Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šveicarių motinystė – namie tik tris mėnesius, bet vaikų gimsta daugiau nei Lietuvoje

Pagal įvairius reitingus Šveicarijos miestas Ciurichas laikomas vienu iš penkių brangiausių miestų pasaulyje. Vis dėlto net ir tokiame pasiturinčių žmonių mieste motinystės atostogos ir išmokos yra nepalyginamai santūresnės nei Lietuvoje, bet moterys ten gimdo dažniau.
Žaidimų aikštelė su šaltiniu
Vaikų žaidimų aikštelė Šveicarijoje su šaltiniu / Zitos Voitiulevičiūtės nuotr.

Pagal gyventojų skaičių didžiausiame Šveicarijos mieste mėnesį gyvenau kartu su vyru ir metukų vaiku.

Tenka rinktis – kūdikis ar darbas

Jau pirmąją mano šeimos dieną Ciuriche dėl vietinių nuostabos, kad man dar tęsiasi motinystės atostogos, sužinojau, kad Šveicarijoje jos tetrunka nuo 14 iki 16 savaičių. Tėvas, gimus vaikui, privalomai gauna vieną laisvadienį. Tačiau kai kurie darbdaviai būna maloningi ir duoda net dvi, na, gerai – septynias laisvas dienas.

Per motinystės atostogų laikotarpį motinai mokama 100 proc. atlyginimo. Ir viskas. Paskui – kaip pavyksta susitarti su darbdaviais. Kartais moterims nusišypso sėkmė sutarti dėl ilgesnių neapmokamų atostogų, bet dažnai, norinčios ilgiau pabūti su kūdikiu, palieka savo darbovietę.

Mano bičiulė, gyvenanti Ciuriche, pasakojo, kad jai pavyko su vaiku namie išbūti metus ir neprarasti darbo, nes ji dirba mokymo įstaigoje: pavyko „susiklijuoti“ visas sutaupytas atostogas su mokslo metų atostogomis ir dar su vadovais sutarti dėl tvarkaraščių pakeitimų. Kitai pažįstamai nelabai pasisekė – jai teko išeiti iš darbo.

Tos, kurios vis tik grįžta į darbą po trijų mėnesių, turi kelis variantus: artimųjų pagalba, auklės, moterys, kurios kartu su savo vaiku legaliai rūpinasi dar ir kitų moterų kūdikiais, ir lopšeliai.

Lopšeliai – prabanga

Vida Press nuotr./Žaidimų aikštelė Šveicarijoje
Vida Press nuotr./Žaidimų aikštelė Šveicarijoje

Lopšeliai, vadinamieji Krippe, vaikams iki 18 mėnesių kainuoja apie 120–150 Šveicarijos frankų (CHF) (117–135 Eur) per dieną. Mokama už dienas ar pusdienius: galima kūdikį ar mažylį į darželį atiduoti pusei dienos, vienai dienai per savaitę, galima ir visoms penkioms – kaip finansinė padėtis ir sąžinė leidžia.

Yra galimybių gauti subsidijas, priklausomai nuo šeimos metinių pajamų. Pažįstamų žmonių šeima už savo metinuką moka po 90 CHF (81,20 Eur) per dieną.

Vaikams nuo ketverių metų darželiai yra privalomi. Būna valstybinių ir privačių darželių, kainos juose žymiai mažesnės nei lopšeliuose.

Pavydžiai klausydamos, kokia motinystės atostogų sistema veikia Lietuvoje, ciurichietės pasidžiaugė, kad jos gali dirbti nepilną darbo savaitę ir tai yra labai populiaru. Pavyzdžiui, 2, 3 ar 4 dienas per savaitę ir atitinkamai gauti 40, 60, 80 proc. algos. Tai suteikia daug galimybių išlaikyti darbo ir šeimos gyvenimo balansą.

Nepilną darbo savaitę dirbti renkasi ir vyrai. Pavyzdžiui, vienas šveicaras pasakojo, kad maloniausiai jaučiasi, be savaitgalių, ilsėdamasis dar ir trečiadieniais ir gaudamas 80 proc. darbo užmokesčio.

Vaikų nemažėja

Vida Press nuotr./Vaikai žaidžia žaidimų aikštelėje
Vida Press nuotr./Vaikai žaidžia žaidimų aikštelėje

Net esant tokiai nelabai draugiškai motinoms sistemai Ciuriche kūdikių 1000 gyventojų gimsta net daugiau nei Lietuvoje. Gal ne tik motinystės atostogų trukmė tai lemia.

Nors parduotuvių eilėse moterų su vaikais niekas nepraleidžia (bent jau neteko patirti ir matyti), bet aplinkiniai labai maloniai elgiasi su vaikais. Pavyzdžiui, užkalbina parke, žarsto pagyrimus ar žaidžia viešajame transporte, kad tik mažyliui, net ir svetimam, neprailgtų kelionė.

Kiekviename miesto rajone yra valstybinių bendruomenės centrų, kuriuose vyksta įvairūs užsiėmimai vaikams ir suaugusiems. Lietingomis dienomis viduje ir kūdikiai, ir mažyliai žaidžia žaidimų kampuose, mamos gali išgerti kavos ir užkąsti.

Vida Press nuotr./Žaidimų aikštelė
Vida Press nuotr./Žaidimų aikštelė

Saulėtomis dienomis šalia bendruomenės centrų vaikai mielai žaidžia lauko žaidimų aikštelėse, apžiūrinėja naminius gyvūnus šalia esančiuose specialiuose tvarteliuose. Kai kurios žaidimų aikštelės yra pritaikytos net ir žaisti suaugusiems. Tokių bendruomenės centrų su patalpomis viduje, tvarteliais ir žaidimų aikštelėmis lauke būna net po kelis viename rajone.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius