Daugiau straipsnių

Norite sutaupyti atostogoms užsienyje? Ekspertai pataria, kaip tai padaryti ir kada ilsėtis pigiausia

Ada Alejūnaitė
KELIONĖS redaktorė
Šaltinis:

Tikriausiai daug žmonių svajoja apie atostogas šiltuose kraštuose, tačiau augančios įvairiausių prekių ir paslaugų kainos šias mintis taip ir palieka svajonėmis. Visgi yra tokių laikotarpių, kurių metu atostogų užsienyje paketus galima įsigyti gerokai pigiau, žinoma, egzistuoja ir daugiau būdų sutaupyti. Apie visa tai – kelionių ekspertų įžvalgose.

Svajonės apie atostogas

Pasak jos, aukštesnių kelionių kainų laikotarpiai būna per didžiąsias metų šventes (Kalėdos, Naujieji metai, Velykos), vaikų atostogų metu ir kalendorinės vasaros mėnesiais.

„Šiais laikotarpiais kainos išauga, nes atostogų laikotarpiai sutampa daugelyje šalių ir visi vienu metu leidžiasi į populiariausius atostogų kurortus, tad paklausa skrydžio bilietams, apgyvendinimui išauga labai smarkiai, – paaiškino kelionių ekspertė.

– Kita aukštesnių kainų priežastis – daugelyje populiarių atostogų šalių, pavyzdžiui, Portugalijoje ar Italijoje, yra nusistovėję tam tikri laikotarpiai, kai vietiniai keliauja po savo šalį ir atostogauja savo šalies kurortuose, tad keliautojai dėl nakvynės konkuruoja ne tik su kitų šalių turistais, bet ir vietiniais žmonėmis. Vaikų atostogų laikotarpiai dėl jau paminėtų priežasčių taip pat yra „karštas“ periodas.“

123RF.com nuotr. / Pinigai kelionei
123RF.com nuotr. / Pinigai kelionei

D.Zapkutės teigimu, mažesnių kelionių kainų laikotarpiams ji priskirtų atostogų sezonų (vasaros, žiemos) pradžią ir pabaigą, taip pat – pirmuosius žiemos mėnesius.

„Sezonų pradžios ar pabaigos laikotarpiai yra kiek pigesni. Pavyzdžiui, vasaros sezonas baigiasi spalį, o prasideda kovo pabaigoje, balandžio mėnesį. Šiuo laikotarpiu pasitaiko ir vėsesnių orų, ir lietaus, viešbučiai dar tik atsidarinėja arba jau užsidarinėja, tad gali pasitaikyti, kad ne visos paslaugos ar pramogos yra prieinamos. Tai lemia patrauklesnes kelionių pasiūlymų kainas. Kita vertus, šie laikotarpiai turi pliusų tiems keliautojams, kurie sunkiai pakelia vasariškus karščius arba nori aktyviai pakeliauti, – sakė D.Zapkutė.

Aukštesnių kelionių kainų laikotarpiai būna per didžiąsias metų šventes (Kalėdos, Naujieji metai, Velykos), vaikų atostogų metu ir kalendorinės vasaros mėnesiais.

– Žemesnių kainų pasiūlymų galima rasti ir nuo sausio vidurio, vasario mėnesį – praūžusios didžiosios metų šventės pakoreguoja ne tik lietuvių biudžetus, tad žiemos sezono atostogų kryptys keliautojus vilioja žemesnėmis kainomis.“

Atostogas reikėtų planuoti iš anksto

Kartu su teisingai pasirinktu atostogų laikotarpiu, kelionių ekspertė pateikė ir daugiau patarimų taupias atostogas planuojantiems žmonėms.

123rf.com nuotr. / Atostogos
123rf.com nuotr. / Atostogos

„Tradiciškai sutaupyti įsigyjant keliones būdavo galima jas perkant iš anksto arba bandyti laimę gaudant paskutinės minutės pasiūlymus. Tačiau itin aktyvi ši vasara pakeitė paskutinės minutės kelionių sąvoką – jei anksčiau tai buvo geriausias būdas sutaupyti keliaujant, šiemet tokio pranašumo nebeliko. Dėl didelio srauto keliautojų viešbučiuose bei oro uostuose įsigyti paskutinės minutės kelionę patrauklia kaina yra gerokai sunkiau nei būdavo anksčiau, – akcentavo D.Zapkutė.

– Negalima sakyti, kad paskutinės minutės kelionių pasiūlymų nebeliko, rinkoje jų yra, tačiau, vertinant kainas, šiuo metu nėra didelio skirtumo tarp to, ar keliaujama bus poryt, ar už dviejų savaičių. Tad mes savo keliautojams šiemet rekomenduojame keliones įsigyti iš anksto.

Ši vasara pakeitė paskutinės minutės kelionių sąvoką – jei anksčiau tai buvo geriausias būdas sutaupyti keliaujant, šiemet tokio pranašumo nebeliko.

Pavyzdžiui, savaitės trukmės atostogos lapkričio pradžioje viename populiariausių viešbučių Egipte „Picalbatros“ gegužės mėnesį kainavo 975 eurus asmeniui, o perkant dabar jo kaina yra apie 1125 eurus. Vadinasi, gegužės mėnesį kelionę pirkę žmonės sutaupė 150 eurų asmeniui, jei keliauja šeima, sutaupytas skirtumas – dar didesnis. Tad pirmas patarimas – planuoti atostogas iš anksto.“

123RF.com nuotr. / Atostogos Egipte
123RF.com nuotr. / Atostogos Egipte

Anot pašnekovės, norint sutaupyti, taip pat svarbu teisingai pasirinkti nakvynės vietą.

„Jei keliautojai mėgsta aktyvias atostogas ir turi planų pakeliauti po šalį, tikrai neverta investuoti į itin prabangius viešbučius, nes į juos sugrįš tik nakvynei. Tam puikiai tinka ekonominės klasės viešbučiai arba miesto tipo viešbučiai, – pabrėžė D.Zapkutė.

– O norintiems pasimėgauti aukštos klasės viešbučių teikiamais malonumais, rekomenduočiau atostogų metu nakvynę tokiuose viešbučiuose užsisakyti porai naktų ir po aktyvių dienų kelias skirti tingiam poilsiui ir prabangai.“

Kelionės brangsta dėl daugelio priežasčių

Paklausta apie tai, kas lemia kelionių kainų didėjimą, D.Zapkutė nurodė, kad didžiausią įtaką kelionių pabrangimui turėjo smarkiai išaugusios degalų kainos.

„Taip pat dėl karo koregavosi skrydžių maršrutų geografija ir tam tikri maršrutai pailgėjo. Kainoms įtakos turėjo ir po pandemijos smarkiai suaktyvėjęs turizmas. Viešbučių kambarių ir skrydžio bilietų paklausa visame pasaulyje pasiekė aukštumas, išaugusi paklausa kilstelėjo ir kainas. Žinoma, ūgtelėjusioms kelionių kainoms įtakos turėjo ir pabrangę energetikos ištekliai, infliacija, – nurodė kelionių ekspertė.

Viešbučių kambarių ir skrydžio bilietų paklausa visame pasaulyje pasiekė aukštumas, išaugusi paklausa kilstelėjo ir kainas.

– Šiemet vidutinė 7 naktų trukmės atostogų 5 žvaigždučių viešbutyje Turkijoje kaina siekia apie 780 eurų, pernai – 700 eurų. Žvelgiant į žiemos atostogų sezoną, kainos taip pat bus aukštesnės nei praėjusį žiemos sezoną. Šaltuoju metų laiku be populiariausios šio sezono atostogų krypties Egipto žmonės keliauja į Tenerifę, Jungtinius Arabų Emyratus, Madeiros salą, traukia į egzotinius tolimuosius kraštus.“

D.Zapkutės teigimu, tai tolimesnių atstumų atostogų kryptys, vadinasi, išaugusios degalų kainos įtaka galutinei kelionių kainai bus juntama dar labiau.

123RF.com nuotr. / Kelionės
123RF.com nuotr. / Kelionės

Norintiems sutaupyti svarbi ir tradicinė kelionės trukmė

Kelionių ekspertė I.Aukštuolytė taip pat akcentuoja, kad norintys kelionę įsigyti patrauklesne kaina turėtų atostogas planuoti iš anksto – vos tik pradedami išankstiniai naujo sezono kelionių pardavimai.

„Išankstinių pardavimų metu viešbučiai siūlo dideles nuolaidas, kartais siekiančias net ir 50 proc. Tad perkant iš anksto, galima ne tik gerokai sutaupyti – kelionių paketą įsigyti apie 30 proc. pigiau, bet ir rinktis iš platesnio viešbučių bei apgyvendinimo variantų“, – sako kelionių ekspertė.

Išankstinių pardavimų metu viešbučiai siūlo dideles nuolaidas, kartais siekiančias net ir 50 proc.

– O didesnės kelionių kainos būna įvairiomis šventinėmis datomis. Tad ieškantiems patrauklesnių kelionių kainų nereikėtų atostogų planuoti per Kalėdas, Naujuosius metus, Velykas, moksleivių atostogų ar ilgųjų savaitgalių metu.“

Anot I.Aukštuolytės, dažnai per Kalėdas ar Naujuosius metus viešbučiai siūlo šventines vakarienes, kurios yra privalomos, tai taip pat išaugina bendrą kelionės kainą.

123rf.com nuotr. / Kalėdos šiltuose kraštuose
123rf.com nuotr. / Kalėdos šiltuose kraštuose

Kelionių ekspertė pataria, kad verta apie atostogas pagalvoti ne pagrindinio sezono metu, ne vasarą, kai visas pasaulis planuoja keliauti.

„Paprastai patrauklesnės poilsio kainos būna pavasarį ir rudenį. Taip pat rekomenduotume rinktis labiau tradicinę kelionės trukmę – 7 arba 14 dienų“, – teigė I.Aukštuolytė.

Artimiausiu metu kelionių kainos neturėtų mažėti

I.Aukštuolytės teigimu, kelionių kainų didėjimą lemia keli pagrindiniai veiksniai.

„Vienas jų – tai tvyrantis neapibrėžtumas dėl ateities, kuris verčia verslą apsisaugoti nuo galimų rizikų. Verslas, negalėdamas numatyti pokyčių, yra priverstas įskaičiuoti rizikas, o tai kelia savikainas ir didina paslaugų bei prekių kainas klientui. Antra priežastis, lemianti kelionių kainų augimą – tai visą rinką liečiantis energetinių išteklių brangimas, – akcentavo ji.

123RF.com nuotr. / Pinigai
123RF.com nuotr. / Pinigai

– Augančios elektros, naftos kainos bei brangstančios dujos išbrangina ne tik degalų kainas, skrydžių savikainą, bet ir darbo vietos kainą, maistą. Lyginant su praėjusių metų žiemos sezonu, viešbučių paslaugos brango apie 20 proc.“

Anot I.Aukštuolytės, stebint situaciją rinkoje ir energetinių išteklių brangimą, prognozuoti kainų mažėjimo artimiausiu metu nėra pagrindo.

Akcentuoja ir kelionių organizatoriaus patikimumą

Turizmo ekspertė M.Plepytė-Rainienė taip pat pateikė nemažai patarimų keliautojams, kurie nori atostogauti pigiau.

Anot jos, reikėtų kelionių paketus įsigyti per išankstinius kelionių organizatorių pardavimus, pavyzdžiui, šiuo metu kelionių organizatoriai sulaukia nemažai klientų užklausų dėl kitų metų vasaros pasiūlymų.

„Ankstyvas atostogų planavimas užtikrina žemiausią kainą, plačiausią viešbučių pasirinkimą, galimybę pasirinkti priimtiniausią kelionės datą, tad keliautojas nesunkiai išsirinks tai, kas atitinka jo keliamus lūkesčius. Planuojant keliones gerokai anksčiau, galima sutaupyti iki 30 proc., – nurodė M.Plepytė-Rainienė.

123RF.com nuotr. / Pinigai kelionei
123RF.com nuotr. / Pinigai kelionei

– Keliautojai, siekiantys keliauti pigiau, prieš įsigydami keliones, turėtų atsižvelgti, ar tai nėra moksleivių atostogų laikas. Keliaujant moksleivių atostogų metu, kuomet kelionių paklausa ir viešbučių užimtumas yra didesnis, atostogoms teks išleisti daugiau.“

Taip pat turizmo ekspertė akcentuoja, kad verta keliauti turistinio sezono pradžioje ar pabaigoje, kuomet būna mažesni turistiniai srautai ir yra priimtinesnės kainos, tačiau reikėtų įsivertinti, jog keliaujant tokiu metu viešbučiai gali būti sumažinę teikiamų paslaugų spektrą.

M.Plepytė-Rainienė akcentuoja, kad labai svarbu ir kelionių organizatoriaus pasirinkimas.

„Rekomenduojame keliautojams pasidomėti, iš kokio kelionių organizatoriaus įsigyjamas kelionės paketas, kur jis registruotas, ar tai Lietuvos ar užsienio kelionių organizatorius, ar kelionių organizatorius tikrai yra licencijuotas – šią informaciją būtina žinoti, jog nutikus nenumatytoms aplinkybėms, netektų gerokai daugiau patuštinti piniginės“, – pabrėžė ji.

Esantis situacijos neapibrėžtumas dėl ateities verčia verslą įskaičiuoti galimas rizikas, o tai didina paslaugų, prekių savikainas ir kainas klientams.

Apie tai, kas lemia kelionių brangimą, M.Plepytė-Rainienė nurodė, kad kelionių paketai susideda iš grandinės įvairių paslaugų – čia veikia apgyvendinimo paslaugų teikėjai, oro vežėjai, antžeminio aptarnavimo paslaugų teikėjai ir t. t.

„Visus šiuos komponentus veikia besikeičianti ekonominė situacija, energetinių išteklių krizė, degalų kainų svyravimai, žmogiškųjų išteklių trūkumas – esantis situacijos neapibrėžtumas dėl ateities verčia verslą įskaičiuoti galimas rizikas, o tai didina paslaugų, prekių savikainas ir kainas klientams“, – sakė M.Plepytė-Rainienė.