Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 10 /09:25

Įsigalioja nauja griežta tvarka keliaujantiems: ką reikia žinoti ir kokios išimtys galioja

Visi lėktuvais, keltais ar autobusais nuo trečiadienio į Lietuvą atvykstantys asmenys turės dar būdami užsienyje pasidaryti COVID-19 testą ir sulaukti neigiamo atsakymo. Numatytos ir kelios išimtys, kam to nereikės - pavyzdžiui, asmenims iki 16 metų, o testą jau Lietuvoje galės pasidaryti atvažiuojantys savu transportu.
Vilniaus oro uoste
Vilniaus oro uoste / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kokia yra nauja tvarka?

Visi keliautojai bei turistai privalės nuo kovo 10-osios pateikti neigiamą koronaviruso testą, praėjusią savaitę nusprendė Vyriausybė.

Pagal naujausius reikalavimus, neigiamą tyrimo rezultatą privalo turėti visi asmenys, į Lietuvą atvykstantys tarptautinio susisiekimo maršrutais, reguliariais, specialiais ir užsakomaisiais reisais visų rūšių transportu.

Tyrimas turi būti atliktas ne anksčiau nei 72 val. laikotarpiu prieš atvykstant į Lietuvą.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras atkreipia dėmesį, kad serologinis antikūnų tyrimų rezultatas atvykstant į Lietuvą nepripažįstamas. Keliautojai turi pateikti dokumentą, įrodantį, kad buvo atliktas SARS-CoV-2 PGR tyrimas ar antigeno testas, kuris yra neigiamas.

Kad visi keleiviai turėtų neigiamą testą, turės užtikrinti vežėjai ir kelionių organizatoriai – keleiviai be tinkamo dokumento į lėktuvą, keltą ar autobusą neturėtų būti įleidžiami.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys aiškino, kad taip nuspręsta ir dėl mutacijų plitimo, ir dėl to, kad ne visi žmonės pasidarydavo testus grįžę į Lietuvą, nors jie ir buvo privalomi.

NVSC ragina keliautojus atsakingai vertinti Lietuvoje taikomus reikalavimus ir pasirūpinti tyrimu prieš kelionę. Tai ne tik paspartins ir palengvins patikros, atliekamos oro uostuose ir jūrų uoste, procesą, bet ir užkirs kelią galimam pavojingų viruso mutacijų įvežimui ir išplitimui Lietuvoje. Toks ir yra pagrindinis šių sugriežtintų reikalavimų tikslas, rašoma pranešime spaudai.

Jeigu patikros metu asmenys nepateiks neigiamą COVID-19 tyrimo rezultatą įrodančio dokumento arba jis atliktas anksčiau nei 72 val. prieš atvykstant į Lietuvą, tyrimui jie bus registruojami oro ar jūrų uoste, o pageidaujantys jį atlikti savo lėšomis, galės tai padaryti įrengtame ėminių paėmimo punkte. Šiuo metu toks punktas yra įrengtas tik Vilniaus oro uoste.

Nepateikusiems dokumentų apie atliktą tyrimą gali būti pradėtas administracinio nusižengimo tyrimas, įspėja NVSC. Primenama, kad atsakomybė už teisės aktų reikalavimų nesilaikymą karantino metu yra numatyta Administracinių nusižengimų kodekse, kurio 45 straipsnio 4 dalyje teigiama, kad karantino režimo reikalavimų pažeidimas užtraukia baudą asmenims nuo 500 iki 1500 eurų.

Kam galioja išimtys?

  • keliaujantiems savo transporto priemone – bus galima atlikti tyrimą ir atvykus į Lietuvą.
  • ekipažų ir įgulų nariams, kurie vykdo keleivių vežimus tarptautinio susisiekimo maršrutais visų rūšių transporto priemonėmis;
  • tranzitu per Lietuvą vykstantiems asmenims;
  • asmenims, persirgusiems COVID-19, kai diagnozė buvo patvirtinta remiantis teigiamu PGR tyrimo ar antigeno testo rezultatu ir nuo teigiamo tyrimo rezultato praėjo ne daugiau kaip 90 dienų iki grįžimo ar atvykimo į Lietuvą;
  • asmenims, kurie yra pasiskiepiję vakcina, registruota Europos Sąjungos vaistinių preparatų registre pagal skiepijimo schemą;
  • asmenims iki 16 metų.

Lietuva visas pasaulio valstybes yra įtraukusi į paveiktų šalių sąrašą, tad iš bet kur atvykus reikia ir testo, ir izoliuotis 10-iai dienų. Atvykusiems iš tų šalių, kuriose sparčiai plinta COVID-19 mutacijos, yra nustatyta sugriežtinta saviizoliacijos tvarka. Tokiems asmenims draudžiama net išeiti pasivaikščioti į lauką, negalima izoliuotis viename bute arba name kartu su nekeliavusiais šeimos nariais (nebent ir šie izoliuotųsi).

Šią savaitę galiojantį paveiktų šalių sąrašą rasite čia.

Visi asmenys, dar prieš atvykdami į Lietuvą, turi užsiregistruoti Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) interneto svetainėje (https://keleiviams.nvsc.lt/lt/form), užpildydami elektroninę anketą ir pateikdami teisingus duomenis, o gautą patvirtinimą (QR kodą) pateikti vežėjui prieš patenkant į transporto priemonę arba, jeigu vykstama savo transportu – turi užsiregistruoti iki Lietuvos Respublikos sienos kirtimo momento ir pateikti užpildytos elektroninės anketos patvirtinimą (QR kodą) NVSC specialistams ar kitiems pareigūnams pasienio kontrolės punkte ar keleivių kontrolės punkte.

Plaukiantys iš Švedijos gali pasidaryti testą prieš įlipant į keltą

Keltų reisus vykdanti DFDS bendrovė paskelbė, kad jos inciatyva sudarytos sąlygos plaukiantiems iš Švedijos pasidaryti testą prieš įlipant į keltą. Ieškoma galimybių kaip padėti ir keleiviams, vykstantiems iš Vokietijos Kylio uosto, rašoma pranešime spaudai.

„Mūsų pareiga užtikrinti, kad visi keleiviai testą turėtų, todėl ėmėmės iniciatyvos ir kartu su privačia laboratorija Karlshamne, netoli (1,9 km) nuo terminalo, kuriame švartuojasi mūsų keltai, įrengėme testavimo erdvę", – sako Vaidas Klumbys, DFDS Komunikacijos vadovas Baltijos šalims.

Vasario pabaigoje keltų operatorius DFDS inicijavo dviejų testavimo zonų įrengimą Klaipėdos ir Paldiski (Estija) uostuose, kur keleiviams sudarytos sąlygos iš anksto užsiregistravus prieš kelionę atlikti koronaviruso antigeno testą ir gauti sertifikatą.

Pasak Vaido Klumbio, DFDS laivuose prieš kelionę tikrinami visi keleiviai, o neturintys reikalavimus atitinkančio sertifikato ir nepatenkantys į sąrašą, kuriam taikomos išimtys, į keltą neįleidžiami: „Mūsų keltai kursuoja tarp keturių valstybių – Lietuvos ir Švedijos, Vokietijos bei Estijos ir Švedijos, ir visose jose yra skirtingi reikalavimai. Vis dėlto, jei plaukiame ten, kur testas privalomas, dar prieš kelionės pradžią tikriname ar visi keleiviai jį turi".

Centriniame Klaipėdos terminale atliekami kokybiniai SARS-CoV-2 Antigeno tyrimai iš nosiaryklės arba seilių ėminio. Atliekant tyrimus iš seilių, reikalingas specialus pasiruošimas – pacientas negali valgyti, gerti, rūkyti, vartoti vaistų apie pusvalandį iki tyrimo atlikimo. Tyrimams iš nosiaryklės tokie reikalavimai netaikomi.

COVID-19 kokybinis antigeno tyrimas ir sertifikatas trimis kalbomis (lietuvių, anglų, rusų) Terminale kainuoja 40 EUR.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius