Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

DUK apie naująjį „imuniteto pasą“ – skaitmeninį žaliąjį pažymėjimą: kada galėsime keliauti lengviau

Europos Komisija trečiadienį pateikė savo siūlymus, kaip palengvinti keliones Europos Sąjungoje vis dar kovojant su koronaviruso pandemija. Išeitimi galėtų tapti Skaitmeninis žaliasis pažymėjimas. Tai nebūtų tiesiog „skiepų pasas“ – laisvai galėtų keliauti net ir vakcinos negavę žmonės.

Ar naujas dokumentas reiškia, kad nepasiskiepijęs negalėsi keliauti?

Visiškai ne. Labai svarbu suprasti – skiepijimas nebus išankstinė sąlyga, kurią būtina įvykdyti norint keliauti. Sistema apimtų tris pažymėjimus: skiepijimo, tyrimo rezultatų ir persirgimo šia liga.

Atrodo, kad EK pavyko surasti geriausią variantą, kuris nediskriminuotų nenorinčių ar negalinčių pasiskiepyti žmonių. Norint paprasčiau keliauti nebūtų privalu būti gavus vakciną. Būtų galima ir kitais būdais įrodyti, kad nesi koronaviruso nešiotojas – arba kad jau esi persirgęs, arba kad neseniai pasidarei COVID-19 testą ir gavai neigiamą atsakymą.

Kokia informacija būtų pateikiama pažymėjime?

Vardas ir pavardė, gimimo data, pažymėjimą išdavusi valstybė narė ir jo unikalus identifikatorius. Be to:

  • skiepijimo pažymėjime bus nurodyta vakcina ir jos gamintojas, dozių skaičius ir skiepijimo data;
  • tyrimo rezultatų pažymėjime bus nurodyta tyrimo rūšis, data ir laikas, tyrimų centras ir rezultatas;
  • persirgimo liga pažymėjime bus nurodyta teigiamo tyrimo rezultato data, pažymėjimą išdavusi įstaiga, išdavimo ir galiojimo datos.
Pažymėjimo pavyzdys
Pažymėjimo pavyzdys

Pažymėjimuose bus naudojamas sąveikusis automatinio nuskaitymo QR kodas, kuriuo pateikiami svarbiausi būtinieji duomenys, ir skaitmeninis parašas. Naudojant QR kodą bus saugiai patikrinamas pažymėjimo autentiškumas, vientisumas ir galiojimas.

Kad pažymėjimus būtų paprasčiau pripažinti kitose valstybėse, informacija jame turėtų būti pateikiama jį išdavusios valstybės narės kalba (-omis) ir anglų kalba.

Jeigu nesiskiepysiu, kokį testą man reikės darytis?

Pažymėjimui gauti tinkamais turėtų būti laikomi tik vadinamųjų NRA tyrimų (įskaitant AT-PGR tyrimus) ir greitųjų antigenų testų, įtrauktų į sąrašą, sudarytą remiantis Tarybos rekomendacija 2021/C 24/01, rezultatai.

Kada pažymėjimai jau būtų naudojami?

Tikslas – birželio mėnuo. Neatmetama, kad sistemos startas gali nusikelti ir iki liepos. Dabar pasiūlymui dar turi pritarti Europos Parlamentas ir Europos Taryba.

Ar už pažymėjimą reikės mokėti?

Ne. EK pasiūlyme rašoma, kad pažymėjimus galės nemokamai gauti visi ES piliečiai, jų šeimos nariai ir ES nepriklausančių šalių piliečiai, esantys ar gyvenantys ES valstybėse narėse ir turintys teisę keliauti į kitas valstybes nares.

Ar bus pripažįstamos visos vakcinos nuo COVID-19?

Nebūtinai. Bus pripažįstamos tik tos, kurios yra registruotos Europos Sąjungoje – kurioms suteiktas ES rinkodaros leidimas. Bet valstybės narės gali nuspręsti taip pat pripažinti ir kitas vakcinas – pavyzdžiui, Kinijos ar Rusijos gamintas.

Ar tai reiškia, kad turint pažymėjimą nereikėtų karantinuotis kitoje šalyje?

Labai tikėtina, bet nebūtinai. Visų skaitmeninį žaliąjį pažymėjimą turinčių asmenų teisės keliaujant bus tokios pat, kaip ir paskiepytų, tyrimo rezultatus gavusių ar persirgusių valstybės narės, kurioje jie lankosi, piliečių.

Jeigu valstybė narė toliau reikalaus, kad tokių pažymėjimų turėtojai laikytųsi karantino arba atliktų tyrimą, ji turės apie tai pranešti Komisijai ir visoms kitoms valstybėms narėms bei tokias priemones pagrįsti.

Ar jis būtų tik skaitmeninis? O jeigu neturiu išmaniojo telefono?

Bus išduodami skaitmeniniai arba popieriniai pažymėjimai. Daugiausiai jie būtų skaitmeniniai, kad būtų galima parodyti išmaniajame telefone. Bet jeigu asmuo pageidautų, galėtų būti išduotas ir popierinis dokumentas. Bet kuriuo atveju ant jų bus pateikiamas QR kodas su visa svarbiausia būtinąja informacija ir skaitmeninis parašas pažymėjimo autentiškumui užtikrinti.

Kiek galiotų pažymėjimas?

Priklausys nuo mokslinių įrodymų. Galiojimo trukmę nustatys tikrinančiosios institucijos, remdamosi savo šalies taisyklėmis. Gavus naujų mokslinių įrodymų, pažymėjimų galiojimo laikotarpiai galėtų būti koreguojami. Siūloma, kad terminai būtų vienodi visoje ES.

Kaip BNS teigė Europos Komisijos narys Virginijus Sinkevičius, pirminis Komisijos siūlymas – kad paskiepyti ir persirgę žmonės turėtų galimybę nevaržomai keliauti po ES 180 dienų, tačiau prieš kiek laiko turėtų būti atliktas ir gautas neigiamas COVID-19 testo atsakymas – kol kas nenumatyta. Tikėtina, kad tai bus dažniausiai dabar galiojantis reikalavimas – kad testas būtų atliktas ne vėliau nei 72 valandos prieš kelionę.

Ar visą gyvenimą ir reikės šitų pažymėjimų?

Kiek tęsis COVID-19 pandemija. Pasaulio sveikatos organizacijai (PSO) pranešus, kad COVID-19 sukelta ekstremalioji visuomenės sveikatos situacija baigėsi, skaitmeninio žaliojo pažymėjimo sistema bus sustabdyta.

Tačiau EK nurodo, kad jei PSO paskelbs naują COVID-19, šio viruso atmainos ar panašios užkrečiamosios ligos sukeltą ekstremaliąją visuomenės sveikatos situaciją, sistemą būtų galima vėl taikyti.

Ar pažymėjimai galios tik ES?

Bus siekiama, kad galiotų ir kitur. Tai jau priklausytų nuo kitų šalių sprendimų. EK viliasi, kad ES skaitmeniniai žalieji pažymėjimai galėtų būti pavyzdys kitiems visame pasaulyje šiuo metu kuriamiems pažymėjimams.

Europoje ES skaitmeninio žaliojo pažymėjimo sistemą galėtų taikyti ir EEE šalys – Islandija, Lichtenšteinas ir Norvegija, taip pat Šveicarija.

Ar pažymėjimą galės gauti ne ES valstybės pilietis?

Taip. Pažymėjimai turėtų būti išduodami ES piliečiams ir jų šeimos nariams, neatsižvelgiant į jų pilietybę. Jie taip pat turėtų būti išduodami ES gyvenantiems ir teisę keliauti į kitas valstybes nares turintiems ES nepriklausančių šalių piliečiams ir atvykusiems asmenims.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius