Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kelionių advokatas pataria: ką būtina žinoti ruošiantis į kelionę

Prieš keletą dienų viešumoje plačiai nuskambėjo istorija apie kelionių pardavimo agento MB „Antibai“ ir jos direktorės Gintarės (Valaitytės) Budrienės neteisėtus veiksmus, dėl kurių nukentėjo mažiausiai 14 turistų, keliavusių į Turkiją. Poilsiautojams atvykus į vietą paaiškėjo, kad kambariai viešbučiuose jiems neužsakyti.
Turistai Prancūzijoje
Turistai Prancūzijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Sukčiavimas

Už apgyvendinimą buvo sumokėta tik pradinė įmoka, o likusios lėšos pradingo. Bendra turistų sumokėtų pinigų suma gali siekti iki 15 tūkst. eurų, bet pinigų jie dar neatgavo.

Pastaruoju metu tai nebe pirmas atvejis, kai pažeidžiamos turistų teisės ir jie patiria nuostolių. Tai tik rodo, kaip svarbu savo teises žinoti ir imtis atsargumo priemonių iš anksto.

Turistų teisių apsaugos srityje specializuojantis advokatas Edmundas Rusinas komentuodamas MB „Antibai“ atvejį teigia, kad bet kuris kelionių organizavimo paslaugas teikiantis subjektas privalo turėti galiojantį prievolių įvykdymo užtikrinimą, kuris garantuoja turistų patirtų išlaidų kompensavimą kelionių organizatoriaus nemokumo atveju.

Asmeninė nuotr./Advokatas Edmundas Rusinas
Asmeninė nuotr./Advokatas Edmundas Rusinas

Pažymėtina, kad tokia pareiga pagal LR Turizmo įstatymą galioja išimtinai kelionių organizatoriams, bet ne kelionių pardavimo agentams. Kelionių pardavimo agentai vykdydami veiklą prievolių įvykdymo užtikrinimo turėti neprivalo. Straipsnyje minimas turizmo paslaugų teikėjas, MB „Antibai“ nėra įtrauktas į kelionių organizatorių sąrašą ir pagal Valstybinio turizmo departamento prie LR Ūkio ministerijos disponuojamus duomenis, galiojančios kelionių organizatoriaus licencijos neturi.

„Keliautojams būtina žinoti, kad kelionių pardavimo agentas, neturėdamas kelionių organizatoriaus licencijos, formuoti kelionės paketų ir juos pardavinėti neturi teisės. Tuo atveju, jei kelionių pardavimo agentas parduoda kitų kelionių organizatorių, neturinčių verslo vietos Lietuvos Respublikoje, suformuotus kelionių paketus, turistų atžvilgiu taip pat laikomas kelionės organizatoriumi, o tai reiškia, kad privalo turėti galiojantį prievolių įvykdymo užtikrinimą“, – akcentuoja advokatas E.Rusinas.

Kelionių advokato rekomendacijos turistams:

  • Reikia įvertinti kelionių pardavimo agento statusą formuojant kelionės paketus, ar tai paties organizuota kelionė, ar verslo vietos Lietuvos Respublikoje neturinčio verslo subjekto kelionės paketų pardavimas.
  • Išsiaiškinti ar kelionių pardavimo agentas neturėjo profesinės civilinės atsakomybės draudimo, jo draudiminius ir nedraudiminius įvykius.
  • Jei juridinis asmuo negali įvykdyti prievolės (atlyginti turtinę ir neturtinę žalą) dėl juridinio asmens vadovo nesąžiningų veiksmų, subsidiariai taip pat atsako ir pats juridinio asmens vadovas.
  • Esant sukčiavimo požymiams, galimas ikiteisminio tyrimo pradėjimas, kuriame nukentėję asmenys gali pareikšti civilinius ieškinius.
  • Turistai turi teisę reikalauti turtinės ir neturtinės žalos atlyginimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius