-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Turizmo parodos iššūkis: gal verta prieš keliaujant pasitikrinti geografijos žinias?

Penktadienį, sausio 26-ąją prasidės visa savaitgalį keliauti kviesianti turizmo ir aktyvaus laisvalaikio paroda „Adventur“. Pirmąją jos dieną jau trečią kartą vyks Geografijos žinių konkursas moksleiviams, šįkart prisiminti geografijos pasaulį kviečiami ir suaugusieji. Konkurso organizatorius, Lietuvos geografijos mokytojų asociacijos prezidentas, keliautojas Rytas Šalna kviečia šiame konkurse pasitikrinti žinias ir paaiškina, kaip šiandieniniame mobiliame pasaulyje keičiasi geografijos pamokų turinys.
Akimirkos iš praėjusių metų geografijos žinių konkurso
Akimirkos iš praėjusių metų geografijos žinių konkurso / geografija.lt

Geografija: ne tik „kur“, bet ir „kodėl“

Praėjusiais metais konkurse dalyvavo arti pusės tūkstančio moksleivių iš daugiau nei 70-ies mokyklų.

„Reikia džiaugtis ir dėkoti likimui, kad Lietuva atgavo nepriklausomybę ir mūsų tautai atsivėrė galimybės pamatyti pasaulį tokį, koks jis yra iš tikrųjų, be iškraipymų ir politinių grimasų. Iki šiol gajus supratimas, kad geografija atsako į

Visada skatinu mokytojus pagal galimybes stengtis pamokas vesti už mokyklos ribų: muziejuose, saugomose teritorijose, leistis į žygius, atlikti geografinius tyrimus.

vienintelį klausimą, „kur?“. Tačiau tai labiau galioja praeičiai, nes šiais laikais geografijoje keliama daugiau klausimų. Ar galėtumėte atsakyti į klausimą, kodėl Sahara yra būtent toje vietoje, kur yra ir kodėl jos vietoje neauga tropiniai miškai? O galėtumėte paaiškinti, kodėl Singapūras toks turtingas, o greta esanti Indonezija dešimtis kartų skurdesnė?, – klausimų pažėrė keliautojas R. Šalna. – Gebėjimas atsakyti į tokius ir panašius klausimus ir yra tikroji šių laikų geografija, kurios mūsų mokiniai mokosi mokykloje. Nuo ankstesniųjų laikų įvyko milžiniškų pokyčių geografijos pamokų turinyje: atsigręžta į žmogų ir visa tai, ką jis ir kaip veikia šiame pasaulyje.“

geografija.lt/Akimirka iš praėjusių metų geografijos žinių konkurso - Rytas Šalna apdovanoja nugalėtoją
geografija.lt/Akimirka iš praėjusių metų geografijos žinių konkurso - Rytas Šalna apdovanoja nugalėtoją

R. Šalna džiaugiasi, kad parodos „Adventur“ organizatoriai visuomet palaikė idėją rengti tokį konkursą. Pastebėjus moksleivių susidomėjimą nuo antrųjų konkurso organizavimo metų, 2017-ųjų, konkurse leista dalyvauti ir suaugusiems.

„Konkurso dalyviams reikės atsakyti į 30 klausimų, visuos juos lydi vaizdai iš viso pasaulio, tematiką apima keliones, turizmą, jo problemas, lankomiausius pasaulio objektus, UNESCO paveldą, aplinkosaugos ir kitus klausimus. Dalis klausimų susiję su Lietuva“, – sako R. Šalna.

Norintiems dalyvauti konkurse ir planuojantiems aplankyti „Adventur“ parodą penktadienį, reikėtų iš anksto užsiregistruoti arba tiesiog atvykti į parodą ir pareikšti norą dalyvauti konkurse.

Pataria geografijos mokytojams pamokas vesti už klasės ribų

R. Šalnos teigimu, šis konkursas atskleidė, kad mokinių susidomėjimas geografija – didžiulis.

„Ankstesnių konkursų rezultatai rodo, kad tarp mūsų mokinių yra ypač gabių, kurių rezultatai ne tik patvirtina faktą, kad tokiems mokiniams patinka geografija, bet ir tai, kad jaunoji karta pasaulį, tegul ir neakivaizdiniu būdu, pažįsta geriau nei suaugusieji. Tik laiko klausimas, kada jų terorinis žinojimas peraugs į akivaizdų prisilietimą prie to, kas žinoma, o dabar matoma ir jaučiama. Kai kurių mokinių žingeidumui pažintį pasaulį nėra ribų. Mes, geografijos mokytojų bendruomenė, stebime šiuos mokinius, skatiname juos, kviečiame dalyvauti kituose renginiuose. Visada dėkojame ir mokytojams, nes jų pastangų dėka gabiausi mokiniai randa kelią į olimpines aukštumas“, – kalba Lietuvos geografijos mokytojų asociacijos prezidentas.

geografija.lt/Akimirkos iš praėjusių metų geografijos žinių konkurso
geografija.lt/Akimirkos iš praėjusių metų geografijos žinių konkurso

Lietuva nuo 2004 metų dalyvauja pasaulinėse geografijos olimpiadose, iš kurių moksleiviai kasmet parsiveža medalius. Jie intensyviai ruošiasi šiems konkursams.

R. Šalna anksčiau yra dirbęs geografijos mokytoju, o šiandien – aktyviai keliauja bei veda ekspedicijas po egzotiškas Afrikos šalis. Ką jis patartų kolegoms – kaip nemačius konkrečios šalies ar vietovės apie ją įdomiai papasakoti moksleiviams?

„Geografijos mokytoju dirbau anksčiau, o dabar užsiimu kitomis veiklomis bei

Konkurso dalyviams reikės atsakyti į 30 klausimų, visuos juos lydi vaizdai iš viso pasaulio, tematiką apima keliones, turizmą, jo problemas, lankomiausius pasaulio objektus, UNESCO paveldą, aplinkosaugos ir kitus klausimus.

dirbu su gabiaisiais jaunaisiais geografais. Galiu labai atsakingai teigti, kad Lietuvoje daug gerų geografijos mokytojų, kurie ir be mano pagalbos puikiai ir atsakingai dirba savo darbą. Jų pavyzdžiu seka jų mokiniai. Juk ir į šią parodą šiais metais atvažiuos apie 1000 mokinių, kuriuos atrinkti, paruošti turi tie patys geografijos mokytojai. Visada skatinu mokytojus pagal galimybes stengtis pamokas vesti už mokyklos ribų: muziejuose, saugomose teritorijose, leistis į žygius, atlikti geografinius tyrimus. Tokios veiklos, puikiai žinau iš savo patirties, labai patinka mokiniams ir didina jų motyvaciją bei pasitikėjimą šiuolaikine mokykla“, – sako R. Šalna.

geografija.lt/Akimirkos iš praėjusių metų geografijos žinių konkurso
geografija.lt/Akimirkos iš praėjusių metų geografijos žinių konkurso

Praėjusiais metais konkurse dalyvavo arti pusės tūkstančio moksleivių iš daugiau nei 70-ies mokyklų.

Geografijos žinių konkursas parodoje „Adventur“ vyks penktadienį nuo 12 iki 18 valandos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius