Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atostogų vieta, kur vaikšto juodasparniai angelai

Tokia antraštė man iškart įsirėžė atmintin, kai lankiausi viename svarbiausių Turkijos turistinių objektų, 1988 m. įtrauktų į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą, Pamukalėje. Mineralinės versmės sudaro tokį vaizdą, lyg vaikščiotum sniego pusnimis, o išvydus po šį kurorto grožį vaikštinėjančią šviesiaplaukę merginą su juodais sparnais iškart kilo tokios asociacijos.
Pamukalė, Turkija
Pamukalė, Turkija / Pauliaus Matulevičiaus nuotr.

Tačiau tokių sparnuotų merginų per karštąsias kurortinio sezono dienas čia galima išvysti ne vieną ir ne dvi. Paslaptis paprasta: šalia šių nuostabaus grožio druskingų uolų stoviniuoja Turkijos verslininkai, kurie merginoms už kelis eurus siūlo išsinuomoti šiuos sparnus ir pasidaryti įsimintiną fotosesiją.

Juodi sparnai todėl, kad sniego baltumo vaizdo fone jie išties išsiskiria ir sudaro nepakartojamą vaizdą. Aplink besisukinėjančių fotografų – apstu.

Maudėsi Egipto karalienė?

Pamukalės šiluminiai šaltiniai yra neįtikėtina vieta, kurią sukūrė pati gamta ir kasmet pritraukia milijonus žmonių.

Iš turkų kalbos pavadinimas verčiamas kaip „medvilnės pilis“. Anksčiau, žvelgiant į Pamukalės kurortą iš tolo ar nuotraukoje, atrodydavo, kad priešais matote didelę pilį, pastatytą iš daugybės pūkuotų medvilnės kamščių.

Tačiau, bėgant metams, dėl didelio turistų skaičiaus travertinai kai kuriose vietose ėmė panašėti ne į medvilnės tvirtovę, o į sniego pusnis.

Vietiniai gidai pasakojo, kad kai Turkijos valdžia kreipėsi į UNESCO, dauguma terasų buvo atkurtos ir grąžintos į buvusias sniego baltumo.

Pasak legendų, būtent čia, besipliuškendama mineraliniame vandenyje, Egipto karalienė sėmėsi grožį ir jaunystę.

Mineralinis vanduo, turintis daug druskų, teka kalnų šlaitais žemyn, apnešdamas uolas kalkių sluoksniu. Laikui bėgant susiformavo kalkių terasos, baseinai, sienos.

Jaunystės eliksyras

Šalia šių gražių vietų yra natūralūs baseinai.

Teigiama, kad Pamukalės vandenyse senovėje maudydavosi graikų ir romėnų didikai, imperatoriai.

Pauliaus Matulevičiaus nuotr./Pamukalė, Turkija
Pauliaus Matulevičiaus nuotr./Pamukalė, Turkija

Čia nuolatinė vandens temperatūra yra + 36 laipsniai C, todėl ir turistų čia apstu ištisus metus.

Teigiama, kad Pamukalės baseinai pasižymi puikiomis gydomosiomis savybėmis, ir kai kurie turistai sakė, kad jaučiasi tarsi atsidūrę baseine su šampanu. Iš tiesų vanduo yra prisotintas kalcio sulfato, anglies dioksido, kalcio bikarbonato, magnio, taip pat pasižymi dideliu natūralios jonizacijos lygiu.

Turkijos gidai pabrėžia, kad būtent tai ir padeda nuraminti nervų sistemą ir sumažinti įtampą, o oda tampa lyg kūdikio.

„Norite atjaunėti dešimčia metų – išsimaudykite šiame baseine. Aš čia vykstu į savaitę po kelis kartus, iš tikro man jau 150 metų, o atrodau lyg vidutinio amžiaus vyriškis“, – bandė juokauti po Pamukalę mus vedžiojęs Turkijos gidas.

Netikėti policininkų riksmai

Ekskursijos metu dar aplankėme viešbutį, kuriame pasimėgavome molio voniomis, sočiais pietumis ir išskubėjome toliau.

Pakeliui aplankėme medvilnės laukus. Daugeliui mūsų autobuse esančių turistų buvo naujiena, kad tokiuose ūkiuose medvilnės sėklos yra pasėjamos, laistomos bei drėkinamos ir auginamos tol, kol augalas užaugina pūkuotus medvilnės kamuoliukus. Tuomet savaeigės mašinos, važiuodamos per tokius medvilnės laukus, atsargiai surenka derlių.

Dar po kelių akimirkų, keliaujant link Kusadašio, mūsų autobusą sustabdė policija ir riksmingais balsais nusivedė pasikalbėti tiek gidą, tiek autobuso vairuotoją.

Daugelis mūsų sunerimo ir ėmė klausinėti: kas čia vyksta? Įtampą dar labiau pakurstė tai, kad lauke jau ėmė temti...

Po kelių minučių į autobusą įlipęs vairuotojas liepė visiems užsidėti apsaugines veido kaukes ir jų jokiu būdu nenusiimti.

Kai jau policija leido važiuoti, dar kelias minutes iš susirūpinimo tylėję vairuotojas ir gidas prakalbo. Jų teigimu, policija grasino baudomis, o šie esą paaiškino, kad visi turistai yra skiepyti ir į šalį atvyko pasitikrinę nuo COVID-19.

Esą tik po šių įtikinėjimų pavyko išvengti baudų.

Tiesa, visos kelionės metu tiek vairuotojas, tiek gidas turistams neužsiminė, kad būtina dėvėti kaukes.

Nepaisant šių nemalonių akimirkų, visi netrukus vėl juokėmės ir į savo viešbučius grįžome pasisėmę neišdildomų įspūdžių.

Kad ir kaip būtų, Turkija – nuostabi šalis turistams ne tik savo puikiu klimatu, bet ir ypatingo grožio turistiniais objektais.

Čia jau lankiausi gal penktą kartą, bet vis norisi grįžti dar ir dar...

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius