Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

7 patarimai keliaujantiems į Kinijos pasieninį miestą Šendženą ir Honkongą

Visų pirma, nereikėtų maišyti dviejų dalykų – Šendženo ir Honkongo. Abu miestai turi bendrą sieną, tačiau tuo pat metu yra labai skirtingi. Šendženas yra Kinijos miestas su daugybe gatvės prekeivių, siūlančių viską nuo A iki Z, daugybe turgų, blokuojamu internetu ir gyventojais, nešnekančiais angliškai. Honkongas – viso to priešingybė. Tad kokie patarimai ir kliūtys slypi keliaujantiems būtent į Kinijos pasienį ir Honkongą?
Kelionė po Šendženą ir Honkongą
Kelionė po Šendženą ir Honkongą / Asm.archyvo nuotr.
Temos: 2 Kinija Honkongas

1. Vienas aktualiausių dalykų keliaujant į Kiniją – vizos

Tačiau turėkite omenyje, kad Honkonge galioja bevizis režimas ir jame be vizos nepertraukiamai galite išbūti 90 dienų.

Vykstant į kitus Kinijos miestus režimai yra įvairūs, ir vizų galiojimo trukmės skirtingos (visas sąlygas galite patikrinti puslapyje čia).

Jei skrendate į Honkongą ir norite pamatyti tikruosius turgus bei pigiai apsipirkti nuo galvos iki kojų už labai mažas kainas (išskyrus elektroniką ir techniką, apie tai skaityti 5 punkte), labai siūlome aplankyti Šendženą ir Luohu (Lu Wu) turgų. Šis mietas yra šalia Honkongo, tačiau vykstant į jį reikalinga viza. Bet yra puiki išeitis – 5 dienų apsipirkimui išduodama viza (shopping visa). Ji išduodama tam tikruose punktuose, per kuriuos atvykstama į Kiniją.

Punktai, per kuriuose galima atvykti, ir jų darbo laikai:

  • Luohu: 07:00 – 23:30;
  • Huangango: 00:00 – 24:00;
  • Šekou: 09:00 – 13:00 ir 14:30 – 17:00;
  • Fujongo: 10:00 – 17:30;

Viza kainuoja apie 25 JAV dolerius žmogui (privaloma mokėti jų vietiniais pinigais – Kinijos juaniais).

2. Transportas ir keliavimo reikalai

Nuvykę į Honkongą susidursite su vietiniais, kurie gan švaria anglų kalba siūlys transportą, tačiau iš anksto susidėliokite, kur keliausite toliau.

Asm.archyvo nuotr./Kelionė po Šendženą ir Honkongą
Asm.archyvo nuotr./Kelionė po Šendženą ir Honkongą

Jei ketinate likti tik Honkonge, galite atsisiųsti metro programėlę į išmanųjį įrenginį – „MTR Mobile“, kuri nereikalauja interneto ryšio.

Jei ketinate vykti į kitus miestus ir norite išvengti skrydžių, tai galite daryti traukiniais. O jei nusprendėte aplankyti minėtąjį Šendženą – galite vykti metro iš Honkongo centrinės metro stoties (šis variantas tinka, jei atskridote / atkeliavote dienos metu, nes kitaip punktai, kuriuose reiks gauti 5 dienų vizą – nebedirbs). Jei atvykote naktį, galite pasinaudoti oro uoste siūlomomis pervežimo paslaugomis (kaina yra ~100–120 Kinijos juanių žmogui (13–15 Eur), tuomet jus nuveš iki tuo metu dirbančio uosto. Atvykę į bet kurį punktą prieš stodami į eilę prie patikros NEPAMIRŠKITE užpildyti atvykimo/išvykimo kortelių, nes kitaip visą eilę teks stovėti iš naujo.

Asm.archyvo nuotr./Atvykimo / išvykimo kortelė
Asm.archyvo nuotr./Atvykimo / išvykimo kortelė

Atvykus į miestą – pildyti reikia TIK atvykimo kortelę, o išvykstant – išvykimo (išvykti nebūtinai reikia per tą patį punktą – tinka bet kuris kitas, kuris tuo metu dirba).

3. Apgyvendinimas, gatvių pavadinimai ir adresai

Puiku, jei ketinate gyventi ir viešėti tik Honkonge – ten žmonės puikiausiai kalba angliškai, tad reikiamą informaciją galite gauti visur. Tačiau visiškai kitokia situacija yra žemyninėje Kinijoje, nes viskas (išskyrus metro stotelių pavadinimus) yra rašoma jų tradicine kalba, tad jei jos nemokate – apsiginkluokite kantrybe ir nusiteikite paieškoms.

Taksi taip pat nenuveš jūsų iki pat viešbučio ar kitos apgyvendinimo įstaigos durų, nes taksi stoja tik tam tikrose stotelėse.

VIDEO: Kinijos pasieninis Šendženas ir Honkongas – dėl ko čia verta vykti?

4. Internetas ir žemėlapiai Kinijoje

Pasirodo, viskas, ką mes esame įpratę naudoti – „Facebook“, „Instagram“, „Snapchat“, netgi „Google“ – yra blokuojama. Bevielis WiFi internetas yra daugelyje kavinių, tad problemos prisijungti nebus, tačiau dauguma puslapių yra tiesiog negalimi. Todėl prieš vykdami į Kiniją atsisiųskite į telefoną programėlę VPN, kuri padeda atblokuoti užblokuotus puslapius, tačiau tai padės ne visada.

Taip pat nepamirškite iš anksto pasirūpinti apgyvendinimu (ypač jei keliausite kur nors toliau), pasidomėti vietomis ir adresais, kur norite vykti.

Neretai programos, kurios nereikalauja interneto prieigos, neturi Kinijos žemėlapių, tad iš anksto galite pasirūpinti „Google“ žemėlapiais, kuriuos galima naudoti be interneto prieigos. Visgi turėkite omenyje, kad jų veikimas taip pat gali sutrikti dėl blokuojamų puslapių.

Honkonge problemų, susijusių su internetu, nėra, tad ten galėsite jaustis laisvai ir civilizuotai.

5. Prekės ir elektronika Kinijoje

Neapsigaukite – Kinijoje yra daug turgų, kurie kiek panašūs į mūsų „Gariūnus“ ar „Urmo bazę“, ir ten galite rasti visko, nuo apatinio trikotažo iki technikos, tačiau yra vienas BET. Ten galima įsigyti reikiamų rūbų ar batų gan žemomis kainomis, tačiau tikrai nerekomenduojama pirkti brangios technikos – telefonų, kamerų (išskyrus smulkiąją – SD korteles, lazdą asmenukėms darytis ar kt.), nes turbūt ne be reikalo ir yra įvairūs juokeliai, jog „pagaminta Kinijoje“.

Čia taip pat yra tam tikros elektronikos gatvės (Šendžene – Huaqiang North Road), kuriose parduotuvės įrengtos ir atrodo geriau nei mūsų telefonų salonai, ir ten prekiaujama įvairia technika. Tačiau siūlome neapsigauti ir čia – gali būti, kad ir čia viskas yra taip pat iš turgaus. O jeigu labai pasiseks, galite šioje gatvėje pamatyti netgi vietinę „iPhone“ gamyklą.

Asm.archyvo nuotr./Taip atrodo „Iphone“ parduotuvė Kinijoje
Asm.archyvo nuotr./Taip atrodo „Iphone“ parduotuvė Kinijoje

Atsargiai – telefonai, kameros ar kita technika, kuri yra išdėta ant prekystalio apžiūrai, gali būti originali, o daiktai parduodami supakuotose dėžutėse, todėl niekad nežinai, ką rasi viduje.

Taip pat daugelis tokių parduotuvių siūlo „vietinę“ garantiją. Todėl techniką siūloma pirkti tik specializuotose ir originaliose parduotuvėse Honkonge, tačiau ir čia gali būti apsimetėlių, tad prieš vykdami pirkti pažiūrėkite originalių parduotuvių adresus.

6. Maistas

Tie, kurie mėgsta kinų virtuvę, čia galės mėgautis ir degustuoti įvairiausius patiekalus. Tačiau nenustebkite – jie yra kiek kitokie, nei mes esame įpratę valgyti Lietuvoje, o maistas – gerokai aštresnis.

Labai rekomenduojama bent kartą išbandyti gatvėse pardavinėjamą maistą – jis pigus ir tikrai labai skanus!

Taip pat, jei viešėsite Čeung Čau saloje Honkonge – išbandykite naktinį turgų.

7. Paskutinis patarimas – DERĖKITĖS viską pirkdami!

Kainos yra pakeltos kelis, o kartais net keliolika kartų, tad jei prekeivis už jūsų nusižiūrėtą kuprinę prašys 300 juanių (~38 Eur), nesutikite su šia suma. Sakykite, kad kiti prekeiviai siūlė mažiau, ir kainą galite bandyti numušti 5–6 kartais (neretai galima ir iki 10 kartų).

Vienintelės vietos Kinijoje, kur neišeis derėtis – tai metro ir kavinės, o visa kita – jūsų rankose.

Asm.archyvo nuotr./Kelionė po Šendženą ir Honkongą
Asm.archyvo nuotr./Kelionė po Šendženą ir Honkongą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius