-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 05 13 /10:35

Kelionių organizatorius reikalauja sumokėti visą sumą už kelionę? Jis tam neturi teisės

Pastaraisiais mėnesiais nuplaukė ne tik daug suplanuotų atostogų, bet keliautojus kankina nežinia ir dėl būsimų. Kada bus galima keliauti? Kur? Situacija dažnai dar sudėtingesnė tiems, kurie buvo įsigiję keliones iš organizatorių. Už jau atšauktas daugelis vis dar laukia pinigų grąžinimo. Dar piktesni tie, kurie yra sumokėję avansą už šios vasaros kelionę, bet jo neatgauna, o kai kurie kelionių organizatoriai dar reikalauja ir pervesti likusią sumą. Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba išaiškino, kad taip jie elgtis negali.
Kelionių draudimas
Kelionių draudimas / 123rf.com nuotr.

Keliautojų grupėse feisbuke nemažai skundų dėl to. Vienas pasakojo, kad jo kelionė turėjo įvykti gegužės 29 d., kelionių organizatorius siūlė keitimo variantus, tačiau nė vienas klientų netenkino. „Nes neaišku, kokios bus kelionių sąlygos (gal ten degintis reikės stikliniam inde ir toliau bijoti vienas kito) (...), laikas, kad planuoti 2021 pavasarį yra per tolimas, na ir šiaip kelionė su viskas įskaičiuota, pandemijos akivaizdoje, parado prasmę“, – rašė jis.

Bet gegužės 6 d. iš kelionių organizatoriaus jie sulaukė laiško, kad neįnešė visos sumos už kelionę, nepasirinko siūlomų alternatyvų – todėl pradinis įnašas (600 Eur).

Panašių istorijų yra ir daugiau. Keliautojai skundžiasi, kad reikalaujama sumokėti likusias sumas už birželio, liepos keliones, kitaip bus nutraukta sutartis, o joje numatytų įsipareigojimų esą nevykdęs klientas neatgaus sumokėto avanso.

Nėra aišku, kada užsakomieji skrydžiai į atostogų šalis, tokias kaip Turkija, Graikija, Ispanija, vyks, ar tos šalys keliautojus įsileis – ir kokiomis sąlygomis. Pavyzdžiui, Turkija kalba apie sienų atvėrimą turistams rugpjūčio mėnesį, juos žada oro uostuose testuoti dėl COVID-19. Graikija ketintų keliautojus įsileisti jau liepą, bet iš jų norėtų reikalauti jau atlikto koronaviruso testo rezultatų.

VVTAT: organizatorius neturi teisės reikalauti sumokėti visą kainą

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT) sulaukia vartotojų skundų ir pasiteiravimų dėl kai kurių kelionių organizatorių galimai neetiškos veiklos. Kelionių organizatoriai raginami elgtis atsakingai ir nedaryti spaudimo vartotojams dėl artimiausiu metu numatytų kelionių apmokėjimo.

Pastaruoju metu VVTAT sulaukia vartotojų skundų, kuriuose teigiama, kad vartotojui paprašius kelionių organizatoriaus nutraukti organizuotos turistinės kelionės sutartį, kai kelionė turėjo įvykti gegužės, birželio mėnesį ar vėliau, ir buvo sumokėtas avansas, reikalaujama sumokėti už kelionę visą sumą.

Vartotojui atsisakius sumokėti likusią sumą, informuojama, kad sutartis bus nutraukta negrąžinant vartotojui sumokėto avanso, rašoma pranešime spaudai.

Kol nėra oficialiai paskelbta informacija apie kelionių į tam tikras valstybes atnaujinimą, organizatorius neturi teisės reikalauti sumokėti visą kelionės kainą.

VVTAT pažymi, kad Lietuvos Respublikos Vyriausybė 2020-03-14 nutarimu Nr. 207 „Dėl Karantino Lietuvos Respublikos teritorijoje paskelbimo“ Lietuvos teritorijoje paskelbė karantiną, kuris galioja iki 2020-05-31. Taip pat šiuo metu galioja Užsienio reikalų ministerijos rekomendacijos nevykti į kitas šalis, laikinai nevykdomi skrydžiai iš Lietuvos Respublikos, arba planuojami skrydžiai tik į kai kurias šalis. Skrydžiai į ne Europos Sąjungos šalis kol kas neplanuojami, taip pat yra pateiktos Europos Komisijos rekomendacijos susilaikyti nuo kelionių iki 2020-06-15.

Taigi, kol nėra oficialiai paskelbta informacija apie kelionių į tam tikras valstybes atnaujinimą, ir nėra aišku, ar konkreti kelionė įvyks (birželio, liepos mėnesiais ir vėliau), kelionių organizatorius neturi teisės reikalauti vartotojo sumokėti visą kelionės kainą.

VVTAT primena, kad kelionių organizatoriai turi elgtis atsakingai ir užtikrinti, kad jų teikiama informacija neklaidintų vartotojų ir vartotojams nebūtų daromas spaudimas priimti sprendimą dėl sandorio ir apmokėti už paslaugas, kurios galimai nebus suteiktos.

Kiekvienu atveju šalys raginamos bendradarbiauti, lanksčiai vertinti esamą situaciją ir ieškoti abi šalis tenkinančio sprendimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius