Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ko nereikėtų daryti, jei skrydžio metu užgulė ausis?

„Fodor's Travel“ aprašė atvejį, kuomet sloguojantis žmogus nebegalėjo girdėti dešine ausimi – ji buvo visiškai užgulusi, o galvoje jautėsi spaudimas. Visa tai įvyko ilgo skrydžio metu.
Užgulusios ausys skrydžio metu
Užgulusios ausys / 123RF.com nuotr.

Adriana Lister, klinikinio išsilavinimo audiologė (klausos specialistė) ir organizacijos „AlliedVirtualCare“, dirbančios su klausos negalią turinčiais senjorais, viena iš įkūrėjų pasidalijo mintimis apie tai, kas padėtų išvengti ausų užgulimo problemos skrydžio metu ar po jo.

Ar pavojinga, jei užgula ausis?

Anot A.Lister, užgulusios ausys paprastai nėra pavojingas dalykas, tačiau tikrai nereikėtų klausyti standartinio patarimo – užsikimšti nosį ir bandyti išstumti orą.

„Vidurinė ausis yra uždara erdvė, iš kurios į gerklę veda vamzdelis, vadinamas Eustachijaus vamzdeliu, – paaiškino ji.

– Jei šis vamzdelis veikia tinkamai, slėgis vidurinėje ausyje atitinka oro slėgį aplink jus. Kartais šis vamzdelis gali užgulti arba švelniai susispausti dėl įprastų judesių, o kai pajudinate žandikaulį arba nuryjate, vamzdelis vėl atsiveria.“

Bet jei jis neatsiveria, tai ne be priežasties – būtent tam, kad apsaugotų jūsų klausą. Negalėjimo normaliai girdėti jausmas yra nemalonus bei erzinantis, tačiau staigus ausies būgnelio spaudimo pasikeitimas gali sukelti blogesnių problemų nei tik kelių dienų negirdėjimas.

Laimei, užgulusios ausys skrydžio metu ar po jo negali pakenkti sveikatai. Jei ausys neatsikemša, Eustachijaus vamzdelis iš tikrųjų atlieka jam skirtą darbą, ypač jei ausis užgulusi dėl peršalimo ar alergijos. Kai sergate tokia liga, į vidurinę ausį gali patekti skysčio.

123RF.com nuotr. / Užgulusios ausys skrydžio metu
123RF.com nuotr. / Užgulusios ausys skrydžio metu

„Skystis sugeria daug garso, sklindančio per klausos sistemą, ir dėl to garsai gali atrodyti tylesni arba sukelti nepatogumo jausmą“, – sako A.Lister, pažymėdama, kad tai taip pat gali būti gana skausminga, jei skystis užsikrečia – tai būdinga mažiems vaikams. „Retai pasitaiko, kad ši problema sukeltų nuolatinį klausos sutrikimą.“

Ką daryti, kad klausa vėl būtų normali?

Skrendančiame lėktuve pabandykite kramtyti gumą. Taip pat galite mėginti žiovauti, perdėtai atverti ir užverti burną, paragauti karšto ar šalto gėrimo.

Kaip jau buvo minėta, tikrai nereikėtų užsikimšti nosies ir bandyti išstumti orą. Pasak A.Listerm, tai gali pabloginti problemą arba greitai sukelti ausies būgnelio plyšimą. Taip pat turėtumėte vengti „vatos tamponų, ausų žvakių ir eterinių aliejų“, – priduria ji, nes jie „gali rimtai pažeisti išorinę ir vidurinę ausį“.

Mėginote žiovauti, kramtėte ir atvėrėte burną tiek, kad skauda žandikaulį, o ausis vis dar neatsikimšo – ką daryti tokiu atveju (ypač sergant sloga)?

Yra slaptas ginklas – dekongestantai (nosies gleivinės paburkimą mažinantys vaistai). Jų galite įsigyti be recepto arba gali paskirti audiologas. Jie padės išvalyti bet kokį sinusų užgulimą ir ausyse normalizuos slėgį su išorės oru, aiškina A.Lister.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius