Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lankotės Budapešte – eikite į pirtį ar terminį baseiną

Budapešto maudyklos – viena iš pagrindinių priežasčių, dėl ko į šį miestą atvyksta šimtai tūkstančių keliautojų. Vien Sečeny (Széchenyi fürdő) terminiuose baseinuose  kasmet išsimaudo daugiau nei milijonas žmonių, kurių dauguma – užsieniečiai.
Terminis baseinas Budapešte
Terminis baseinas Budapešte / 123rf.com

Vieni tikslingai keliauja į Vengriją dėl SPA malonumų, kiti, lankydamiesi Budapešte, tiesiog nepraleidžia progos patirti ko nors nauja. Juk pasaulyje nėra kitos valstybės sostinės, kurioje būtų tiek daug terminių versmių ir mineralinio vandens.

Kiekviena iš daugybės Budapešto maudyklų gali pasiūlyti šį tą unikalaus, ko neįmanoma patirti niekur kitur, todėl lankydamiesi Budapešte būtinai nueikite į pirtį.

O jei yra galimybė, aplankykite daugiau nei vieną iš garsiųjų Budapešto maudyklų.

123rf.com /Terminis baseinas Budapešte
123rf.com /Sečeny maudyklių kompleksas Budapešte – vienas populiariausių.

Pirtys – ir pramogoms, ir sveikatai atgauti

Budapeštas kartais vadinamas Rytų Paryžiumi arba Dunojaus perlu, tačiau bene dažniausiai – tiesiog SPA miestu. Nieko keisto, nes čia trykšta daugybė natūralių karštųjų versmių.

Mieste yra 118 versmių, iš kurių kasdien išsiveržia apie 70 milijonų litrų vandens, kurio temperatūra yra nuo 21 iki 78 laipsnių pagal Celsijų!

Atrodytų, lyg po Vengrijos sostine nuolat kunkuliuoja didžiulis karšto vandens katilas, nors uždengtas keliais žemės sluoksniais, tačiau tai vienur, tai kitur ištrykštantis terminiais šaltiniais.

Mieste yra 118 versmių, iš kurių kasdien išsiveržia apie 70 milijonų litrų vandens, kurio temperatūra yra nuo 21 iki 78 laipsnių pagal Celsijų!

Budapešto SPA tradicijos siekia daugelį šimtmečių. Dunojaus pakrantėse vis dar veikia XVI-XVII amžiais įkurtos turkiškos pirtys. Kur kas anksčiau už turkus pirčių malonumais čia mėgavosi romėnai. Dar seniau šilto vandens baseinuose stiprybės sėmėsi keltai.

Nenuostabu, kad ir XXI amžiuje Budapeštas garsėja gydomaisiais vandenimis ir karštųjų versmių šildomais vandens baseinais. Vengrų maudymosi tradicijos yra svarbi jų gyvensenos ir sveikatos stiprinimo dalis.

123rf.com /Terminis baseinas Budapešte
123rf.com /Terminis baseinas Budapešte

Čia labai mėgstamos įvairios vandens sporto šakos, tiek jaunas, tiek senas yra įpratę lankytis pirtyse ir reguliariai mėgautis jos malonumais.

Hidroterapija Vengrijoje yra įprastos medicinos praktikos dalis. Gydytojai savo pacientams dažnai skiria vandens procedūras ir gydymą mineraliniais vandenimis.

Hidroterapija Vengrijoje yra įprastos medicinos praktikos dalis. Gydytojai savo pacientams dažnai skiria vandens procedūras ir gydymą mineraliniais vandenimis.

O pastaraisiais metais maudynių kultūra pasipildė dar vienu įdomiu reiškiniu – SPA vakarėliais.

Pirtyse šėliojama iki paryčių grojant smagiai muzikai, žybčiojant lazerio šviesoms, o į bilieto kainą įeina ir spa kokteiliai.

Vakarėliai baseinuose vyksta bet kokiu metų laiku (juk vanduo šiltas!), o ypač laukiama naujametinė spa šventė.

Tačiau Budapeštas – ne vienintelis Vengrijos miestas, įsikūręs virš galingų terminių versmių. Vengrijoje yra daugybė maudyklų, vadinamų žodžiu fürdő, kurių vandenį šildo ir suteikia jam gydomąsias savybes iš požemių trykštantis vanduo.

123rf.com/Sečeny terminis baseinas visais metų laikais pilnas turistų
123rf.com/Sečeny terminis baseinas visais metų laikais pilnas turistų

Štai Hevizo mieste, kurio pavadinimas, išvertus iš vengrų kalbos, reiškia „karštas vanduo“, yra apie 1000 šaltinių.

Dauguma Budapešte esančių terminių maudyklų skaičiuoja ne vieną gyvavimo šimtmetį. Išskirtinės yra turkiškos pirtys: Kiraly fürdő – viena mažiausių ir seniausių, pastatyta XVI amžiuje, kai Vengriją užkariavo turkai, to paties laikmečio įdomios architektūros Rudas fürdő (kaip tik joje vyksta populiariausi SPA vakarėliai), prabangiai restauruota, papuošta meno kūriniais Veli Bej fürdő.

O štai populiariausias Budapešte maudyklų kompleksas Sečeny buvo atidarytas tik XIX amžiaus pabaigoje. Pradžioje tai buvo tik pašiūrė, tačiau netrukus virto puošniais rūmais.

Dar vienas Budapešto SPA kompleksas, prilygstantis garsiajam Sečeny architektūros grožiu, o gal net jį lenkiantis, yra Gellert maudykla, pastatyta 1918 m. Art Nouvea stiliumi.

Kolonomis papuoštas Gellért fürdő baseinas jums gali pasirodyti kažkur matytas – tai labiausiai fotografuojamas SPA visoje Vengrijoje.

Kuri Budapešto pirtis geriausia?

Tai klausimas, kurį dažniausiai užduoda Budapešte besilankantys turistai, tačiau vieno teisingo atsakymo į jį nėra.

123rf.com /Terminis baseinas Budapešte
123rf.com /Budapešte vietų, kur galėtum išsimaudyti, netrūksta.

Pirmiausia turite sau atsakyti į daug klausimų: ar jūs esate dviese, ar su vaikais, ar norite patirti visus SPA malonumus ir pasilepinti prabanga, ar tiesiog neilgai „pamirkti“ šiltame vandenyje, ar jus žavi puošni architektūra, ar geriau jaučiatės atvirame vandens telkinyje?

Jei Budapešte praleidžiate daugiau nei tris dienas, būtinai apsilankykite keliose maudyklose. Kiekviena jų turi savo ypatumų ir tik jai būdingo žavesio, skiriasi architektūra ar siūloma programa.

123rf.com /Terminis baseinas Budapešte
123rf.com /Terminiuose baseinuose ir pirtyse rengiami vakarėliai.

Be to, dauguma Budapešto maudyklų turi po kelis baseinus, kurie skiriasi dydžiu, įranga, vandens temperatūra ir t.t., taigi yra iš ko rinktis.

Labiausiai turistų lankomas yra Sečeny SPA kompleksas – pirtis, baseinai po stogu ir po atviru dangumi. Vandens temperatūra baseinuose skirtinga: nuo malonios +34 iki gaivinančios +18 ar lepinančios +50 laipsnių pagal Celsijų.

Kai kuriuose jų sudarytos kūną masažuojančios povandeninės srovės. Yra drėgno ar sauso oro saunos, aromaterapijos, šviesos terapijos kambariai.

Turistų taip pat mėgstamos turkiška Rudas pirtis ir puošnioji Gellert SPA. Taupesnieji renkasi neseniai restauruotą turkišką Veli Bej.

Savotiškai įdomi Kiraly pirtis, kuri, nors XVI a. statyta turkų, tačiau šiandien joje apsilankius galima pasijusti lyg sugrįžus kelis dešimtmečius atgal į komunistinę praeitį: paprastas interjeras, baltais chalatais apsirengę darbuotojai, nedidelės kainos, vietinė klientūra.

Pabaigoje dar kartą rekomenduosiu – būdami Budapešte, būtinai eikite maudytis. Net jei nesate pirčių mėgėjas, net jei neypatingai mėgstate vandens procedūras (beje, kategoriškai nenorintiems maudytis Sečeny komplekse beveik kasdien vedamos 15 minučių ekskursijos).

Jūs turite tai patirti! Tai ir sveikata, ir poilsis, ir nepamirštamas nuotykis.

Kelionė vasario mėnesį į maudyklas su „Magelano kelionės“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius