-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kelionių kalendorius – kaip pasirinkti kelionės laiką?

Planuojant keliones yra svarbūs keli dalykai, o visų pirma – oras šalyje, į kurią keliaujate. Jis gali sugadinti puikias atostogas, tačiau keliaujant ne sezono metu ir tinkamai nusiteikus – galima sutaupyti nemažai pinigų. Dar svarbu, kad šiais klimato pokyčio laikais tiksliai prognozuoti oro neįmanoma. T.y. niekada nežinosite, kada lis, o kada netikėtai atšals.
Kelionė po Etiopiją
Kelionė po Etiopiją / Gabrielės Štaraitės/ Travel Planet nuotr.

Dar vienas esminis momentas yra tai, kad Europoje ir Šiaurės Amerikoje daugumos žmonių keliavimo įpročiai ir atostogų metas yra panašūs, tad liepa, rugpjūtis ir Kalėdų–Naujųjų metų laikas yra populiariausi. Tuo metu tiek skrydžiai bet kur bus brangesni, tiek ir kurortai bus pilni. Ir beveik nesvarbu, kad tuo metu juose ne visai geras oras.

Gabrielės Štaraitės/ Travel Planet nuotr./Gabrielė Štaraitė PAR
Gabrielės Štaraitės/ Travel Planet nuotr./Straipsnio autorė vienos iš savo kelionės į PAR metu

Grįžtant prie oro – štai keletas bendrų patarimų, ko derėtų vengti:

  • Indijoje itin nemalonu birželį. Tada prasideda musoniniai lietūs, o jų pradžia itin aktyvi;
  • Pietryčių Azijoje musonai tęsiasi nuo gegužės iki rugsėjo ir tada gali lyti kasdien. Bet jei pasiseks, lis ne kiaurą dieną. Be to, lietus karštą dieną nėra toks nemalonus kaip šaltą. Tiesiog reikės nepamiršti pasirinkti tinkamos aprangos.
  • Artimųjų ir Vidurio Rytų šalių reikėtų vengti nuo birželio iki rugpjūčio – tuo metu ten itin karšta.

Gyvūnija ir gamta

Gabrielės Štaraitės/ Travel Planet nuotr./Kelionė po Etiopiją
Gabrielės Štaraitės/ Travel Planet nuotr./Kelionė po Etiopiją

Žinoma, kai kurios šalys yra tokios didelės, kad nesvarbu, kada keliausite, visada rasite vietų, kur tuo metu gera. Ne visada galima pasikliauti ir internete randamais patarimais dėl geriausio laiko kelionei. Pavyzdžiui, Peru lankytis rekomenduojamas metas yra birželis–rugpjūtis, kada nelyja. Tačiau naktys tada itin šaltos, tad mes rekomenduojame geriau keliauti kovą–balandį ir spalį–lapkritį. Bet tikrai venkite gruodžio–vasario liūčių.

Apskritai keliavimas vadinamuoju „tarpiniu“ sezonu labai dažnai yra geriausias pasirinkimas.

Kelionės į Afriką stebėti laukinių gyvūnų yra vertos atskiros pastraipos. Visi gamtos mylėtojai rekomenduoja keliauti sausuoju metų laiku (jis skiriasi skirtinguose regionuose) ne tik dėl patogumo, bet ir dėl to, kad išdegusiose savanose lengviau galima pastebėti gyvūnus, o paprasčiausia tą daryti prie išretėjusių vandens šaltinių. Bet vėlgi, nėra bendros taisyklės – kai kada sausojo sezono metu gyvūnai iškeliauja kitur, na, o prasidėjus lietui matysite juos atsivedusius jauniklių. Tad vienintelis patarimas – domėtis konkrečios vietos ypatumais.

TAIP PAT SKAITYKITE: 5 mitai apie Afriką. Kas tiesa, o kas melas?

Šventės, įvykiai, renginiai

Planuojant kelionę svarbu pasidomėti toje vietoje vykstančiais renginiais, kasmetinėmis šventėmis. Sudalyvauti jose yra itin įdomu, tačiau reikia turėti omenyje, kad tuo metu ne tik pakyla tiek skrydžių, tiek nakvynės kainos, bet ir kelionę planuojant per vėlai – gali iš viso nelikti vietų.

Šventės, į kurias turėtumėte atkreipti dėmesį:

  • Naujieji metai. Ne tik mūsų tradicinio kalendoriaus, bet ir, pavyzdžiui, kinų. Švenčiami ne tik pačioje Kinijoje, bet ir Vietname (vadinasi Tet), ir kitose Pietryčių Azijos šalyse. O štai minint vietinius Naujuosius metus Balio saloje – visą dieną turėsite praleisti tyloje, neišeidami iš viešbučio, mat visa sala laikosi tradicijų tą dieną leisti tyloje, kad nepriviliotų piktųjų demonų. Tą dieną net oro uostas nedirba.
  • Užgavėnės garsios savo karnavalais tiek Venecijoje, tiek Brazilijoje ar Kolumbijoje.
  • Velykos. Negana to, kad velykinės mokinių atostogos neblogai užpildo pasaulio kurortus, keliaudami Lotynų Amerikoje prieš velykinę savaitę (isp. Semana Santa) visur susidursite su vietinių miniomis.
  • Ramadanas aktualus keliaujantiems po islamiškas šalis. Musulmonai nevalgo ir negeria nuo aušros iki saulėlydžio, tad net jei kaip turistas būsite pamaitintas ir pagirdytas, jus aptarnaujantys žmonės ne visada bus pačios geriausios nuotaikos.
  • Įvairūs sporto ar kultūros renginiai – Formulė-1, futbolas, Buenos Airių tango festivalis ir pan. Jau nekalbant apie olimpines žaidynes. Kartais kelionių pikas gali būti sąlygotas dėl, pavyzdžiui, saulės užtemimo.

Bilietai

Na, ir dar kartą apie paslaptingąją temą – kada geriausia pirkti lėktuvo bilietus?

Beveik visos skrydžių bendrovės skelbia savo skrydžių tvarkaraštį prieš 11 mėnesių. Įdomu, kad ši taisyklė atėjusi iš tų laikų, kada buvo spausdinami skrydžių popieriniai katalogai ir oro bendrovės nenorėjo, kad žmonės užsisakytų savo skrydį ne tais metais.

Ar verta iš karto pirkti bilietus, kai tik atsiranda galimybė? Labiau ne negu taip. Oro bendrovės sukūrusios sudėtingus algoritmus, kurie koreguoja kainas, priklausomai nuo lėktuvo užpildymo konkrečiu metu, tad jei dėl pirmos paskelbtos kainos (ar kitų, ne su kainodara susijusių aplinkybių) vietos lėktuve neparduodamos, po tam tikro laiko kainos krinta. Ir priešingai, jei pardavimai prasidėjo sėkmingai, artėjant skrydžio datai kainos vis kils.

Tad nėra vienos teisingos taisyklės, kad labiausia bilietus pirkti apsimoka likus, pavyzdžiui, dviem mėnesiams iki kelionės. Jei tuo metu lėktuve bus išpirkta pakankamai vietų – mokėsite brangiau, nei, tarkime, pirkdami iki skrydžio likus keturiems ar net šešiems mėnesiams.

„Travel Planet“ patarimas: jei jūsų kelionės datos yra lanksčios – laukite akcijų ir geresnių pasiūlymų, jei turite skristi konkrečiomis dienomis – geriau įsigykite bilietus kuo anksčiau, nes turite daugiau šansų pralošti, nei išlošti. Ypač, jei skrisite per piką (žr. aukščiau). Taip pat prisiminkite – netiesioginiai, dažnai su tarpinėmis nakvynėmis skrydžiai visada bus pigiau nei tiesioginiai ir patogiu laiku.

15min kelionių rubrika „Pasaulis kišenėje“ kartu su egzotinių pažintinių kelionių organizatoriumi „Travel Planet“ pristato metų projektą – Kelionių kalendorius. Visus metus pasakosime jums apie šalis, regionus ar miestus, kuriuos geriausia aplankyti tuo metu. Artimiausias pasakojimas bus apie Etiopiją, į kurią vykti idealu sausį ir vasario pradžioje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius