Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Keisti draudimai Islandijoje, apie kuriuos tikriausiai nesate girdėję

Nedidelė Islandijos sala Atlanto vandenyno šiaurėje yra unikali – visų pirma, savo nuostabiais gamtos peizažais. Tačiau per savo istoriją šalis turėjo nemažai neįprastų draudimų, o dalis jų galioja ir iki šiol, rašo „Te Culture Trip“.
Šuo Islandijoje
Šuo Islandijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šunys

1924 m. Reikjavike uždrausta gyventojams laikyti šunis – taip buvo mėginta sustabdyti ligos plitimą. Draudimas atsirado kilus echinokokozės protrūkiui. Jį sukelia Echinococcus genties kaspinuočiai, kurie išplito saloje. Žmonės šiuos parazitus iš šunų perėmė XIX a. pabaigoje, ir iki šiol nuo jų nėra lengva išsigydyti. Draudimas galiojo net 60 metų, ir mieste beveik neliko šunų. 1984 m. draudimas buvo atšauktas, ir šiandien Reikjavike galima laikyti šunis, tačiau savininkai turi gauti leidimą ir laikytis griežtų taisyklių dėl skiepų, žymėjimo ir pan.

Kai kurios reptilijos ir arkliai

Islandijoje draudžiama kaip naminius gyvūnus laikyti gyvates, driežus, vėžlius. To priežastis – praėjusio amžiaus pabaigoje slapta į salą atgabentas vėžlys, nuo kurio savininkas užsikrėtė salmonelioze. Draudimas galioja iki šiol tam, kad būtų nebūtų ligos proveržio. Tokios griežtos taisyklės priežastis – apsaugoti vietos gyvūnų rūšis, tokias kaip Islandijos arkliai, nuo užjūrinių infekcijų, kurioms jos nėra atsparios. Pavyzdžiui, jeigu arklys būna išvežamas iš salos, grįžti į ją nebegali. Saloje nėra ir jokių kitų arklių veislių.

„Scanpix“/„Caters News Agency“ nuotr./Nevadinkite Islandijos arklių poniais
„Scanpix“/„Caters News Agency“ nuotr./Nevadinkite Islandijos arklių poniais

Alus

1915 m. saloje buvo paskelbtas alkoholio draudimas. 1922 m. buvo legalizuotas vynas, 1935 m. draudimas buvo atšauktas gėrimams, stipresniems nei 2,25 % stiprumo, tačiau ne alui. Alus buvo draudžiamas Islandijoje net iki 1989 m. Priežastis gan keista. Alaus gėrimas buvo laikomas danišku užsiėmimu, o islandai labai norėjo nuo jų skirtis. Iki alaus legalizavimo jo gėrimas buvo laikomas kone nepatriotišku dalyku. Žinoma, tai praeityje. Dabar islandai net turi Alaus dieną.

Televizija

Jeigu būtumėte apsilankę Islandijoje 1966 m., būtumėt pamatę, kad ketvirtadieniais per vienintelę valstybinę televiziją nebuvo nieko rodoma. Toks sprendimas priimtas norint rezervuoti ketvirtadienius socializavimuisi. Galiausiai net visą liepos mėnesį nieko nebuvo rodoma – buvo nuspręsta, kad taip ir televizijos darbuotojai galės išeiti atostogų, ir gyventojai, neturėdami ką žiūrėti per televizorių, daugiau laiko praleis lauke. 1983 m. buvo atsisakyta ketvirtadienio draudimo, o 1987 – ir liepos mėnesio.

Baskai

1615 m. trys baskų žvejybiniai laivai nuskendo šalia šiaurinių Islandijos krantų. 80 išsigelbėjusių jūreivių įstrigo nedideliame kaimelyje be jokio maisto – iš bado jie ėmė apiplėšinėti vietinius. Supykęs šerifas paskelbė, kad kiekvienas baskas turi būti užmuštas vietoje. Įstatymas buvo likęs galiojantis net iki 2015 m.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius