Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Honkongo dangoraižiai turi ne tik skylių, bet ir tuščių aukštų – kam jie skirti?

Honkongas – 7,5 milijonus žmonių turintis milžiniškas miestas. Nieko nestebina faktas, kad jame stovi daugybė įspūdingo dydžio dangoraižių – juk visiems šiems žmonėms reikia kažkur dirbti ir gyventi. Tačiau kiek keista tai, kad šie dangoraižiai kartais atrodo nebaigti – turi akivaizdžiai tuščių aukštų ar skylių. Kodėl taip yra?
Honkongas
Honkongas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tušti aukštai, beje, ne visada yra lengvai pastebimi. Kartais jie yra maskuojami stiklu ir iš išorės atrodo lygiai taip pat, kaip ir kiti aukštai. Senesni pastatai jų gali apskritai neturėti, o ir naujesniems kartais gali būti pritaikytos išimtys. Visgi, jei pažvelgsite į daugelį Honkongo daugiaaukščių, pastebėsite, kad kas 25 aukštus jie turi po vieną tuščią aukštą.

Tai – viena iš priešgaisrinių priemonių. Šiuose tuščiuose aukštuose nėra iš esmės nieko – jokių biurų, sandėliukų, baldų ar kažko panašaus. Čia yra tik minimaliai įrengtos patalpos su priešgaisrine sistema ir komunikacijomis. Šių aukštų paskirtis yra pakankamai akivaizdi – į juos turi evakuotis žmonės, jei pastate kiltų gaisras. Juk naudotis liftais gaisro metu negalima, o pabėgti iš degančio keliasdešimties aukštų pastato ne taip jau lengva.

„Wikimedia Commons“ nuotr./Pastatai Honkonge
„Wikimedia Commons“ nuotr./Pastatai Honkonge

Nors kai kurie pastatai savo priešgaisrinius aukštus slepia už stiklų, kiti juos dar labiau pabrėžia kolonomis ar kokiais išskirtiniais architektūriniais sprendimais. Į šiuos aukštus pasitraukę žmonės turi tiesiog sulaukti ugniagesių. Nors situacija bet kuriuo atveju keltų siaubą visiems evakuotiems žmonėms, jie turėtų pakankamai gerus šansus išgyventi.

Šie tušti aukštai taip pat turi sustabdyti gaisro plitimą. Juose nėra nieko degaus, ir jie yra papildomai apsaugoti. Kuomet nuskambėjus sirenoms į vietą suskubtų ugniagesiai, jie pirmiausia būtent ten ir ieškotų žmonių.

Taigi, tušti aukštai dangoraižiuose turi labai praktišką paskirtį. O kaip dėl tų skylių?

„Wikimedia Commons“ nuotr./Pastatai Honkonge
„Wikimedia Commons“ nuotr./Pastatai Honkonge

Tos skylės pastatuose yra skirtos drakonams praskristi. Skamba keistai, bet būtent toks Fengšui elementas yra dažnai įterpiamas ir į šiuolaikinę architektūrą. Įdomu tai, kad tos skylės taip pat padeda ir pačiam pastatui. Labai platūs pastatai, kurie didžiausia plokštuma yra pasisukę dažno vėjo kryptimi, kenčia nuo didelių apkrovų. Tokios skylės bent jau šiek tiek sumažina vėjo spaudimą.

Honkongas yra miestas, kurio architektūra yra formuojama ir labai senų tradicijų, ir modernių technologijų. Ir taip jau kelis dešimtmečius. Todėl apie šį miestą dažnai sakoma, kad jis vis dar formuoja savo architektūrinį veidą.

„Wikimedia Commons“ nuotr./Pastatai Honkonge
„Wikimedia Commons“ nuotr./Pastatai Honkonge

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius