Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kopsite į Monblaną? Pirmiausia susimokėkite 15 tūkst. eurų už jūsų gelbėjimą ir laidotuves

Alpinistai, bandantys pasiekti Monblano viršūnę populiariu keliu Prancūzijoje, turės sumokėti 15 000 eurų užstatą išlaidoms padengti, jei juos tektų gelbėti arba jei jie mirtų.
Monblanas
Monblanas / 123RF.com nuotr.

Jeanas-Marcas Peillex, Sen Žervė le Beno miesto, iš kurio alpinistai į aukščiausią Europos viršūnę gali patekti Gouterio keliu, meras, įvedė šią priemonę reaguodamas į viskuo rizikuojančius alpinistus. Anot jo, neatsargūs keliautojai žaidžia „rusišką ruletę“, rašo „The Guardian“.

Vos prieš kelias savaites kopdami į Monblaną žuvo du latvių alpinistai.

Nurodoma, kad iš 15 tūkst. eurų 10 tūkst. būtų skirta gelbėjimo išlaidoms padengti, o 5 tūkst. eurų – laidotuvėms.

Liepos viduryje vietos gidai sustabdė savo veiklą šiame maršrute, kuriuo gali naudotis bet kokio meistriškumo alpinistai, dėl smarkaus uolienų kritimo, o vietos administracija primygtinai patarė žmonėms jo vengti. Dėl užsitęsusios intensyvios karščio bangos sąlygos ant kalno tapo dar pavojingesnės.

Tviteryje paskelbtame pareiškime J.-M.Peillex teigė, kad dešimtys „pseudo alpinistų“ nepaisė įspėjimų. Jis aprašė, kaip penki lankytojai iš Rumunijos bandė įkopti į kalną „su šortais, sportbačiais ir šiaudinėmis skrybėlėmis“, ir kalnų policija turėjo juos grąžinti atgal.

„Žmonės nori kopti su mirtimi kuprinėje, – pridūrė jis. Taigi numatykime jų gelbėjimo ir laidojimo išlaidas, nes nepriimtina, kad Prancūzijos mokesčių mokėtojai turėtų apmokėti sąskaitą.“

Į viršūnę taip pat galima patekti Ratti keliu iš Kurmajero, esančio itališkoje Monblano pusėje, nors jis yra daug mažiau naudojamas. Vis dėlto Kurmajero meras Roberto Rota sakė, kad neketina riboti patekimo į viršukalnę.

„Kalnas nėra nuosavybė, – sakė jis. – Mes, kaip administratoriai, galime apsiriboti pranešimais apie neoptimalias sąlygas maršrutuose, tačiau prašyti užstato už kopimą į viršūnę yra tikrai nerealu.“

Diskusijos dėl veiklos kalnuose saugumo šią vasarą paaštrėjo dėl karščio bangos ir po to, kai liepos pradžioje nuo ledyno šiaurinėje Marmolados, aukščiausios Italijos Dolomitų viršukalnės, pusėje atitrūkus didžiulei ledo masei žuvo 11 žmonių. Aplink Marmoladą esančių miestų merai dėl saugumo sumetimų uždarė pagrindines prieigas, tačiau kai kurie alpinistai bandė apeiti draudimą.

Ketvirtadienį kelias, vedantis į Monte Cervino iš Italijos pusės, buvo laikinai uždarytas po to, kai po nuošliaužos teko gelbėti 13 alpinistų.
Per pastaruosius 20 metų Gouterio maršrute žuvo daugiau kaip 100 žmonių. Prancūzų kalnų gidai, kurie sustabdė veiklą iki rugpjūčio 15 d., pasakojo „visą dieną ir naktį matę uolienų griūtis“.

Sausringas sąlygas Alpėse apsunkino tai, kad žiemą iškrito nedaug sniego, o pavasarį temperatūra buvo aukštesnė už normą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius