Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaurės kerai Suomijoje: žiemos pramogos ir susitikimas su Kalėdų Seneliu

Suomija yra bene vienintelė Europos šalis, kuri visą savo grožį ir galimybes atskleidžia būtent žiemą: sniegas, vaiskus žydras dangus, šaltukas bei gausybė pramogų čia – garantuota.
Kalėdų senelis ir jo elniai, Laplandija, Suomija
Kalėdų senelis ir jo elniai, Laplandija, Suomija / Shutterstock nuotr.

Per didžiąsias metų šventes ir žiemos atostogas nemažai slidinėjimo entuziastų tradiciškai plūsteli į Alpes, Lenkijos Tatrus, kitus Europos kalnynus. Slidinėjimas jau daugeliui tapo ne tik svarbiausia žiemos pramoga, bet ir įvaizdžio dalimi. Tačiau dėl nenuspėjamų orų kaprizų bei sniego stygiaus kartas nuo karto atostogautojams tenka nusivilti – tai sniego per mažai, tai jo visiškai nėra, tai greitai ištirpsta. Tokios negandos nebaisios Suomijai, kurios didesnėje dalyje žiema garantuota. Ne veltui šalis praminta „Šiaurės karaliene“.

Helsinkis – Suomių įlankos perlas

Pažintis su Suomija daugeliui prasideda nuo sostinės Helsinkio. Tik pats centras čia primena, kad esi didmiestyje, tačiau nuklydus kiek tolėliau, prie jūros įlankos, pasitinka gražiai sutvarkyti parkai, kuriuose atokiai vienas nuo kito išsimėtę namų kvartalai. Miškuose apsčiai dviračių, pėsčiųjų takų, o žiemą – puikiai įrengtų, nuolat prižiūrimų ir netgi apšviestų slidinėjimo trasų.

Eismas Helsinkyje taip sutvarkytas, jog nieko panašaus į mūsų sostinės nuolatines spūstis nėra. Miestas turi net kelis aplinkkelius, kuriais nemaži atstumai įveikiami labai greitai. Ne be reikalo suomiai didžiuojasi, kad jų sostinė yra vienas patogiausių, visaverčiam gyvenimui tinkamų, miestų Europoje.

Shutterstock nuotr./Vakarėjantis Helsinkis žiemą, Helsinkis, Suomija
Shutterstock nuotr./Vakarėjantis Helsinkis žiemą, Helsinkis, Suomija

Helsinkis nėra tas miestas, kuriame daug senovinių architektūros šedevrų. Tad išpaikinti pietų ir vidurio Europos miestų grožybių, nemažai keliautojų šia sostine nusivilia. Tačiau pabuvus čia ilgėliau, nesunku įsitikinti, kad Helsinkis - labai šiuolaikiškas ir itin švarus miestas, kuriame nemažai savito stiliaus architektūros pastatų. Galbūt jie kiek monotoniški, bet darniai dera kruopščiai prižiūrimoje gamtinėje aplinkoje ir atspindi šiaurietišką dvasią.

Gyvenimas mieste verda krantinėje ir Senato aikštės rajone. Į dangų čia stiebiasi akinamo baltumo miesto katedra, parlamentas, rotušė, prezidentūra ir kiti svarbūs valstybiniai pastatai. Vienas iš įspūdingiausių miesto statinių – unikali uoloje iškalta bažnyčia, kasdien pritraukianti daugybę smalsių turistų.

Suomiai didžiuojasi savo olimpiniu stadionu ir, žinoma, įmantriu kompozitoriaus J.Sibelijaus monumentu. Išsamesnei pažinčiai rekomenduojama įsigyti turistinę kortelę „The Helsinki Card“, kuri suteikia teisę naudotis visuomeniniu transportu, lankyti tikrai įdomius ir puikiai įrengtus muziejus. Kartais galima gauti papildomų nuolaidų restoranuose, teatruose ir negi perkant dovanas kai kuriuose prekybos centruose.

Shutterstock nuotr./Kalėdinė mugė, Helsinkis, Suomija
Shutterstock nuotr./Kalėdinė mugė, Helsinkis, Suomija

Laplandija – žiemos pasaka

Norintiems pamatyti tikrą šiaurę ir pajausti jos dvasią, būtina aplankyti Laplandiją. Nuo Helsinkio iki magiško krašto sostinės Rovaniemio -beveik 1000 kilometrų. Juos verta įveikti didžiųjų švenčių laikotarpiu, kai visi miestai ir miesteliai padabinti šviečiančiomis girliandomis, pavienės sodybos tarp apsnigtų eglių skęsta sniego pataluose, o kiekviename lange šviečia žvakutės.

Šiuo metų laiku Laplandija beveik ištisą parą skendi poliarinės nakties tamsoje, tačiau tai nebaugina, o sukuria tokią aurą, kurią galima pajusti tik šiaurėje. Tie, kam pasiseka, gali pamatyti ir Šiaurės pašvaistę – unikalų gamtos šviesos spektaklį, kuriame besikeičiančios spalvos ir formos raižo dangų skersai išilgai – tikras gamtos fejerverkas.

Shutterstock nuotr./Šiaurės pašvaistė, Suomija
Shutterstock nuotr./Šiaurės pašvaistė, Suomija

Šaltis, kurio taip kratosi lietuviai, čia kitoks ir visiškai nebaisus. Nors ir šaltas, bet sausas oras nesunkiai ištveriamas, o visose patalpose labai šilta. Šio krašto simbolis – šiaurės elniai, kurie laikomi ne tik aptvaruose, bet ir ganosi kur papuolę. Žinoma, visi jie sužymėti ir priklauso samių fermeriams.

Laplandija – tai ne tik gražios gamtos kraštas, bet ir Kalėdų Senelio gimtinė. Būtent šis herojus yra svarbiausias Kalėdų simbolis, kasmet į atokią šiaurę sutraukiantis tūkstančius vaikų ir savo noru „suvaikėjusių“ suaugusiųjų. Užburiantis Laplandijos grožis, visiška ramybė, realūs Kalėdinio atviruko vaizdai yra nuostabi atgaiva kūnui ir sielai.

Būti Laplandijoje, vadinasi, būtinai kirsti Poliarinį ratą. Tai ypatinga gamtinė riba, nuo kurios į šiaurę būna poliarinė diena ir poliarinė naktis. Poliarinio rato kirtimas – svarbi ceremonija, į kurią kelionių organizatoriai dažnai įtraukia šamanų būrimus ir palaiminimus, pirmą kartą atvykusieji gauna laplandišką krikštą.

Shutterstock nuotr./Kalėdų senelio rezidencija, Laplandija, Rovaniemis, Suomija
Shutterstock nuotr./Kalėdų senelio rezidencija, Laplandija, Rovaniemis, Suomija

Kalėdų senelio verslas

Suomiai jau seniai aptiko aukso gyslą ir sukūrė tikrą Kalėdų Senelio verslą. Į jį investuoti dideli pinigai, kurie duoda dešimteriopą pelną ir garsina Suomiją pasaulyje. Nuošalus Rovaniemis turi puikų tarptautinį oro uostą, į kurį per patį karštymetį vienas po kito leidžiasi lėktuvai, tiesioginiais reisais atskraidinantys vaikus iš Italijos, Jungtinės Karalystės, Vokietijos ir kitų Europos šalių.

Neįtikėtina, bet Kalėdų Senelio rezidencijoje galima pamatyti ne tik vokiečių, anglų, italų, ispanų, rusų ar lietuvių, bet ir japonų, kinų šeimų ir net svečių iš Afrikos. Pati rezidencija panaši į tikrą miestelį, o jo viduriu eina linija, tiksliai žyminti Poliarinį ratą. Čia pat yra ir Kalėdų Senio ofisas, prie kurio beveik visada raitosi eilė žmonių, norinčių bent kartą gyvenime savo akimis pamatyti tikrą Kalėdų Senį, kuris neša dovanas ir paspausti jam ranką bei nusifotografuoti. Patys suomiai šį personažą vadina Joulupuki, kas reiškia Kalėdų Senis arba Kalėdų ožys.

Kelionių organizatoriaus „GRŪDA“ nuotr./„GRŪDOS“ keliautojai su Kalėdų seneliu Joulupuki, Laplandija, Rovaniemis, Suomija
Kelionių organizatoriaus „GRŪDA“ nuotr./„GRŪDOS“ keliautojai su Kalėdų seneliu Joulupuki, Laplandija, Rovaniemis, Suomija

Rezidencijoje labai svarbus Kalėdų Senio paštas, į kurį be perstojo plaukia šūsnys laiškų iš viso pasaulio. Čia besidarbuojantys nykštukai juos rūšiuoja, skaičiuoja, rašo atsakymus, tiesa, ne visiems. Atrašoma maždaug į kas penktą laišką. Tikėtis gauti Kalėdų Senio atsakymą gali tie vaikai, kurių laiškai kažkuo išsiskiria, gražiai apipavidalinti. Rašmenys nesvarbūs, ar jie būtų arabiški, japonų, kinų hieroglifai, Kalėdų Senis moka visas pasaulio kalbas ir lygiai taip pat myli visus pasaulio vaikus.

Nemažai savo atžalas lydinčių suaugusiųjų taip įsijaučia į šį puikiai surengtą žaidimą, kad bent kelioms dienoms sugrįžta į nerūpestingos vaikystės laikus.

Shutterstock nuotr./Pasivažinėjimas elnių traukiamomis rogėmis, Laplandija, Suomija
Shutterstock nuotr./Pasivažinėjimas elnių traukiamomis rogėmis, Laplandija, Suomija

Žiemos pramogos

Suomiai dažnai apibūdinami kaip lėta, paniurusi, be humoro tauta. Reikia sutikti, kad jie labai skiriasi nuo mūsų, tačiau šios šalies žmonės labai myli gamtą ir mėgsta joje būti labiau nei pasyviai drybsoti prie televizoriaus. Suomiai mėgsta keliauti, todėl ir žiemą, ir vasarą turistų paslaugoms užsukta ištisa industrija.

Suomių įlankos šiaurėje įsikūręs nedidelis uostamiestis Kemi. Kiekvieną žiemą čia išdygsta sniego ir ledo pilis. Tarp jos sienų ir vaikai, ir suaugusieji gali patirti malonių įspūdžių. Čia veikia ir ledo viešbutis – tikra sniego karalienės buveinė. Viskas jame iš sniego ir ledo: iglu formos apartamentai, vietoje lovų – elnių kailiai, baras su ledo stalais ir kėdutėmis. Netgi degtinė patiekiama ledo taurelėse. O kur dar įmantrūs šviesos efektai – tikra šiaurietiška egzotika.

Vaikams linksmybių čia netrūksta: kiekvieną savaitę pilyje skelbiama nauja tema, vyksta vaidinimai ir koncertai. Iš Kemi organizuojami turai ledlaužiu po Botnijos įlanką. Pritrenkianti Arkties gamta, fantastiški saulėlydžiai, nepamirštami peizažai. Adrenalino fanatikai gali įšokti į hidrokostiumus ir dreifuoti kartu su ledo lytimis.

Shutterstock nuotr./Turas ledlaužiu, Botnijos įlanka
Shutterstock nuotr./Turas ledlaužiu, Botnijos įlanka

Daugelyje Suomijos vietovių, o ypač Laplandijoje, labai populiarūs haskių ir šiaurės elnių safariai. Šalyje organizuojami įvairūs čempionatai, o suomių ekipažai yra pelnę daug laimėjimų Europos ir pasaulio pirmenybėse. Garsiausi važnyčiotojai šalyje gerbiami ne mažiau kaip M. Hakinenas ar K. Raikonenas.

Nauja aistra tampa važinėjimas sniegomobiliais. Tai ir sportas, ir pramoga, kuri dėl patiriamo smagumo ir malonumo privilioja daug entuziastų. Skriejant dideliu greičiu per miškus, užšalusias upes ir ežerus galima patirti neišdildomų įspūdžių. Laplandijoje netrūksta ir kalnų slidinėjimo trasų. Nemažai jų puikiai įrengtos, apšviestos, o slidinėjimo sezonas čia trunka daug ilgiau.

Shutterstock nuotr./Haskių safaris, Laplandija, Suomija
Shutterstock nuotr./Haskių safaris, Laplandija, Suomija

Patarimai žiemą keliaujantiems į Suomiją

  1. Į Laplandiją pas Kalėdų Senį patartina keliauti nuo gruodžio pradžios iki sausio vidurio.
  2. Vykstant šeimomis, geriausia keliauti su pradinę mokyklą lankančiais vaikais.
  3. Patogiausia keliauti autobusu su kelionių agentūra. Nors pati kelionė užtrunka, bet šį trūkumą gali kompensuoti profesionalūs gidai, mokantys užimti vaikus ir suaugusius.
  4. Būtina turėti šiltų drabužių ir tinkamą avalynę. Madų suomiai nesivaiko, todėl tai, ką vilkite, pirmiausia turi būti patogu ir šilta.
  5. Savarankiškai patartina keliauti bent keliais ekipažais. Taip ir saugiau, ir linksmiau. Automobilius privalu paruošti ypatingoms žiemos sąlygoms. Būkite atidūs, nes daug kelių ruožų nevalomi iki asfalto, nebarstomi nei druska, nei smėliu, todėl tenka važiuoti per suplūktą sniego dangą, be to, į kelią gali išbėgti žvėrys.
  6. Nakvynę būtina rezervuoti iš anksto, nes per šventes visi viešbučiai užimti. Tai galima padaryti per keliones į Suomiją organizuojančias agentūras arba internetu.
Shutterstock nuotr./Linksmybės Laplandijoje, Rovaniemis, Suomija
Shutterstock nuotr./Linksmybės Laplandijoje, Rovaniemis, Suomija

Artimiausios kelionių organizatoriaus „GRŪDA“ kelionės į Laplandiją – 2019 m. gruodžio 26 d. (liko 6 vietos) ir gruodžio 29 d. (liko 6 vietos).

Daugiau kaip 30 kitų šventinių pasiūlymų ir kelionių idėjų galite rasti ČIA.

Grūda
Grūda

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius