Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nepažinta Graikija: 8 turistų nenuvalkiotos vietos

Senieji Salonikų ir Atėnų miestai su savo paminklais ir muziejais, žinomiausios salos tokios kaip Mykona su akinančiai baltais pastatėliais ir švariais paplūdimiais, Rodo ir Koso salos – tai klasikinės vietos, į kurias keliaujantys Graikijon traukia pirmiausiai.
Graikijoje galite rasti ir tokių jaukių vietelių, toli nuo turistinių centrų.
Graikijoje galite rasti ir tokių jaukių vietelių, toli nuo turistinių centrų. / 123rf.com nuotr.
Temos: 2 Kelionės Graikija

Vis dėlto ši didelė šalis turi nuošalių kampelių, kur gamtos, istorijos, archeologijos paveldas lygiai toks pats stulbinantis, tačiau turistų ten labai mažai. Tai leidžia pajusti visą šalies grožį, pakeliauti savarankiškai ir iš tiesų patirti tikrąjį Graikijos kvapą.

Be to didžiuosiuose miestuose dėl ekonominių problemų siaučiant protestams, kelionės į atokesnius šalies kampelius gali pasirodyti net išganinga idėja. Štai aštuonios tokios vietelės, kurios grįžus iš kelionės jums primins daug spalvingesnę Graikiją, nei tik ant kalvos stovintis Atėnų Akropolis.

Vergina

Šioje vietovėje palaidoti makedoniečių karaliai. Verginą pasiekti galima valandą važiuojant automobiliu iš Salonikų. Čia galėsite pasibastyti tarp neįprastų pylimo formos antkapių pastatytų maždaug prieš 3000 metų. Be to čia išlikusios 4-tame amžiuje prieš Kristų pastatytos karališkos pokylių salės su gražiomis mozaikinėmis grindimis.

Į 1993 metais pastatytą Karališkų kapų muziejų galima patekti pro neišvaizdų įėjimą pristatytą šalia vieno iš pylimų, tačiau viduje pasitinka senoviškai įrengtos laidojimo patalpos. Auksiniai, metaliniai, stikliniai, marmuriniai, mediniai istoriniai radiniai taip pat eksponuojami muziejuje. Labiausiai verta

sxc.hu nuotr/Atvykus į Meteorą net sunku įsivaizduoti, kaip pirmieji vienuoliai ir maldininkai sugebėjo įsikurti ant ia pažiūros nepasiekiamų uolų.
sxc.hu nuotr/Atvykus į Meteorą net sunku įsivaizduoti, kaip pirmieji vienuoliai ir maldininkai sugebėjo įsikurti ant iš pažiūros nepasiekiamų uolų.

paminėti Filipo II, Aleksandro Makedoniečio tėvo, mauzoliejų. Tai dorėninė šventykla su marmurinėmis durimis, jonėniniais papuošimais ir piešiniais, kuriuose matomos medžiojančių valdovų Filipo ir Aleksandro figūros. Tai vienintelis išlikęs tokio tipo senovės Graikijos piešinys.

Meteora

Važiuojant apie dvi valandas į pietvakarius nuo Salonikų galima aptikti kitą Graikijos stebuklą – Meteora miestelį. Ši vietovė dėl natūraliai susiformavusių fantastiškai atrodančių uolų ir ant jų keterų styrančių vienuolynų įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Atvykus čia net sunku įsivaizduoti, kaip pirmieji vienuoliai ir maldininkai sugebėjo įsikurti ant šių iš pažiūros nepasiekiamų uolų. Tačiau jau 9-ame amžiuje vienuoliai iškėlė vienuolynų bokštus. Dabar kai kurie vienuolynai paversti muziejais, į kuriuos kopiant teks paprakaituoti.

Net jei ir nesiryšite kopti aukštyn, iš apačios vaizdas ne ką mažiau įspūdingas. Nuo pat ryto iki vakaro saulė savo spinduliais šildo pilkas uolas ir nudažo jas vis kitokia spalva. Naktį bokštai apšvisti šviesų.
Pats Meteora miestelis – taip pat Graikijos lobis. Jo gyventojai padėjo išsaugoti Graikijos ortodoksų tradicijas ir Helenų kultūrą per viduramžius ir Turkų okupaciją nuo 1453 iki 1829 metų.

Gythionas

Mažas viduržemio jūros Gythiono uostas įsikūręs už trijų valandų kelio į pietvakarius nuo sostinės Atėnų. Koumaros kalno papėdėje  išsidėstęs miestukas – puiki bazė jūsų kelionėms po pietinę Peloponeso dalį. Kol kas šis miestas dar neatras turistinių grupių, todėl čia pasijusite tarsi „tikroje“ Graikijoje: ramus uostas, siauros gatvelės, ir neo-klasikiniai pastatai su gėlėmis apželdintais balkonais.

Restoranų ir kavinių šiame mieste gausu. Po ilgo pasivaikščiojimo apylinkėse visada galėsite prisėsti pakrantės užeigoje, pasimėgauti tipišku graikiškai iškeptu aštunkoju bei taurele „ouzo“ degtinės.
Pietinėje miesto dalyje yra maža, pušimis apaugusi Kranai sala, kurioje įkurtas etnologijos muziejus ir 25 metrų aukščio švyturys. Kitoje miesto pusėje rasite senovinį teatrą išlikusi iki šių dienų nuo pirmo mūsų eros amžiaus.

Diros urvai

Įspūdingu keliu pavažiavus pusantros valandos į šiaurės vakarus nuo Gythiono miestuko, jūs pasieksite požeminius Diros urvus su vandens takais. Tai viena labiausiai pribloškiančių gamtos atrakcijų visoje Graikijoje. Archeologai šiuose urvuose rado daugybę gyvūnų fosilijų, tarp kurių ir Europoje gyvenusio begemoto kaulai. Radiniai taip pat rodo, kad šie urvai buvo viena anksčiausiai apgyvendintų Europos vietų.

Diros urvai tęsiasi apytiksliai 14 kilometrų, tačiau jų tik 1500 metrų galima išvysti su gido pagalba. Pusvalandžio turas valtimis po vandens užlietus urvus prasideda ties požeminio ežero kraštu, kur kiekvienam plaukiančiam įduodamas šalmas, bei gelbėjimosi liemenės. Gidai ilgomis lazdomis vairuoja valtis per stalaktitų ir stalagmitų pilnas ertmes.

Tie, kurie bijo uždarų erdvių, verčiau nesileidžia į kelionę po urvus, nes yra vietų, kur tarpo tarp urvo sienų užtenka tik praplaukti valčiai. Visus metus urvuose oro temperatūra laikosi ties septyniolika laipsnių šilumos, tad lendant į vidų visada pravers papildomas drabužis.

Mystras

123rf.com nuotr./Į `iaurę nuo to paties Gythiono miestelio atrasite dar vieną UNESCO pasaulio paveldo objektą  Mystro miesto griuvėsius.
123rf.com nuotr./Į Šiaurę nuo to paties Gythiono miestelio atrasite dar vieną UNESCO pasaulio paveldo objektą – Mystro miesto griuvėsius.

Keturiasdešimt kilometru į šiaurę nuo to paties Gythiono miestelio atrasite dar vieną UNESCO pasaulio paveldo objektą – Mystro miesto griuvėsius. Prižiūrimas Spartos miesto, Mystras 1249 metais pradėjo statyti tvirtovę, o vėliau buvo buvo išplėstas Venecijos ir Turkų užkariautojų. Griuvėsiai dabar išlikę ant Taygetos kalno, o viršutinė, vidurinė ir žemutinė miesto dalys kaskadomis leidžiasi nuo šio kalno žemyn.

Vietovė visiškai apleista buvo nuo pat 1832 metų, tačiau dabar griuvėsiai prižiūrimi šalia gyvenančių vienuolių.

Epidaurus

123rf.com nuotr./Liepos ir rugpjūčio mėnesį amfiteatras atlieka savo pagrindinę funkciją - Epidaurus festivalyje būna pristatomi klasikiniai graikų kūriniai, tarp kurių ir Aischilo, Sofoklio ir Euripido tragedijos.
123rf.com nuotr./Liepos ir rugpjūčio mėnesį amfiteatras atlieka savo pagrindinę funkciją - Epidaurus festivalyje būna pristatomi klasikiniai graikų kūriniai, tarp kurių ir Aischilo, Sofoklio ir Euripido tragedijos.

Tai viena gražiausių archeologinių vietovių Graikijoje, kurią privažiuosite už 125 kilometrų į pietvakarius nuo Atėnų. Čia yra Asklepijaus šventyklą, kurioje graikai aukojo savo medicinos ir gydymo dievui bei prašė išgydyti nuo įvairių ligų. Tačiau pagrindinis dalykas, kurio pamatyti atvažiuoja keliautojai – trečiame amžiuje pastatytas, 14 tūkst. vietų amfiteatras. Sėdėdami jo viršuje galėsite girdėti, kaip žmonės šnabždasi įspūdingo statinio apačioje.

Liepos ir rugpjūčio mėnesį amfiteatras atlieka savo pagrindinę funkciją – Epidaurus festivalyje būna pristatomi klasikiniai graikų kūriniai, tarp kurių ir Aischilo, Sofoklio ir Euripido tragedijos.

Stavros

123rf.com nuotr./Stavros vietovės pakrantė.
123rf.com nuotr./Stavros vietovės pakrantė.

Jei esate neabejingi uolėtiems kalnams, iškvepintiems laukinių žolių kvapais ir dekoruotiems įvairiomis gėlėmis, jūsų tikrai norėsite aplankyti Stavros. Įsispraudusią tarp vulkaninės kilmės pakrantės ir vynuogynų, šią vietovę rasite už 30 minučių kelio nuo Chania miesto, šiaurės vakarinėje Kretos salos pusėje, Afrotiri iškyšulyje. Ten yra keletas jaukių viešbutukų, tačiau Stavros dar tikrai nėra perpildytas turistų.

Apsilankę mažuose įlankėlių paplūdimiuose su skaidriu kaip stiklas vandeniu, ten visada galėsite išsinuomoti skėti ir du gultus už 5 eurus dienai, kas palyginus su daugelio Europos kurortų kainomis tikrai nėra brangu.

Be to čia rasite smagių pasivaikščiojimo takų, su pakelėse augančiais apelsinmedžiais, oleandrais, ir palmėmis, užkandinių su ant žarijų skrudinta žuvimi, sūriniais pyragaičiais ar taure graikiško vyno. Užėjus į Christianos užkandinę šeimininkė Marija parodys jums ir Oskaro statulėlę, laimėtą už filmą „Graikas Zorba“, kuris buvo nufilmuotas šiose vietose.

Tarpeklis Aradenoje

angelfire.com nuotr./Aradena tarpeklis nuo 138 m. ilgio tilto.
angelfire.com nuotr./Aradena tarpeklis nuo 138 m. ilgio tilto.

Kretoje yra ir dar viena puiki vieta patyrusiems žygeiviams. Aradenos tarpeklis yra tinkama alternatyva norintiems pakeisti kitą populiarų Samarijos tarpeklį, į kurį užsuka net po 2 tūkst. lankytojų per dieną.
Praeiti pagrindinę šio tarpeklio atkarpą užtruks tik apie 3 valandas, tačiau vienoje vietoje teks geležinėmis 10 metrų ilgio kopėčiomis pereiti uolėtą tarpeklį. Tad jei bijote aukščio – rinkitės alternatyvų, ilgesnį kelią su turėklais. Pabaigoje žygeivių tako teks pereiti 138 metrų ilgio Aradenos tiltu, nuo kurio atsiveria gražus vaizdas į žemiau esantį tarpeklį.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius