Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kalėdinis itališkų patiekalų žemėlapis

„Čia turime tiek daug skirtingų Kalėdų tradicijų, kad neužtektų knygos joms surašyti, bet, tiesą sakant, svarbiausias akcentas yra valgymas kartu“, − pasakoja italė Angela iš Perudžijos.
Sfincione – vienas iš kalėdinių patiekalų Sicilijoje
Sfincione – vienas iš kalėdinių patiekalų Sicilijoje / 123rf.com nuotr.

Mergina sako, kad jos šeimoje nėra tradicijos eiti į bažnyčią per Kalėdas: „Kai buvome mažesni, močiutė vesdavo mane su broliu į bažnyčią. Dabar po vakarienės su šeima einame susitikti su draugais.“

Šis atsakymas mane nustebina, todėl klausiu apie religines tradicijas italų iš Pietų. Pasirodo, kad ir jiems bažnyčia nėra svarbiausias akcentas.

Sicilietis Francesco ir neapolietis Giuseppe antrina Angelai, kad jų šeimose taip pat nėra tradicijos eiti į bažnyčią. „Visa, kas susiję su Kalėdomis, tai valgymas“, − šypsodamasi tvirtina italė.

123rf.com nuotr./Tortellini
123rf.com nuotr./Tortellini

Kalėdos Centrinėje Italijoje

Iš Umbrijos regiono, Perudžijos miesto kilusi pašnekovė nemirktelėdama išvardija tradicinę šventinių pietų eigą: užkandžiui patiekiama vištienos kepenėlių užtepėlė crostini di fegatelli, vėliau seka cappelletti arba tortellini.

Mums geriausiai pažįstamas miravioli. Tiesa, susigaudyti, kuris yra kuris, sudėtinga. Lietuvis plika akimi skirtumo tarp šių įdarytų tešlos gaminių nesupras, nes jie atrodo beveik taip pat.

Tortellini tešla yra labai plona, todėl į juos negalima dėti daug įdaro. Būtent todėl tortellini yra labai maži.

123rf.com nuotr./Šis patiekalas taip pat būdingas italų Kūčių stalui
123rf.com nuotr./Šis patiekalas taip pat būdingas italų Kūčių stalui

Cappelletti gaminami iš kiaušinių tešlos. Populiarus variantas pastaruosius valgyti su daržovių arba jautienos sultiniu.

Pagrindinis patiekalas Angelos šeimoje yra kepta perlinė višta faraona arrosto. Vištiena kepama orkaitėje ir gali būti derinama su įvairiausiais ingredientais: nuo kaštonų, citrinos su imbieru iki granatų vaisių. Populiarus variantas yra kepti vištieną su apelsinais. Štai jo receptas. 

Patiekalui pagaminti reikia perlinės vištos, 2 salierų, 1 svogūno, morkos, skiltelės česnako, 2-3 apelsinų, 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, druskos ir pipirų.

Pirmiausia vištieną reikia ištrinti druska ir pipirais bei lengvai pakepti aliejuje, kol iš visų pusių vos vos paskrus. Pakeptą vištieną dėti į kepimo skardą su salierais, svogūnais, morkomis, česnakais ir apelsinų sultimis.

Kepti 180 laipsnių temperatūroje 40 minučių. Kepimo pabaigoje į orkaitę įdėti supjaustytą skiltelėmis apelsiną. Pagardinti patiekalą labai tiks šaldytos spanguolių arba serbentų uogos. Jeigu norisi, galima šalia pasikepti bulvių.

Desertui Angelos mama dažniausiai gamina tradicinį Umbrijos desertą torciglione. Tai maltų migdolų trapios tešlos pyragas. Dažniausiai kepamas spiralės formos ir dekoruojamas taip, kad primintų gyvatę.

Pietų Italijoje ant stalo turi būti jūros gėrybių

Neapolietis Giuseppe sako, kad jų šventinių patiekalų stalas neapsieina be jūros gėrybių. Kūčių vakarienei čia dažnai patiekiama žuvis, nors italai nesibodi Kalėdų išvakarėse valgyti ir mėsinius patiekalus.

Kūčių vakarienės patiekalai Giuseppe namuose pradedami ruošti 24-osios rytą.

„Šventinės vakarienės metu valgome daug: užkandžiai, pirmieji, antrieji patiekalai, desertai ir, žinoma, tradicinis panettone pyragas. Per šventes valgome tikrai daug“, − neslepia italas.

G.Šapokaitės nuotr./Jūros gėrybės
G.Šapokaitės nuotr./Jūros gėrybės

Kūčių vakarienės metu tradiciškai neapoliečiai valgo spagečius su moliuskais spaghetti con le vongole. Tai yra tradicinis patiekalas Neapolyje, kurį rekomenduojama išbandyti visiems ten besilankantiems.

Dominuoja du patiekalo paruošimo būdai: su pomidorų pasta arba be jos. Tiesą sakant, neapoliečiai prieš patiekdami bet kokį patiekalą, pirmiausia paklaus, ar pageidaujate su pomidorų tyre, ar be.

Kitas populiarus pirmasis kalėdinis patiekalas yra soti daržovių ir mėsos sriuba minestra maritata. Sriuba verdama iš salierų, morkų, česnakų, trūkažolės, salotų lapų, lapinio kopūsto, runkelių, kiaulės kojos, kiaulienos nugarinės ir dešrelių.

Pabaigoje visa tai apibarstoma parmezanu. Išeina kažkas panašaus į riebią lietuvišką kopūstienę.

Grįžtant prie žuvies patiekalų, neapolietiškas Kūčių vakarienės stalas neįsivaizduojamas be menkės. Jie šią žuvį ruošia įvairiausiais būdais. Ši žuvis tokia populiari, kad Neapolyje yra parduotuvių, kuriose prekiaujama tik menke.Vieną iš neapolietiškų menkės paruošimo būdų rasite čia.

123rf.com nuotr./Arancini – kepti ryžių kamuoliukai
123rf.com nuotr./Arancini – kepti ryžių kamuoliukai

Sicilijoje Kalėdos ne tik sočios, bet ir triukšmingos

Toskanoje  studijuojantis sicilietis Francesco neslepia, kad laukia Kalėdų.

„Galiu grįžti namo pas šeimą, susitikti su seniai matytais draugais. Tikiuosi praleisti švenčių dienas ramiai, su daug žaidimų ir linksmų istorijų“, − sako Francesco.

Jis pasakoja, kad jo gimtinėje po Kūčių vakarienės niekas nepasilieka namuose, vieni eina į bažnyčią, kiti į aikštę kartu dainuoti kalėdinių dainų.

Jis pasakoja, kad jo gimtinėje po Kūčių vakarienės niekas nepasilieka namuose, vieni eina į bažnyčią, kiti į aikštę kartu dainuoti kalėdinių dainų.

Jis sako, kad labai gražus muzikinis pasirodymas atliekamas tradiciniu pučiamuoju muzikiniu instrumentu zampogna. Kiekviename Sicilijos mieste šventės dienomis muzikantai grodami žygiuoja po gatves.

Prieš išeidami švęsti į gatves, siciliečiai prisikemša pilvus tradicinių skrudintų ryžių pyragėlių arancini. Sicilijoje šie ovalios arba apvalios formos pyragėliai įdaromi viskuo, kuo tik įmanoma įsivaizduoti: moliūgu ir pelėsiniu sūriu, grybais, tunu ir pistacijomis, šokoladu ar visomis egzistuojančiomis Italijoje sūrių rūšimis.

Siciliečiai teigia, kad yra apie 100 šių pyragėlių rūšių. Salos gyventojai arancini valgo ne tik per Kalėdas ir nebūtinai kaip užkandį. Skrudintas pyragėlis gali būti pagrindinis ar vienintelis patiekalas, arba desertas. 

Francesco dar užsiminė apie sfincione, tipinį Palermo patiekalą. Sfincione primena picą, ir gaminamas jis iš raugintos picos tešlos, o ant viršaus užkraunama daug pomidorų pastos su svogūnais, ančiuviais, raudonėlio padažu ir kapotu Sicilijos sūriu caciocavallo.

123rf.com nuotr./Sicilietiškas figų pyragas
123rf.com nuotr./Sicilietiškas figų pyragas

Sicilietis pasidalino tradiciniu mamos ir močiutės kepamų migdolinių sausainių la minnulata receptu. Reikės 500 g cukraus, 150 g medaus, 400 g skrudintų migdolų, saulėgrąžų aliejaus.

Pirmiausia supilkite cukrų į geležinį indą ir su trupučiu vandens išlydykite virš silpnos ugnies, tada supilkite medų ir pakaitinkite, kol masė įgaus švelniai auksinę spalvą.

Suberkite migdolus ir pavirkite visą masę kelias minutes ant labai silpnos ugnies. Įkaitusią masę išliekite ant aliejumi pateptos skardos ir kiek pravėsus supjaustykite gabaliukais. Valgykite atvėsusius.

Kiekviename Italijos regione prie šventinio stalo valgomi skirtingi patiekalai. Kartais tokie patys, tačiau skirtingai vadinami. Visgi yra vienas patiekalas, kuris švenčių metu valgomas visoje Italijoje.

Tai niekuo neypatingas, bet kažkodėl italų mėgstamas pyragas panettone. Jie šiuo pyragu gardžiuojasi sulaukę Kūčių vidurnakčio.

Šis tekstas buvo publikuotas tinklaraštyje Euroblogas.lt

euro-blogas-logo

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius