Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl užgesus varikliams kruizinis laivas „Viking Sky“ staiga visiškai prarado stabilumą?

Su Norvegijos vėliava plaukiojantis „Viking Sky“ neseniai patyrė incidentą - sustojo visi keturi laivo varikliai. Gražus kruizinis laivas ėmė dreifuoti audringuose vandenyse netoli Moldės. Bangos taip stipriai blaškė laivą, kad jame ėmė čiuožinėti baldai ir ne vienas žmogus stipriai susižeidė. Tačiau kodėl jis prarado stabilumą? Kodėl su veikiančiais varikliais jis buvo labai stabilus, o su neveikiančiais lingavo kaip smilga vėjyje?
Iš šalia Norvegijos krantų esančio kruizinio laivo evakuojami keleiviai
Iš šalia Norvegijos krantų esančio kruizinio laivo evakuojami keleiviai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Viking Sky“ sustojo pakeliui iš Trumsės į Stavangerį. Jūra iš tiesų buvo labai banguota. Šiuo metu vykstančio tyrimo metu bus bandoma išsiaiškinti, kodėl laivas su 1373 žmonėmis apskritai plaukiojo tokiu oru. Tačiau 2017 metais darbą pradėjęs „Viking Sky“ smagiai judėjo į priekį, o keleiviai jo viduje mėgavosi kava ir audringos jūros vaizdu.

Staiga dingo tepalo slėgis ir sustojo visi keturi laivo varikliai. Šis ėmė dreifuoti ir stipriai siūbuoti. Po kiek laiko pavyko atgaivinti vieną variklį, vėliau dar du. Visos šios sumaišties metu sraigtasparniai gelbėjo „Viking Sky“ keleivius, tačiau šis procesas buvo labai lėtas. Galiausiai „Viking Sky“ savo jėgomis išplaukė į Moldę.

Tačiau kodėl jis prarado stabilumą? Na, visų pirma, tai yra kruizinis laivas, kuris yra pakankamai aukštas ir turi didelius plokščius šoninius paviršius. Taigi, bangos ir vėjas gali lengvai įsiūbuoti tokį milžiną. Nuo to saugo įgulos gudrumas – jei laivas sustoja, jis visada yra pasukamas į vėją ir bangas, todėl mažiau supasi. Šiek tiek padeda ir išmestas inkaras – „Viking Sky“ sugebėjo nuleisti inkarą tik tada, kai buvo atgaivintas vienas variklis. Taip pat reikėtų nepamiršti ir stabilizatorių.

„Wikimedia Commons“ nuotr./Po vandeniu liekantys stabilizatoriai
„Wikimedia Commons“ nuotr./Po vandeniu liekantys stabilizatoriai

Didieji laivai po vandens paviršiumi turi sparnus – aktyvius stabilizatorius. Šie hidrauliniais mechanizmai valdomi pelekai sukiojasi ir kraiposi, keisdami vadinamąjį atakos kampą. Taip jie kartais laivą kelia aukštyn, o kartais leidžia žemyn. Skirtingose pusėse esantys stabilizatoriai taip užtikrina, kad laivas bangose per daug nesiūbuos. Kaip tikriausiai jau supratote, stabilizatorių veikimui reikalingi varikliai, kurie užtikrina hidraulinės sistemos darbą.

„Viking Sky“ šiuo metu yra remontuojamas. Tuo pačiu tiriamos gedimo priežastys. Įdomu tai, kad varikliai iš tiesų nebuvo pažeisti (bent jau taip atrodo). Jie tiesiog išsijungė suveikus apsauginei sistemai, kuri pastebėjo tepalo slėgio kritimą. Į ligoninę iškeliavo 16 žmonių, trys iš jų patyrė rimtesnius sužalojimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius