Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiauriausia pasaulio gyvenvietė Sibire: be mobilaus ryšio, interneto ir ligoninės

Ten neveikia mobilusis internetas, nėra prekybos centrų, kino teatro, kavinių, autobusų ir net ligoninės. Kiekvienas šios vietos gyventojas yra matęs poliarinę naktį ir spalvingą Šiaurės pašvaistės spindesį tamsoje. Jie žino, kaip elgtis susidūrus su baltuoju lokiu, degalus perka tik kartą per metus, o norėdami į kitą miestą nuvykti pavasarį ar rudenį – turi užsisakyti skrydį sraigtasparniu.
Sibiras
Sibiras / Vida Press nuotr.

Sunku paaiškinti kodėl, bet šiauriausioje Rusijos gyvenvietėje, Diksone, vis dar gyvena daugiau nei 500 žmonių. Vietiniai prisitaikė prie beveik ištisus metus trunkančios žiemos ir visą parą nesibaigiančių naktų.

Ne be reikalo ši vieta vadinama pasaulio kraštu. Krasnojarsko šiaurėje, Arkties vandenyno pakraštyje, apsigyvenusią bendruomenę nuo didesnių miestų skiria 500 km per necivilizuotą tundrą.

Ten patekti įmanoma tik kartą per savaitę, esant geroms oro sąlygoms, skrendančiu lėktuvėliu. O atvykimas pašaliečiams – griežtai ribojamas. Ne tik atvykėliai, bet ir vietiniai gyventojai privalo turėti specialų pasą, leidžiantį patekti į teritoriją. Taip yra todėl, kad gyvenvietė įkurta pakrantėje ir laikoma valstybės siena.

Policija – vaikyti meškoms ir vilkams

Diksono gyvenvietė padalinta 1,5 km ilgio sąsiaurio į salą ir žemyninę dalį. Žiemą sąsiauris tampa abi dalis skiriančiu keliu, kuriuo galima važiuoti sniegomobiliais, o vasarą – plaukti laiveliais. Kitu metų laiku kirsti sąsiaurį įmanoma tik užsisakius perkėlimą sraigtasparniu. Todėl dauguma tenykščių retai palieka savo gyvenvietės pusę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius