gatvėje.

Jeigu tikslas Indijoje – nuotykiai, ir pagrindinių saugumo taisyklių nepaisoma, tokiu atveju visko gali įvykti – lygiai taip pat, kaip ir bet kurioje kitoje šalyje. Indijoje alkoholio gėrimas, šokis su vyrais, vakarojimas naktimis, pasivaikščiojimas naktimis vienoms, atvirų drabužių dėvėjimas turi neigiamą atspalvį. Moterys, kurios tai daro, manoma, turi būti amoralios ir „prieinamos“.

Asm.archyvo nuotr./Indės moterys
Asm.archyvo nuotr./Indės moterys

Indijoje yra išsilavinusių ir kosmopolitiškų pažiūrų indų, kurie studijavo užsienyje, keliavo po pasaulį ar šiaip buvo auklėjami pagal modernias pažiūras šeimose. Jie žiūri į tokias moteris lygiai taip pat, kaip ir vakariečiai į savo moteris. Bet daugumai tradicinių indų mano, kad tokios moterys jiems bus lengvai pasiekiamos. Nėra taip, kad Indijoje negalima linksmintis baruose, bet tiesiog šiuo atveju reikėtų pasirūpinti transportu, kaip grįžti į viešbutį, ir nesivaišinti gėrimais iš nepažįstamųjų.

Holivudo filmai dažnai rodo moteris, turinčias atsitiktinių santykių ir keičiančių vyrus. Iš to indai sprendžia, kad bet kuri užsienietė yra tokia, nes tradicijos Vakaruose yra tokios. Indiškuose filmuose meilės scenos neegzistuoja: net jokių bučinių.

Pabaigai

Kelionė po Indiją yra lyg kelionė kitame – naujų kvapų ir spalvų -pasaulyje. Neleiskite nepagrįstoms baimėms jus stabdyti nuo naujų potyrių. Nėra pasaulyje kitos tokios šalies, kuri būtų tiek beprotiška, autentiška ir graži tuo pat metu.

Žmonės aplink jus Indijoje daugiau jumis domisi nei nori jums padaryti ką nors blogo. Pasitikėkite savo instinktais ir šeštuoju jausmu, bet per daug neatitolkite nuo vietinių, nes tikrai yra smagu pasišnekučiuoti su jais ir įsitraukti į jų kultūrą. Nepabendravę su vietiniais, nesuprasite kultūros.

Kelionės po Indiją metu bandykite patys užkalbinti indus turguose, paprašykite jus nufotografuoti ir persimeskite su jais keliais žodžiais, aplankykite vietines mokyklas, rankų darbo fabrikėlius, kaimelius... Tai jums leis lengviau pažinti kasdieninį indų gyvenimą ne tik iš turistinės pusės. Kreipkitės į savo kelionių agentūrą, kuri jums patars dėl šių vietų.

Keliautojai po kelionės dažnai mums rašo, kad kažkiek bijojo vykti į Indiją, o dabar gali tik pasijuokti iš to, nes nesusidūrė su jokiu smurtu ar baimėmis. Vietoj to susidarė įspūdį, kad indai yra draugiška, besišypanti ir šilta tauta kitataučiams. Indai žiūri į vakariečius kaip į aukščiausiąją kastą ir labai juos gerbia.

Keliavimas Indijoje moterims dažnai asocijuojasi su iššūkiais. Vienintelis iššūkis turėtų būti nugalėti savo baimes ir stereotipus apie įdomų ir intriguojantį kraštą – tokį kaip laiko nepaliečiamoji Indiją!

Šarūnė ir jos verslo partnerė – abi vakarietės, kurios įkūrė turizmo agentūrą Indijoje ir čia praleidžia daug laiko, organizuodamos individualias keliones po Indiją.

www.nomadaytravel.com/lt

sarune@nomadaytravel.com

FB: https://www.facebook.com/nomadaytravel/

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius