Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savarankiškos kelionės: kaip suplanuoti ir sutaupyti

Kelionės – tai geriausia dovana tiek sau, tiek draugams ar šeimai. Tačiau kelionių agentūrų siūlomi paketai dažnai būna brangūs, riboja pasirinkimus ir retai kada siūlo tikrai neįprastas, originalias kryptis bei lankytinus objektus. Taigi kaip išvengti turistinio šurmulio, sutaupyti ir pamatyti kitokį, autentišką pasaulį savarankiškai?
Norvegija
Lofoteno salos Norvegijoje / 123rf.com

Vieta, vieta, vieta

Svarbiausias žingsnis renkantis kelionę – nuspręsti, kur norite keliauti. O tai ne visuomet būna lengva: ir Turkija, ir Egiptas skamba panašiai, Tailandas ar Gvatemala? Kas žino, o kur dar daugybė „klasikinių“ pasrinkimų, tokių kaip Niujorkas, Paryžius ar Viena.

Vienas paprastų būdų išsirinkti kelionės kryptį yra pagalvoti apie tai, ką jūs labiausiai mėgstate veikti laisvalaikiu. Nuotykių ir adrenalino mėgėjams tiks kelionės motociklu po Patagoniją ar Ekvadorą, safariai Kenijoje, parasparnių pramogos Kolumbijoje bei nardymas su rykliais Karibuose.

Paul Stewart nuotr./Gyvenimas kelyje
Paul Stewart nuotr./Gyvenimas kelyje

Dievinate tingų poilsį prie jūros ar baseino su patogiais viešbučiais, SPA, vandens pramogomis ir meditacija? Rinkitės Meksikos Playa del Carmen paplūdimį, Peru Amazonės džiunglių lodžijas, Turkiją, Graikiją arba Maroką. Įdomių virtuvių mėgėjams patiks Pietryčių Azija ir Indija, įspūdingos gamtos mylėtojams – Naujoji Zelandija ir Bolivija, mėgstantiems intensyvų naktinį gyvenimą – Ibisa Ispanijoje, Buenos Airės, Montanita Ekvadore.

Kelionės kryptį taip pat galima rinktis ir pagal tai, ko nedarote kasdien, bet norėtumėte išbandyti: bėgimą su buliais Pamplonoje, piranijų žvejybą Pantanalyje, slidžių žygius Ugnies Žemėje, klasikinės gitaros pamokas Meksikoje... kitaip tariant, jei kelionę norite derinti su ypatingais, dar nepatirtais įspūdžiais, ieškokite krypčių, kuriose galėsite nuveikti ką nors naujo.

Galiausiai, renkantis kelionę reikia įtraukti biudžeto faktorių. Nuspręskite, kiek galite išleisti, o tuomet norus derinkite su galimybėmis. Jei leistis į žygį po Amazonę per brangu, galbūt galite rasti panašių pramogų Kambodžoje ar Tailande? Jei Niujorko kainos „kandžiojasi“, galbūt verta vietoje jo aplankyti Meksiką? Kad ir kokie būtų jūsų lūkesčiai, visuomet galima rasti kompromisą.

123rf.com nuotr./Tailandas
123rf.com nuotr./Tailandas

Skrydžiai ir viešbučiai

Išsirinkus kryptį, belieka pasirūpinti dar dviem pagrindiniais dalykais: skrydžiais ir nakvyne.

Ieškant skrydžių, verta naudotis puslapiais, siūlančiais įvairias nuolaidas, geriausias kainas ir pasiūlymus. Skyscanner, AirFare Watchdog, AirWander, Momondo ir JetRadar – vieni geriausių pigių skrydžių paieškos puslapių. Beje, ieškodami skrydžių, naudokitės „incognito“ langu – taip Google negalės sekti jūsų paieškų ir avialinijų puslapiai negalės dirbtinai išpūsti kainų. Rinkitės pigesnes avialinijas, tokias kaip Norwegian Air, Air New Zealand ir JetBlue; būkite lankstūs su skrydžių datomis – dažnai net kelių dienų ar savaitės skirtumas gali lemti gerokai mažesnę kainą.

Planuodami nakvynes, nebūtinai privalote rinktis viešbučius. AirBnB dažnai siūlo itin geras kainas už savaitės ir ilgesnę viešnagę, be to, taip galite išsinuomoti tiek vieną kambarį, tiek visą butą ar namą ir išlaidomis pasidalinti su kelionės draugais.

123rf.com /Mergina viešbutyje
123rf.com /Mergina viešbutyje

Ieškant viešbučių, geriausi jūsų draugai – booking.com puslapis ir nuolaidų medžioklė. Į paiešką nepamirškite įtraukti svečių namų ir jaunimo nakvynės namų – kartais taip galima rasti puikių pasiūlymų!

Pramogos, žygiai, turai

Kita svarbi dalis – suplanuoti, ką veiksite kelionės metu. Žinoma, galite tiesiog mėgautis savo pasirinkta vieta, leistis į tyrinėjimus pėsčiomis ar paprasčiausiai improvizuoti vietoje. Tačiau jei norite aiškaus kelionės plano, išmėginkite šias idėjas:

  • Palyginkite atsiliepimus. Prieš nuomodamiesi motociklus, džipus ar automobilius savarankiškam žygiui, užsisakydami nardymo kursus ar jogos pamokas, patikrinkite, jog paslaugos teikėjas turi gerą reputaciją. Tai be galo lengva sužinoti Google atsiliepimuose bei socialinių medijų tinkluose.
  • Turėkite planą B. Jei dėl kokių nors priežasčių bus atšaukta jūsų suplanuota pramoga, netikėtai subjurs oras ar pasikeis sąlygos, turėdami atsarginį variantą neprivalėsite kiurksoti viešbutyje, paniškai ieškodami alternatyvų. Iš anksto pasirūpinkite, ką veiksite, jei jūsų suplanuotai veiklai netikėtai iškils kliūčių!
  • Ieškokite tinklaraštininkų patarimų. Kelionių tinklaraštininkai dažnai praleidžia ištisus mėnesius įvairiuose pasaulio kampeliuose, tad jei norite sužinoti, kokią kavą pirkti Kolumbijoje, kur skaniausi ledai Venecijoje ir kurie miesto gidai Los Andžele – patys draugiškiausi, užsiprenumeruokite kelių tnklaraštininkų, rašančių apie jus dominančias šalis, naujienas.
123rf.com nuotr./Ramiojo vandenyno keteros takas
123rf.com nuotr./Ramiojo vandenyno keteros takas

Unikalios patirtys

Jei keliaudami norite iš tiesų pasinerti į vietos kultūrą ir pažinti tenykščius žmones bei jų gyvenimo būdą, pasvarstykite apie savanoriavimo galimybes arba gyvenimą vietinėje šeimoje. Net jei tai tetruks savaitę, gyvenant ir dirbant kartu su vietiniais žmonėmis kur kas giliau pažinsite šalį, nei vien lankydami turistinius objektus.

Virtuvė – visuomet puikus būdas susipažinti su vietiniais! Užsukę į vietinį turgų, paklausinėkite pardavėjų, ką jie rekomenduoja ruošti iš jų siūlomų vaisių, daržovių ar mėsos. Patiko kavinės kapučino? Paklauskite, kur įsigyti vietinės kavos. Vietiniai žmonės paprastai entuziastingai pasakoja apie vietos virtuvę ir rekomenduoja geriausias – bei autentiškiausias – vietas pavalgyti.

Užsisakykite turą, siūlantį išskirtines vietines patirtis, pavyzdžiui, krepšių pynimą su Ekvadoro indėnais ar žvejybą su vietiniais žvejais Indonezijoje. Kai kurios tokias patirtis siūlančios kompanijos taip pat rūpinasi tvarumu vietos bendruomenėse, pavyzdžiui, Visit.org.

Eglės Gerulaitytės kelionės
Eglės Gerulaitytės kelionės

Nesidrovėkite tiesiai kalbinti vietinių žmonių: ką verta pamatyti jų mieste ar kaime, kuo ypatingos jų apylinkės, ką veikti savaitgalį? Net tokie paprasti klausimai neretai baigiasi kvietimais aplankyti turistams nežinomų vietų, paragauti skaniausio vietinio maisto ar sulošti šaškėmis, tiesiog kalbantis apie gyvenimą.

Planuoti kelionę savarankiškai užtruks ilgiau ir pareikalaus daugiau pastangų, nei tiesiog užsisakyti turistinį paketą agentūroje. Tačiau taip ne tik sutaupysite, bet ir patirsite kur kas unikalesnių bei ypatingesnių įspūdžių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius