Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kur keliauti 2016-aisiais: gidė Astra Petkūnaitė siūlo rinktis Aziją

Užkietėję keliautojai metų pabaigoje skaičiuoja ne nuveiktus darbus, apmokėtas ar pasiimtas paskolas, o keliones. Dienas, kurias praleido iš smalsumo alkanomis akimis naršydami nepažįstamo miesto gatvėmis, patiekalus, kurie skonio receptorius privertė šokti tango.
Astra Petkūnaitė šiuo metu savo namais vadina Tailandą
Astra Petkūnaitė šiuo metu savo namais vadina Tailandą / Astros Petkūnaitės nuotr.
Temos: 1 Mianmaras

Metų pabaiga taip pat tinkama planuoti naujas keliones ir nuotykius, tad noriu su jumis pasidalinti labai neobjektyviu penkių šalių sąrašu. Šalimis, kurias, esu įsitikinusi, būtina aplankyti ne tik jums, bet ir man. 

Astros Petkūnaitės nuotr./Azija
Astros Petkūnaitės nuotr./Tailande galima rasti visko.

1. Tailandas – visas pageidavimų koncertas

Jau trečius metus dirbu gide šioje šalyje, tad būčiau tikra išdavikė, jei į šį sąrašą neįtraukčiau tajų žemės. Tailandas turi visą spektrą pasirinkimų, kurie patenkins tiek eilinio keliautojo, tiek kelionių gurmano skonį.

Nuo ladyboy nusėstų Patajos gatvių, iki hipnotizuojančios Šiaurės kalnų žalumos. Nuo springti priverčiančio gatvės maisto aštrumo, iki šviežiausių jūros gėrybių restorane ant jūros kranto.

Nuo taksistų apsukrumo, iki nuoširdžios kaimiečio šypsenos. Nuo Andamanų jūros, iki Čiang Majaus kalnų. Ši šalis talpina viską, ko tik gali užsinorėti.

TAIP PAT SKAITYKITE: 10 turiningų dienų Tailande mažiau nei už 1000 eurų: ar įmanoma?

 

Žinoma, lėktuvo bilietai nėra visiems įkandami, bet reikia tik šiek tiek kūrybiškumo bei užsispyrimo ir galima „susišaudyti“ bilietą į abi puses mažiau nei už 500 eurų.

Jei kantrybės po bilietų pirkimo dar liks, internetas pilnas informacijos, kurias vietas verta aplankyti. Nesigundykite populiariausiomis, jos mažiausiai autentiškos, verčiau leiskitės nešami tailandietiškų vėjų. Galbūt atsidursite ten, kur nė sapnuoti nesapnavote.

Astros Petkūnaitės nuotr./Vienuoliai
Astros Petkūnaitės nuotr./Tibeto vienuoliai

2. Kambodža – istorijos tragedijas nustelbiančios šypsenos

Aš myliu Tailandą, bet esu įsimylėjusi Kambodžą. Netgi po keliolikos kartų, kuomet esu buvusi šioje Pietryčių Azijos šalyje, negaliu nustoti žavėtis jos žmonėmis ir jų stiprybe.

Po žiauraus Raudonųjų khmerų režimo (1975–1979), kurio metu buvo nužudyti mažiausiai 2 mln. mokytojų, gydytojų, profesorių, intelektualų ir kitų išsilavinusių žmonių, vietiniai stengiasi atversti naują istorijos lapą ir jiems būtina mūsų pagalba.

TAIP PAT SKAITYKITE: Živilės ir Gyčio kelionė: Po stereotipais besislepiantys Kambodžos brangakmeniai

Šalis gyvena iš ryžių eksporto ir turizmo. Kasmet vis daugiau žmonių plūsta pamatyti įspūdingųjų Ankoro šventyklų, tad Kambodžos pokyčiai neišvengiami.

Deja, ne visi bus į gera. Tad, jei jau nuvyksite iki Tailando, nepagailėkite keleto dienų buvusiai vienai galingiausių Pietryčių Azijos imperijų. Esu įsitikinusi, namo parsivešite nepamirštamus įspūdžius ir jausmus.

3. Mianmaras – istorija yra kuriama dabar

Buvusi Birmos respublika šiuo metu išgyvena svarbiausius politinius įvykius į demokratiją žengiančios valstybės istorijoje. Lapkričio mėnesį vykusius pirmuosius demokratinius rinkimus laimėjo Aung San Suu Kyi, nutraukusi pusę amžiaus gyvavusį karinį režimą.

Nobelio taikos premija apdovanota žmonių lyderė pradės kurti laisvą ir nepriklausomą šalį, atvirą visam pasauliui.

Mano svajonė yra aplankyti Mianmarą dar kitais metais ir pamatyti viską savo akimis, pajusti dar nesugadintą ir autentišką šalies ir jos kultūros skonį. Kartu su demokratija į Mianmarą ateis daugybė viltingų pokyčių, bet ir daugiau turistų.

Jei nenorite skintis kelio alkūnėmis ir fotošopu iš nuotraukų ištrinti asmenukes besidarančių turistų, kuo greičiau aplankykite šią šalį. Neabejoju, kad po artimiausių dvejų trejų metų Mianmaras bus viena populiariausių Pietryčių Azijos šalių.

123rf.com nuotr./Kinija, Guilinas, kuriame taip pat buvo filmuojamas kino filmas „Žvaigždžių karai“
123rf.com nuotr./Kinija, Guilinas, kuriame taip pat buvo filmuojamas kino filmas „Žvaigždžių karai“

4. Kinija – kosmosas mūsų žemėje

Kinija šiame sąraše atsidūrė visai neplanuotai. Kaip tik šiuo metu skaitau Eglės Aukštakalnytės-Hansen knygą „Mamahuhu“, apie šešerius Kinijoje praleistus metus.

Su kinais turistais susiduriu kiekvieną dieną Tailande ir mano įspūdžiai, deja, būna tik neigiami. Kartą buvau pažadinta penktą valandą ryto, nes viešbučio koridoriuje kažkas rėkė. Taip rėkė, kad aš nepatingėjau atsikelti iš lovos ir nueiti padaryti tvarkos.

Pasirodo, kad kinai ruošėsi ankstyvam išsiregistravimui iš viešbučio, tad atsidarę kambarių duris vieni su kitais komunikavo. Ir ką tu jiems pasakysi? Juk jie anglų kalbos nesupranta.

Atidariusi duris pamačiau, kad koridoriuje nieko nėra, tik dvejos atviros durys, esančios viena nuo kitos per kokius 6 kambarius.

Pasirodo, kad kinai ruošėsi ankstyvam išsiregistravimui iš viešbučio, tad atsidarę kambarių duris vieni su kitais komunikavo. Ir ką tu jiems pasakysi? Juk jie anglų kalbos nesupranta.

Tad vos tik paėmiau Eglės knygą į rankas, bemat užsinorėjau į Kiniją. Į tą kosmosą, kuris egzistuoja mūsų žemėje.

Į šalį, kur įprasta spjaudyti po kojomis, nusilengvinti tiesiog ant šaligatvio ar už vietą po saule kovoti skinantis kelią alkūnėmis.

Martyno Ragausko nuotr./Gulfoso krioklys – didžiausias Europoje pagal vandens kiekį.
Martyno Ragausko nuotr./Gulfoso krioklys – didžiausias Europoje pagal vandens kiekį.

5. Islandija – artima, bet tolima

Islandija, rodos, išgyvena aukso amžių. Pirmoji mano meilės jai kibirkštis įsižiebė žiūrint filmą „Volterio Mičio slaptas gyvenimas“ (The Secret Life of Walter Mitty).

Antrą kartą šalį įsimylėjau žiūrėdama Justino Bieberio (prisiekiu, nesu jo gerbėja) dainos „I'll Show You“ vaizdo klipą. Jau kaip parodė, tai parodė Islandijos grožį. Islandija tiesiog pulsuoja gyvybe ir įkvėpimu, gamtos grožis toks hipnotizuojantis, kad norisi jį susidėti į kišenes ar parsivežti namo.

Tad vežkitės! Nors ši sala yra Europoje, man, esančiai Azijoje, ji labai tolima. Visgi, vos tik grįšiu į Lietuvą, pokalbiai su draugais turės palaukti, kol baigsis mano pasimatymas su Islandija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius