-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kad viešnagė Egipte neapkarstų: kaip išsisukti nuo etiketo klaidų ir apsukrių gatvės prekeivių?

Senosios istorijos lopšyje Egipte verta apsilankyti bent kartą gyvenime. Iš arti apžiūrėti istorines ir kultūrines vertybes, panirti į ne ką skurdesnį pasaulį po vandeniu ir pasimėgauti neišsenkančiomis saulės voniomis.
Kad viešnagė Egipte neapkarstų: kaip išsisukti nuo etiketo klaidų ir apsukrių gatvės prekeivių?
Kad viešnagė Egipte neapkarstų: kaip išsisukti nuo etiketo klaidų ir apsukrių gatvės prekeivių? / Partnerio nuotr.

Vis dėlto pasitaiko, kad pagrindines Egipto grožybes – piramidžių kompleksą Gizoje, Sfinkso statulą, nuostabią jūrą ir jaukius, autentiškus, nedidelius miestelius susiruošę aplankyti turistai ne visada būna susipažinę su oficialiomis, o ypač – nerašytomis šios šalies taisyklėmis. Tokiu atveju atostogų Egipte metu gali nutikti visko: dėl netinkamos aprangos gali būti prieš akis užvertos maldos namų durys, o malonių prekeivių turguje draugija baigtis nereikalingomis prekėmis rankose.

Tam, kad viešnagė Egipte būtų maloni, verta paruošti „namų darbus“, tad į pagrindinius turistams rūpimus klausimus šiandien atsako kelionių organizatoriaus „Baltic Tours“ poilsinių kelionių ekspertė Irina Litvinova-Romanovskaja.

Partnerio nuotr./„Baltic Tours“ poilsinių kelionių ekspertė Irina Litvinova-Romanovskaja
Partnerio nuotr./„Baltic Tours“ poilsinių kelionių ekspertė Irina Litvinova-Romanovskaja

– Ar į Egiptą susiruošusiems turistams derėtų bent šiek tiek susipažinti su kultūriniais ir religiniais šios šalies aspektais? Galbūt keliautojai turėtų atidžiau rinktis, kuo Egipte vilkėti, kaip elgtis, iškeliavus už viešbučio teritorijos?

– Įprastai turistams Egipto kurortuose problemų dėl aprangos nekyla. Žinoma, jeigu norisi aplankyti vietines mečetes ar kitas religines vietas, kuriose renkasi ir meldžiasi religinga bendruomenė, reikėtų vengti per daug atvirų drabužių: prisidengti kojas, rankas, plaukus. Konfliktinių situacijų dėl to paprastai nekyla, tačiau pasitaiko, jog keliautojų dėl pernelyg atviros aprangos neįleidžia į tam tikrus religinius objektus.

Na, o elgesys turėtų būti toks kaip visada ir visur: reikėtų išlikti draugiškiems, mandagiems, vengti jautrių temų. Taisyklė paprasta: svečiuose juk esate jūs, o ne jie. Būtina gerbti vietinių papročius ir kultūrą.

Unsplash.com nuotr/Kairo piramidės
Unsplash.com nuotr/Kairo piramidės

– Sakykite, galbūt yra vietų – regionų, miestų ar miestelių Egipte, kurių turistams lankyti nepatartina?

Jeigu pasirinktas viešbutis yra nutolęs nuo kurorto ar netoliese esančio miestelio centro, vaikščioti vieniems po nežinomas vietas, ir ypač – tamsiu paros metu, nerekomenduočiau. Atvejų nutinka visokių: žmonės, būna, neįvertina atstumo, pasiklysta, o tada išsikviesti taksi tampa praktiškai misija neįmanoma.

Konkrečių miestų, kurių turistams lankyti nederėtų, kelionių organizatoriaus sąraše nėra. Kelionių į pavojingas vietoves ir miestus neorganizuojame. Pagrindiniai kurortai, su kuriais dirbame, yra Taba, Marsa Alamas, Hurgada ir Šarm el Šeichas.

Baltic Tours nuotr./Marsa Alamos kurortas Egipte
Baltic Tours nuotr./Marsa Alamos kurortas Egipte

– Ar į keliones ir ekskursijas Egipte siūlytumėte leistis tik drauge su gidu, ar galima keliauti ir savarankiškai?

– Rekomenduoju keliauti tik su kelionių organizatoriaus paskirtu gidu. Tam yra kelios priežastys. Pirma, kuomet žmonės keliauja su kelionių organizatoriumi, jie gali būti užtikrinti, kad į kelionės ar ekskursijos paketą bus įtrauktas draudimas. Antra, keliautojai būna ramūs, jog kelionių organizatoriaus siūlomos ekskursijos tikrai vyks arba lietuvių, arba rusų kalbomis. Trečia, keliauti su patikrintu kelionių organizatoriumi vienareikšmiškai yra saugiau. Na, o galiausiai – gidas visada išsamiai papasakos apie vietinių kultūrą, lankomą objektą, todėl žinios, kurias parsivešite į Lietuvą, nebus skurdžios.

Baltic Tours nuotr./Ekstremali ekskursija po safarį
Baltic Tours nuotr./Ekstremali ekskursija po safarį

– Ne be reikalo Egiptas garsėja kaip apsipirkinėtojų rojus. Turguose ir netgi prekiautojų pilnose gatvėse keliautojai aptinka ne vien pigesnes prekes. Dar svarbiau – randa autentiką, atspindinčią šalies istoriją, kultūrą, papročius. Į ką atkreipti dėmesį besiprekinantiems turguose ar gatvėje? Kur ir kaip geriau keisti valiutą, kaip išvengti apgaulės, galų gale, kokia yra derėjimosi kultūra?

Derėtis Egipte – tiesiog būtina! Labai dažnai pradinę siūlomą kainą galite sumažinti net iki 60 proc. Jeigu norisi lauktuvėms suvenyrų ar kitų grožybių, iš pradžių praeikite visą gatvę ir įsitikinkite, kuris prekeivis tą patį produktą parduoda pigiausiai. Taip išvengsite permokėjimo.

Važiuodami į Egiptą, piniginėje drąsiai galite turėti tiek eurų, tiek dolerių, vietinės valiutos mažai kur gali prireikti. Aš pati visada drąsiai keliauju vien su eurų kupiūromis. Didžiosiose parduotuvėse ar restoranuose galima atsiskaityti ir kortele.

Pinigus išsikeisti geriausia Lietuvoje, dar prieš išvykstant, atvykimo oro uoste Egipte, arba pasitarti su vietiniu kelionių vadovu dėl keityklų kurortuose. Kelionių vadovai Egipte gyvena visą sezoną, o kartais net ir kelis metus, todėl jie tikrai rekomenduos geriausias, saugiausias ir palankiausias vietas pinigų keitimui.

Mano svarbus patarimas visiems keliaujantiems: kad ir kur keliautumėte, visada su savimi turėkite nors dalį grynųjų. Tai praverčia atsiradus tiek netikėtoms išlaidoms, tiek, pavyzdžiui, užsisakant ekskursijas ar norint įsigyti vieną kitą žavų suvenyrą iš gatvės prekeivių.

Baltic Tours nuotr./Arbatos gėrimo tradicijos Egipte
Baltic Tours nuotr./Arbatos gėrimo tradicijos Egipte

– Egiptas taip pat garsėja ir kokybiškais aukso dirbiniais. Ką patartumėte žinoti kelionėje nusprendusiems įsigyti šio brangaus metalo?

Kad Egiptas garsėja savo auksu, išties žinome visi, bet ar jo kokybė iš tiesų yra tokia, kokios mes tikimės, įprastai gali atsakyti tik patys vietiniai. Kurortuose dirbantys egiptiečiai moka įtikinėti. Neapsigaukite ir nesusiviliokite gražiomis kalbomis. Nerekomenduoju aukso pirkti gatvėse, neaiškiose vietinėse parduotuvėse. Jeigu norite tikrai geros kokybės dirbinio, atvykę į kurortą drąsiai konsultuokitės su savo kelionių vadovais – gidais. Kaip ir minėjau anksčiau, jie, šioje šalyje pragyvenę sezoną ar daugiau, tikrai parekomenduos patikrintas apsipirkimo vietas.

– Į kokias bendras vietinių charakterio ypatybes keliautojams derėtų atsižvelgti?

– Būsiu atvira: vietiniai be galo mėgsta dėmesį. Mėgsta, kai juos pagiria, o jeigu dar paliksite arbatpinigių, tai neabejotinai tapsite geriausiais draugais. Jeigu jūs šypsositės jiems ir elgsitės kultūringai, tai ir jie jums atsakys tuo pačiu.

Egipte atostogaujančios moterys – tikros egiptiečių mūzos. Tai reiškia, kad jeigu jūs keliaujate su moterų kolektyvu, būkite pasirengusios dėmesiui, oro bučiniams, gėlėms ir meilės prisipažinimams. Egiptiečiai labai dažnai pameta galvas ir ima žadėti tai, ko niekada negalėtų įgyvendinti, todėl išlikite budrios.

Taip pat egiptiečiai yra vieni geriausių pardavėjų pasaulyje, tad, jeigu leisitės manipuliuojami, kaipmat iš parduotuvės išeisite pilnais maišais net nesupratę, kaip, ką ir kodėl įsigijote. Todėl, jeigu iš tiesų planuojate nieko nepirkti, geriau parduotuvės slenksčio nė neperženkite.

Jeigu kalbėtume apie Egiptą apskritai, galiu drąsiai teigti, jog šią šalį bent kartą aplankyti būtina. Egiptas turi nuostabių istorinių vertybių, kurių nerasite niekur kitur. Taip pat – įspūdingą povandeninį pasaulį, nuostabaus skaidrumo jūrą. Na ir, žinoma, saulę, kuomet Lietuvoje -20°C.

Apie keliones sužinokite daugiau www.baltictours.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius