Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Oro linijų bankrotai: kaltos Kalėdos?

Šie metai Europos oro linijoms nebuvo lengvi – apie veiklos nutraukimą dėl finansinių sunkumų paskelbė „Primera Air“, „SkyWork“, „Cobalt Air“, „Cello Aviation“, „VLM Airlines“ ir lietuviškosios „Small Planet Airlines“. Aviacijos ekspertų įsitikinimu, šių oro linijų bankrotai – ne paskutiniai.
„Small Planet Airlines“ lėktuvas
„Small Planet Airlines“ lėktuvas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Kylančios degalų kainos, profesionalių pilotų trūkumas, politinė nežinia dėl artėjančio „Brexito“, oro kontrolierių streikai sujaukę intensyvų vasaros sezoną ir labai arši konkurencija, ypač pigių skrydžių sektoriuje, kelia įtampą net ir stipriausioms Europos oro linijoms“, – rašoma žiniasklaidai išplatintame pranešime.

Neseniai kompanijos „Ryanair“ vadovas Michael O‘Leary paskelbė, kad „šią žiemą bus daugiau, didesnių kompanijų bankrotų“.

Tačiau net ir pats „Ryanair“ savo finansinėje ataskaitoje nurodo 7 proc. smukusį pelną, kaltindamas išaugusias degalų kainas, oro kontrolierių streikus bei itin žemas bilietų kainas.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./„Ryanair“
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./„Ryanair“

Tiesa, vieną svarbų įtampos šaltinį Airijos bendrovė nutyli. Anksčiau garsėję požiūriu „greičiau pragaras užšals, nei pripažinsime profsąjungas“ pastaruosius dvejus metus „Ryanair“ bendrauja ir derasi su lėktuvų įgulų atstovais.

„Oro linijos jau dabar itin aršiai konkuruoja dėl patyrusių pilotų, siūlydamos geresnes darbo sąlygas ir didesnius atlyginimus. Toms oro linijoms, kurios žiemos sezonu nesurenka keleivių, kaštai augantiems atlyginimams tampa vis rimtesniu iššūkiu“, – teigia pilotų įdarbinimo agentūros Aviationcv.com vadovė Skaistė Knyzaitė ir pažymi, kad daugiausiai oro linijų bankrutuoja rudenį ir žiemą, kai po intensyvaus vasaros sezono stipriai sumažėja keleivių srautai.

Sunkiai žiemos sezonui esą ruošiasi net ir galingiausi žemyno oro vežėjai. Tačiau jų pastangos nebūtinai atsiperka.

Gruodžio 12 dieną vykusios Tarptautinės oro transporto asociacijos (sutr. IATA) konferencijos metu organizacijos pirmininkas Alexandre'as de Juniacas užsiminė, kad oro linijų bankrotų tikimasi dar daugiau.

O jau gruodžio 18 dieną veiklą stabdanti paskelbė dar viena – šįkart Belgijos oro linija „VLM Airlines“. Ateities nežinia šiuo metu esą gaubia ir „WOW Air“ bei „Air Belgium“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius