Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Būtina paskaityti prieš vykstant į Indiją: kaip suprasti indus keliaujant po jų šalį

Indai yra viena iš išraiškingiausių tautų žemėje. Jie netiki subtilybėmis. Melodrama ir Bolivudas yra giliai įsišakniję į jų kalbos toną, veido išraiškas, gestus ir tradicijas... Keliaujant po Indiją dažnai atsidursite situacijose, kai nežinosite, ką šie ženklai reiškia ir kaip galėtumėte tai interpretuoti. Jūsų tradicijos indams yra svetimos lygiai taip pat, kaip ir jums – jų tradicijos. Šie patarimai keliaujantiems į Indiją padės šiek tiek suprasti kasdienį indų gyvenimą ir palengvins keliavimą po šalį gerbiant vietinius papročius.
Indės
Indės / Šarūnės Baubaitės archyvo nuotr.

Naujajame Delyje gyvenu jau aštunti metai, čia esu įkūrusi „Nomaday travel“ (www.nomadaytravel.com/lt)– boutique stiliaus kelionių organizatorių Indijoje, siūlantį individualius unikalius maršrutus po visą Indiją.

Ką būtina žinoti prieš keliaujant į Indiją

Kūno kalba

  • Galvos kratymas, lyg būtų sakoma „ne“. Indai dažnai duoda atsakymą galvos kratymu, nepratardami nė žodžio. Toks gestas reiškia nuo „taip“, „gerai“‘ iki „supratau“. Galvos kratymas vakariečiams dažnai asocijuojasi su neigiamu atsakymu, bet tai toli gražu taip nėra. Taip pat galvos kratymas reiškia „ačiū“. Tarkim, jeigu tariatės su indu dėl susitikimo ar dėl galutinės prekės kainos ir gaunate atsakymą galvos kratymu, galite beveik 100% procentų suprasti, kad tai reiškia „sutarta“. Jei vis tiek nesate tikri dėl atsakymo, perklauskite ir gaukite žodinį atsakymą.
  • Valgydami rankomis, naudokite tik dešiniąją. Paduodami pinigus ar dovanas naudokite tik šią ranką taip pat. Indų kultūroje ir musulmoniškose šalyse kairioji ranka yra „nešvarioji“ ir yra naudojama tualete, todėl jeigu esate pakviestas į svečius pas indus, atkreipkite dėmesį, kad maistas neatsidurtų jūsų kairiojoje rankoje.
  • Indija įkvepia puikioms fotografijoms. Esant gražiame paplūdimyje ar prie meilės simbolio Tadž Mahalo norisi įsiamžinti apkabinus/bebučiuojant partnerį. Bet venkite meilės išraiškų – ypač bučinių – viešojoje vietoje. Indų kultūroje tai nėra priimtina, laikoma vulgarybe. Net ir Bolivudo filmuose meilės scenos yra nerodomos, todėl, indų manymu, geriausia vieta bučiniams yra tiktai namuose ar viešbutyje, kur niekas jūsų jausmų nemato. Venkite to mažesnėse ir konservatyvesnėse Indijos vietovėse. Akmenimis nebūsite užmėtyti, bet tiesiog parodysite nepagarbą indų kultūrai.
Šarūnės Baubaitės archyvo nuotr./Bučinių viešose vietose geriau vengti
Šarūnės Baubaitės archyvo nuotr./Bučinių viešose vietose geriau vengti

Bendravimas

  • Indai nori fotografuotis su jumis, ypač prie lankytinų objektų. Jie dievina asmenukes su vakariečiais – gali praleisti valandų valandas ieškodami „laimikio“ kadrui. Jei nepažįstami indai prašo jūsų nusifotografuoti, pagalvokite, ar norite atsidurti feisbuke arba nuotraukoje, įrėmintoje jų namuose ant sienos. Be to, jei nusifotografuosite su vienu indu ar visa šeima, nenustebkite, jei jums reikės atlaikyti ilgą fotosesiją, nes greitai atskubės ir kiti, kurie norės įsiamžinti.
Šarūnės Baubaitės archyvo nuotr./Fotografavimas su vietiniais
Šarūnės Baubaitės archyvo nuotr./Fotografavimas su vietiniais
  • Indai net ir nežinodami atsakymo į jūsų klausimą vis tiek jums duos atsakymą, ir dažniausiai – teigiamą. Tarkime, esate turguje ir klausiate pardavėjo, ar jis turi šilkinių skarelių. Jis atsakys, kad turi, bet jei jų neturi, pradės rodyti medvilnines. Arba jeigu būsite restorane ir paprašysite neaštraus patiekalo, padavėjas pasakys, kad patiekalas bus paruoštas neaštriai, bet tai nereiškia, kad patiekalo aštrumo lygis jus tenkins. Jeigu į klausimą gaunate atsakymą „taip“, jis gali reikšti „aš nesuprantu“. Jeigu kalbate telefonu ir kitame ragelio gale indas jums vis kartoja „hello“, tai nereiškia, kad jis jūsų negirdi. Jis paprasčiausiai nesupranta, ką jūs sakote.
  • Atsakymas „ne“ arba „nežinau“ indų kultūroje yra nepriimtinas ir gali reikšti nepagarbą ar šiurkštumą, todėl įvairiose situacijose indai bando jūsų nenuvilti, nesuteikdami neigiamo atsakymo. Jei teigiamo atsakymo intonacija jūsų netenkina, perklauskite arba nedėkite vilčių, kad taip ir bus.
  • Indų kultūroje privatumas yra nelabai įsivaizduojamas – šeima ir kaimynai žino viską, kas vyksta aplinkui. Net ir dabar vis dar daugiau nei 90% santuokų yra tėvų suorganizuotos, o ne iš meilės. Tėvai daugelį vaikų gyvenimo aspektų nusprendžia už juos, todėl indai nėra linkę išreikšti savo nuomonės ir turėti veiklų, slepiamų nuo artimųjų ar kaimynų. Tad keliaudami po Indiją nenustebkite, jei indai negerbs ir jūsų asmeninės erdvės ir klausinės kompromituojančių asmeninių klausimų. Keliaudami galite susidurti su vietiniais, tiesiog spoksančiais į jus ir stovinčiais tiesiog už kelių centimetrų nuo jūsų. Jiems įdomu, kaip jūs atrodote ir jie nori sužinoti kuo daugiau apie jus. Dažnai pradėjus šnekučiuotis su indais jie kaip iš anketos pabers standartinius klausimus: iš kur atvykote? Ar esate ištekėjusi/vedęs? Kiek turite vaikų? Jei neturi, kodėl neturi vaikų? Kokia jūsų profesija? Ar Jums patinka Indija? Jeigu norite šnekučiuotis su indais, tai gali trukti labai ilgai, nes jie yra smalsi tauta. Jeigu kalbate apie politiką, venkite temų apie Pakistaną ir Kašmyrą.
Šarūnės Baubaitės archyvo nuotr./Indų smalsumas
Šarūnės Baubaitės archyvo nuotr./Indų smalsumas
  • Jeigu indai jus suerzina, nereaguokite aršiai ir nerėkaukite. Indai yra ramūs, ir jie labai retai kelia balsą ar mušasi. Todėl jeigu esate pikti dėl kažkokio indų elgesio, pasistenkite išreikšti emocijas nekeldami balso. Kitu atveju indai pasijus pažeminti ir nebetęs pokalbio su jumis.
  • Indai naudoja tik jiems būdingus išsireiškimus, kurie gali būti suprasti dviprasmiškai ar išvis būti nesuprasti. Jeigu indai jūsų paklausia, koks yra jūsų „gerasis vardas“ (angliškai: „what is your good name?“), tai reiškia tiesiog – koks yra jūsų vardas?
  • Indai mėgsta pasakoti apie savo šeimas ir dažnai pamini faktus, jeigu kas nors iš šeimos narių yra miręs. Šiuo atveju indas dažnai pasakys, kad šeimos nario „galiojimo laikas“ pasibaigė (pvz., „My cousin expired“). Tiesiog nenustebkite gavę tokį atsakymą.
Šarūnės Baubaitės archyvo nuotr./Indų šokiai
Šarūnės Baubaitės archyvo nuotr./Indų šokiai

Kultūra

  • Jei esate pakviesti į svečius pas indus, nedovanokite baltos spalvos gėlių, nebent pakvietimo tikslas – gedulas. Taip pat nederėtų dovanoti dovanų iš odos ar alkoholio, o musulmonams – produktų iš kiaulės. Tradiciniai indai odos gaminių nevertins ir netgi tai jiems sukels neigiamų emocijų, nes visgi karvė – šventa, ir jos nevalia skriausti. Prieš dovanodami alkoholį ir mėsinius gaminius pagalvokite, nes dauguma indų yra vegetarai ir negeriantys. Jeigu vis dėlto norite indui padovanoti butelį, pasirinkite geros kokybės viskį arba gėrimą, reprezentuojantį jūsų šalį.
  • Gerbkite šventyklas, nes tai yra labai svarbi vieta indams. Prieš įeidami į šventyklas, nusiaukite batus. Tą dieną, kai planuojate lankyti šventyklas, mūvėkite ilgas kelnes, o prieš įeidami į šventyklą užsimeskite skarelę ant pečių.
Šarūnės Baubaitės archyvo nuotr./Kaip nesirengti šventyklose Indijoje
Šarūnės Baubaitės archyvo nuotr./Kaip nesirengti šventyklose Indijoje
  • Kaip rengtis Indijoje, jei nesiruošiate lankyti šventyklų? Vieninteliai dalykai, kurių reikėtų vengti – krūtinę atidengiančios palaidinės ir labai trumpi sijonai/šortai. Didžiuosiuose Indijos miestuose (Naujajame Delyje, Mumbajuje, Bangalore) žmonės yra pripratę prie vakarietiškai besirengiančių asmenų, mažesnėse vietovėse – nuogos kojos ir krūtinė – gali vietinius šokiruoti. Galite drąsiai apnuoginti pilvą. Indės nešioja sarius, ir pilvo apnuoginimas yra grožio etalonas. Dar jeigu esate šiek tiek apkūni – tai aukščiausios kategorijos grožis!
Šarūnės Baubaitės archyvo nuotr./Kaip nesirengti keliaujant Indijoje
Šarūnės Baubaitės archyvo nuotr./Kaip nesirengti keliaujant Indijoje
  • Indiškais drabužiais besipuošdami sulauksite komplimentų, ir indai žiūrės į jus labai palankiai. Jeigu esate pakviesti į indiškas vestuves, renkitės indiškai – tai indams paliks labai didelį įspūdį ir jie jausis pamaloninti.
Šarūnės Baubaitės archyvo nuotr./Kaip rengtis indiškose vestuvėse
Šarūnės Baubaitės archyvo nuotr./Kaip rengtis indiškose vestuvėse
  • Indijoje nėra įprasta skubėti, todėl čia laikas yra skaičiuojamas kitokiais parametrais. Jeigu indai nežino, kada tiksliai kažkas įvyks, jie sako „5 minutės“. Tarkim esate restorane ir klausiate, kad jūsų patiekalas bus ant stalo, tikriausiai išgirsite atsakymą „po 5 minučių“. Ir tai nereiškia, kad sulauksite patiekalo po tiek laiko. Toks atsakymas reiškia, kad patiekalas bus ant stalo tada, kai jis bus paruoštas. Bet tai gali trukti ir 20, ir 40 minučių. Kelionė po Indiją – kantrybės išbandymas. Neskubėkite, ir prisitaikykite prie indiško tempo.
  • Indai nemoka stovėti eilėje, ir kiekvienas bando kuo skubiau ir gudriau prasiveržti į eilės pradžią. Keliautojų laimei, prie pagrindinių lankytinų objektų yra dvi skirtingos eilės: viena – skirta turistams, kita – vietiniams. Todėl galite iš savosios eilės stebėti vaizdą, kaip indai kitoje eilėje grumiasi. Jei oro uoste ar šiaip kažkur teks susidurti stovėti eilėje su vietiniais, neleiskite, kad jie užlįstų į priekį, nes taip ir neprieisite eilės priekio. Tiesiog pasakykite, kad jie gali stotis už jūsų, o ne prieš jus.
Šarūnės Baubaitės archyvo nuotr./Stovėjimas eilėje Indijoje
Šarūnės Baubaitės archyvo nuotr./Stovėjimas eilėje Indijoje

Kelionė Indijoje tikrai bus įsimintina, jei džiaugsitės ir gerbsite naują kultūrą, išbandysite vietinius patiekalus, komunikuosite su indais ir dalinsitės įspūdžiais. Svarbiausia – pažvelkite į situacijas su humoru ir nusiteikite pozityviai, nes kuo kelionėje bus daugiau juokingų ir keistų situacijų, tuo ilgiau kelionės Indijoje įspūdžiai jums išliks atmintyje.

FB: https://www.facebook.com/nomadaytravel/

Pinterest: https://www.pinterest.de/Nomaday_travel/

Twitter: https://twitter.com/NomadayTravel

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius