Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip sutaupyti pinigų atostogoms? Paprasti patarimai, kurie pravers kiekvienam

„Gera keliauti, kai pinigai spaudžia kišenę“; „Kokios kelionės, jei gyveni nuo algos iki algos“ – panašių komentarų pilna po kiekvienu straipsniu apie keliaujančius lietuvius. Ypač, jei pasakojimų herojai išsiruošė į tolimus kraštus.
Iš anksto planuodami iškeliausite į savo svajonių atostogas
Iš anksto planuodami iškeliausite į savo svajonių atostogas / 123rf.com nuotr.

Šis straipsnis nepatiks visiems, kurie įsivaizduoja, kad už jų keliones turi sumokėti kažkas kitas – geras dėdė, turtingas draugas ar darbdavys. Tačiau tie, kurie, svajodami apie nepamirštamus nuotykius, yra pasiruošę atlikti namų darbus, tekste rasti konkrečių patarimų, kaip susitaupyti atostogoms.

Taupyti – iš karto po ankstesnių atostogų

Nuo ko pradėti – šį klausimą uždavėme „Swedbank“ Asmeninių finansų instituto Lietuvoje vadovei Odetai Bložienei. Ne kartą šeimos biudžeto klausimais žiniasklaidoje pasisakiusi pašnekovė ir šį kartą buvo konkreti: kai žinai pagrindinius žingsnius, pasiekti tikslą – susitaupyti atostogoms, – nėra sunku.

Asmeninio albumo nuotr./Odeta Bložienė
Asmeninio albumo nuotr./Odeta Bložienė

„Iš finansinės pusės žiūrint atostogos turėtų susidaryti iš trijų dalių: pasiruošimo joms, atostogavimo ir gyvenimo po atostogų. Jei visoms šioms dalims skirsite pakankamai dėmesio, atostogos tikrai nenuvils“, – sakė asmeninių finansų specialistė. 

Kad pavyktų sėkmingai suplanuoti atostogas, pirmiausia reikia suskaičiuoti, kokios sumos reikėtų jūsų svajonių atostogoms. Jei paskaičiavę pamatysite, kad finansinė situacija šiuo metu niekaip neleidžia įgyvendinti grandiozinių atostogų planų, nenusiminkite.

„Yra kitas, nė kiek ne blogesnis, atostogų planavimo būdas: apskaičiuokite sumą, kurią galite sutaupyti iki numatyto atostogų laiko, ir imkite jas planuoti taip, kad kuo daugiau pamatytumėte ir patirtumėte neišleisdami nė lito daugiau nei esate numatę“, – sakė O.Bložienė.

Pašnekovė įsitikinusi: tereikia šiek tiek fantazijos ir laiko planuojant, kad įspūdingos atostogos kainuotų nedaug. Juk, pavyzdžiui, lėktuvo bilietų kainos tam tikromis dienomis gali būti mažesnės – tad kodėl neskyrus šiek tiek laiko pasižvalgymui?

Svarbu nepamiršti, kad taupyti atostogoms reikėtų pradėti iš karto grįžus iš praėjusių atostogų. Savo galimybes geriausiai galima įvertinti susidėliojus visų metų finansinį planą ir išsikėlus aiškius tikslus, kam ir kiek reikia sukaupti pinigų.

„Kuo daugiau laiko iki kitų atostogų, tuo lengviau sukaupti reikšmingas sumas. Taip pat nereikia pamiršti tikslingai panaudoti nereguliarias pajamas ar dovanas“, – sakė specialistė.

2013 metų kovo mėnesį atlikta gyventojų apklausa atskleidė, kad net 55 proc. gyventojų niekada atostogoms nesiruošia iš anksto ir tik 2 proc. atostogoms ruošiasi atsakingai, t.y. pradeda jas planuoti vos vienoms pasibaigus.

Kada dažniausiai pradedate finansiškai ruoštis atostogoms?

Grafikas1
2013 m. tyrimo duomenys.

O.Bložienės, taupyti kelionėms gali visi šeimos nariai – tiek suaugusieji, tiek ir vaikai. Taip jie ne tik jausis planų dalimi, bet ir, esant reikalui, juos bus lengviau įtikinti dėl keičiamų pirkinių ir kitų išlaidų. Pavyzdžiui, vaikai tuomet lengviau priims žinią, kad nevažiuosite savaitgalį pramogauti, nes taupote vasaros atostogoms.

„Aišku, reikia rasti kitą alternatyvą planų pakeitimui“, – priminė pašnekovė.

Lietuviai per atostogas pinigų netaško

Statistika rodo, kad dažniausiai besiruošiantys atsipūsti lietuviai ketina atostogoms skirti 145-290 eurų sumą žmogui. Stambesnes sumas atostogoms – daugiau nei 870 eurų – vienam namų ūkio nariui planuoja išleisti tik 1,3 proc. apklaustųjų. Dažniausiai tai – didžiųjų miestų gyventojai.

Palyginimui, Vakarų Europos šalyse vidutinės atostogų išlaidos vienam gyventojui 2014 metų vasarą siekė daugiau nei 2114 eurų.

O.Bložienė atkreipė dėmesį, kad dažniausiai vieno šeimos nario atostogoms skiriama suma sutampa su jam tenkančiomis pajamomis per mėnesį. Vadinasi, galima daryti išvadą, kad atostogoms skiriame tai, ką randame atvėrę piniginę ar atsidarę banko sąskaitą.

„Dažniausiai ten randami atostoginiai, kurie kartais klaidingai suvokiami kaip priemoka prie darbo užmokesčio. Tačiau išties tai yra tas pats atlyginimas,  mokamas už dienas, per kurias galima neiti į darbą.

Jei, pavyzdžiui, atostogausite dvi savaites liepos pradžioje, rugpjūtį gausite perpus mažesnį darbo užmokestį – tik už dvi liepą dirbtas savaites. Todėl, vos gavus atostoginius, vertėtų iškart atidėti reikalingą sumą nuolatinėms po atostogų pasitiksiančioms išlaidoms – įmokoms už būstą, komunaliniams mokesčiams, maistui ar degalams“, – patarė asmeninių finansų specialistė.

Diržų nereikėtų atleisti

„Per atostogas aš netaupysiu – juk dabar ilsiuosi!“ – tokią nuostatą O.Bložienė siūlo pamiršti dar namuose. Pasak jos, jau planuojant atostogas būtina pagalvoti, ką iš tikrųjų galima sau leisti. Kai tai žinosite, neliks įtampos ilsintis – tiesiog veiksite tai, dėl ko buvote apsisprendę iš anksto.

„Apsvarstykite visas galimybes ir pasirinkite geriausiai jūsų lūkesčius ir finansines galimybes atitinkantį variantą.

Iš anksto viską gerai suplanavę pailsėsite ne tik nuo pareigų darbe, bet ir nuo nuolatinio mąstymo apie tai, kaip pernelyg daug neišleisti, kai ir į vietinį prabangų restoraną ar naktinį klubą norisi, ir brangios ekskursijos taip vilioja, o galvos neapleidžia mintis, jog, grįžus namo, iki kito atlyginimo dar reikės išgyventi visą mėnesį“, – sakė pašnekovė.

123rf.com nuotr./Sutaupyti galite ir per atostogas, pavyzdžiui, dažniau valgydami ne kavinėse
123rf.com nuotr./Sutaupyti galite ir per atostogas, pavyzdžiui, dažniau valgydami ne kavinėse

Suvaldyti išlaidas atostogoms padės ir tai, jei iš anksto pasirūpinsite keliais, atrodytų, smulkiais, bet iš tiesų labai svarbiais dalykais. Pavyzdžiui, jei keliaujate į užsienio šalį, iš anksto pasirūpinkite reikalinga tos šalies valiutos suma.

Jei nepaliksite to paskutinei minutei, galbūt pavyks pasinaudoti geriausiu keitimo kursu. Taip pat pasidomėkite atsiskaitymo mokėjimo kortelėmis ir pinigų išgryninimo įkainiais tose šalyse – galbūt ir tai padės sutaupyti.

„Tikriausiai neverta nė kartoti, kad nesuklysite paieškoję kelių nakvynės variantų (pavyzdžiui, apsistoti gretimame mažesniame miestelyje, net ir įvertinus kelionės iki didmiesčio išlaidas, gali būti gerokai pigiau nei apsistoti pačiame didmiestyje), pasirinkę nuomotis ekonomiškesnį automobilį, rečiau valgydami mieste ir dažniau užkąsdami ten, kur gyvenate“, – patarė O.Bložienė.

Visa tai gali skambėti labai paprastai, tačiau dažniausiai būtent paprastiems dalykams ir tenka didžiausia neplanuotų išlaidų dalis. „Prisiminkite, kad į kainas daugelyje turistų gausiai lankomų valstybių verta žiūrėti kaip į derybų objektą.

TAIP PAT SKAITYKITE: 10 keisčiausių kelionių suvenyrų, tarp kurių pateko ir lietuviškas gintaras

Kai tik galite, išnaudokite nuolaidas tam tikroms amžiaus grupės, studentams, vaikams ir pan. Didesnė tikimybė, kad suvenyrų ir lauktuvių pigiau įsigysite neapmuitintų prekių parduotuvėse oro uostose, o ne turistų lankomose šalies vietose.

Be to, įvairias brangiai kainuojančias smulkmenas galite pakeisti savo artimiesiems ir bičiuliams surengę jaukų vakarą, kurio metu pasidalintumėte įspūdžiais iš kelionės“, – dar keletą patarimų pridėjo pašnekovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius