-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kodėl oro uoste kompiuterius reikia dėti į atskirą dėžę?

Net jeigu jau ėjai per aviacijos saugumo patikrą oro uoste šimtus kartų, bent nedidelis stresas visuomet juntamas. Kuri eilė greičiausiai juda? Ar reikės nusiauti batus? Ar tikrai netyčia nepasiėmiau kokio draudžiamo daikto? O dar ir reikia nepamiršti kai kuriuos daiktus ištraukti iš bagažo ir padėti atskirai.
Aviacijos saugumo patikra oro uoste
Aviacijos saugumo patikra oro uoste / 123rf.com nuotr.

Jeigu skubi į skrydį, visa ši procedūra gali gerokai erzinti – iš rankinio bagažo krepšio ištraukti skysčius, kompiuterį, o tuomet juos vėl atgal paskubomis susidėti. Kodėl reikia tą daryti? Kad ir jūs, ir visi kiti oro uoste būtų saugesni.

„Nešiojamas kompiuteris yra pakankamai storas ir tankus, kad būtų neperšviečiamas rentgeno spinduliais. Todėl jie teoriškai gali būti panaudojami paslėpti kitus daiktus, kurie yra draudžiami“, – aiškina Brettas Mandersas, oro linijų pilotas. Vilniaus oro uoste, beje, buvo net pastatyta Kalėdų eglė iš draudžiamų gabenti daiktų, kuriuos randa aviacijos saugumo pareigūnai.

Nešiojamas kompiuteris ar kiti sunkūs, dideli elektros prietaisai gali būti panaudoti kaip maskavimo priemonė narkotikams, ginklams, sprogmenims. „Kai išimate kompiuterį, jį galima apžiūrėti kaip pavienį daiktą, – aiškina lakūnas. – Ar šioje vietoje nepersistengiama? Galbūt, bet aviacijos saugumo patikra yra sukurta tam, kad apsaugotų mus pačius.“

Kai atskirai padėtas kompiuteris slenka per skenerius, darbuotojas gali pamatyti, ar jame nėra ko nors, ko neturėtų būti. Jeigu jis būtų krepšyje, rentgeno spinduliai neparodytų, ar po kompiuteriu jame nėra ko nors draudžiamo ar net pavojingo.

Elektros prietaisai tapo aviacijos saugumo pareigūnų dėmesio objektu po to, kai 1988 m. sprogo „Pan Am“ lėktuvas su 270 žmonių. Skrydžio metu buvo detonuota bomba, paslėpta kasetiniame grotuve. Po šio teroro akto buvo imtasi įvairių priemonių, kaip patikrinti keleivių pasiimamus elektroninius prietaisus. O privalomas kompiuterio ištraukimas iš krepšio praktika tapo po Rugsėjo 11-osios teroro aktų.

B.Mandersas aiškina, kad taisyklės priklauso ir nuo konkrečios šalies ar oro uosto. Kai kuriuose oro uostuose iš krepšio reikės ištraukti ir planšetinius kompiuterius, nors jie nėra tokie stori ir tankūs. Dažnai gali paprašyti atskirai padėti ir didelius fotoaparatus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius