Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įspūdingiausios pasaulyje prakartėlės yra Čekijoje: sukurtos iš tūkstančių figūrėlių

Krikščioniškose šalyse šv. Kalėdos neįsivaizduojamos be prakartėlių. Viena tokių – Čekija, kurios prakartėlės yra žinomos visame pasaulyje. Jų kūrimo tradicijos Čekijoje siekia XVI a. ir išliko gyvos iki šiol. Šioje šalyje yra prakartėlių muziejus, o taip pat viena įspūdingiausių prakartėlių pasaulyje, įrašyta į Guinnesso rekordų knygą. Ji buvo kuriama net 60 metų!
Krýzovy jeslička prakartėlės fragmentas
Krýzovy jeslička prakartėlės fragmentas / Mjh.cz nuotr.

Suprasti akimirksniu: kas yra prakartėlė?

  • Tai kompozicija, vaizduojanti Jėzaus Kristaus gimimą. Paprastai prakartėlėje vaizduojamas ėdžiose gulintis kūdikėlis Jėzus, šalia jo stovintys arba klūpantys Švč. Mergelė Marija (Jėzaus Kristaus motina) ir šv. Juozapas. Neretai šalia jų dar stovi piemenėliai, Trys Karaliai, angelai ir gyvuliai, pvz.: asilas, jautis, avys.
  • Prakartėlė dažniausiai įrengiama Kūčių dieną bažnyčiose, miesto pagrindinėje aikštėje arba namuose ir laikoma per visą Kalėdų laiką iki Trijų Karalių.
  • Vatikane Kalėdų eglė ir prakartėlė Šv. Petro aikštėje pirmą kartą pastatyta 1982 m. popiežiaus Jono Pauliaus II iniciatyva.

Prakartėlėje – beveik 1400 judančių figūrėlių

Didžiausios judančios prakartėlės pasaulyje, kuri čekiškai vadinama Krýzovy jeslička, autorius – liaudies meistras Tomašas Kryza (1838-1918). Šis įspūdingas kūrinys įrašytas į Guinnesso rekordų knygą lankytojų laukia Jindržichūv Hradece, t. y. maždaug 137 km nuo Prahos.

Kuo ši prakartėlė tokia įspūdinga? Pirmiausia – savo apimtimi. T.Kryzos sukurtoje prakartėlėje Jėzaus Kristaus gimimo scena vaizduojama iš beveik 1400 figūrėlių. Sakoma, kad šį kūrinį jos autorius kūrė kone visą savo gyvenimą, t. y. daugiau nei 60 metų!

Nacionalinis kultūros paminklas ir 3,5 t sverianti prakartėlė iš krištolo ir bronzos

Krýzovy jeslička – ne vienintelė prakartėlė, kurią verta apžiūrėti lankantis Čekijoje. Tršebechovicėse prie Orebo (Hradec Kralovės krašte) veikia Prakartėlių muziejus, kuriame yra daugiau nei 400 eksponatų, pagamintų iš įvairių medžiagų. Čia esančios prakartėlės atkeliavo iš visų Čekijos regionų ir atspindi įvairias tradicijas.

Vertingiausias iš muziejaus eksponatų yra „Probošto prakartėlė“. Šią unikalią Jėzaus Kristaus gimimo sceną sukūrė trys menininkai, turintys bendrą vardą. Tai liaudies skulptoriai Josefas Proboštas, Josefas Kapucianas ir mechanizmo autorius Josefas Frimlas.

CzechTourism nuotr./Probošto prakartėlės fragmentas
CzechTourism nuotr./Probošto prakartėlės fragmentas

„Probošto prakartėlė“ yra vienintelė prakartėlė, paskelbta nacionaliniu Čekijos kultūros paminklu. Tokį įvertinimą kūrinys gavo dėl kelių priežasčių. Tačiau labiausiai dėl to, kad prakartėlė, įskaitant mechanizmą, buvo pagaminta iš medžio daugiau nei prieš šimtmetį. Be to, 7 ir 3 ir 2 metrų plote išdėstyta daugiau 2000 medinių elementų. Ir jie visi juda!

Tuo metu Pardubicės rūmuose galima pamatyti dar vieną įspūdingą – krištolinę prakartėlę. Nors krištolas siejasi su trapumu, ši prakartėlė išsiskiria priešinga savybe – ji yra labai masyvi. Monumentalų bareljefą 2004–2006 metais sukūrė visame pasaulyje garsus stiklo menininkas Jaromiras Rybakas.

Pardubicės rūmų prakartėlė sveria tris su puse tonos, jos aukštis – 245 cm, o plotis – 180 cm. Menininkas ją sukūrė iš bronzos ir Brazilijos krištolo.

Pasivaikščiojimas po... prakartėlę

Prakartėlių gerbėjams Čekija siūlo išbandyti ir neįprastą būdą jas apžiūrėti.

Miške, netoli Kukso ligoninės, baroko stiliaus komplekso Elbės slėnyje, kurį XVIII amžiaus pradžioje įkūrė grafas Šporkas, veikia pažintinis takas „Eikime kartu į Betliejų”.

Jis veda prie unikalų barokinių skulptūrų, iškaltų uoloje ir vaizduojančių Biblijos scenas bei atsiskyrėlių gyvenimą.

Šio darbo autorius – garsus skulptorius Mateušas Bernardas Braunas. Barokines skulptūras uoloje jis iškalė 1718–1732 metais. Iki šių dienų iš 26 originalių skulptūrų liko tik 10. Jose matyti Trys Karaliai, Kūdikėlio Jėzaus gimimą pirmieji išvydę piemenys, taip pat Šventosios šeimos pabėgimo į Egiptą scena.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius