Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Čiabuvių tautos, kurių dar nepasiekė COVID-19, prašo palikti jas ramybėje

Čiabuvių bendruomenės, kurių nėra pasiekęs COVID-19 užkratas, griežtai prašo jų nelankyti. Vien mintis, kad naujojo koronaviruso užkratas gali patekti į nuošalią Pirmųjų tautų bendruomenę Bella Bella miestelyje Kanadoje, gąsdina Marilyn Slett iš heiltsukų genties tarybos. Vos 1,4 tūkst. žmonių bendruomenė gyvena Kanados Britų Kolumbijoje, yra pasiekiama tik oru ir vandeniu, rašo BBC.
Heiltsukų tauta ir vietos, kur ji gyvena
Heiltsukų tauta ir vietos, kur ji gyvena / Jack Borno/„Wikimedia Commons“ nuotr.

Senųjų Kanados gyventojų tauta įsikūrusi vietoje, kuri yra vartai į Kanados Didžiojo lokio miškus, kurie garsėja ekoturizmo galimybėmis.

Heiltsukų tauta – viena iš poros šimtų Pirmųjų tautų Britų Kolumbijoje, turinti savo unikalias tradicijas ir istoriją. Metų metus jie kruopščiai saugo savo kultūrą, buvo žengiami dideli žingsniai jų paveldo išsaugojimui, tačiau dabartinė pandemija jiems kelia didelę grėsmę. COVID-19 yra itin pavojingas vyresniems žmonėms, tad bendruomenės ateitis taptų labai neaiški.

„Mūsų įstatymai ir tradicijos nėra rašytiniai, – aiškino M.Slett. – Juos iš kartos į kartą perduoda Žinojimo Saugotojai – grupė senolių, kurie gerai išmano tautos papročius, tradicijas ir protokolus. Teturime vos 30 senolių, kurie laisvai kalba hailhzaqvla kalba. Mes laikysimės heiltsukų įstatymų ir darysime viską, kad juos apsaugotume.“

M.Slett turi omenyje nepaprastosios padėties priemones, kurių ėmėsi bendruomenė. Kaip ir daug kitų čiabuvių tautų Britų Kolumbijoje ir visame pasaulyje, heiltsukų tauta paskelbė griežtą karantiną – dar griežtesnį nei likusioje Kanadoje. Uždraustos visos nebūtinos kelionės iš ir į teritoriją.

Keliuose, vedančiuose link anksčiau turistus labai draugiškai priėmusių Pirmųjų tautų, prie viešųjų keltų terminalų buvo įkurti patikros postai, kuriuose budi Sargai Globėjai (Guardian Watchmen). Šie asmenys anksčiau būdavo tarsi tautų ambasadoriai, kultūriniai vertėjai.

Dabar jie stebi visus, kas priartėja prie pažeidžiamų bendruomenių. Visą vandens transportą identifikuoja dar iš toli, kad įvertintų – ar šis laivas tikrai turi teisę čia būti. Jeigu ne – jis bus priverstas apsisukti.

Jack Borno/„Wikimedia Commons“ nuotr./Heiltsukų tauta ir vietos, kur ji gyvena
Jack Borno/„Wikimedia Commons“ nuotr./Heiltsukų tauta ir vietos, kur ji gyvena

Kanados čiabuviai nuo senų senovės sergėjo savo žemes ir kultūrą, tačiau pastaruoju metu žavi būdai, kaip jie tą daro derindami senąsias savo tradicijas ir įstatymus su Vakarų mokslu. Pavyzdžiui, pasinaudoja archeologiniais įrodymais, kad pareikštų teises į savo žemes. Dabar savo senolius itin branginanti bendruomenė įdėmiai klauso tarptautinių sveikatos organizacijų rekomendacijų ir jas, derindamos su savo pačių žiniomis ir vertybėmis, naudoja savo žmonių apsaugai.

Heiltsukai apie 14 tūkst. metų gyvena žemėse, kurios driekiasi maždaug 15,5 tūkst. kv. km. Istorikai mano, kad geriausiais laikais jų buvo apie 20 tūkst. žmonių, įsikūrusių miškuose, 50-yje vasaros ir žiemos kaimelių.

Kontaktas su europiečiais XVIII a. pabaigoje šioms tautoms atnešė negandas. „Išgyvenome raupus, išgyvenome tymus, išgyvenome valdžios politiką“, – sakė M.Slett. Tačiau tai pareikalavo tūkstančių aukų. XIX a. pabaigoje likę heiltsukų žmonės susibūrė gyvenimui į vieną kaimelį netoli Bella Bella. Jų tebuvo apie 200.

Tuomet atėjo 1918 m. gripas. „Mano mama pasakojo apie senelę, kuri prisiminė verkiančias moteris, kalbančias apie netektis. Išmirė ištisi namai – ir nebūdavo laiko tinkamai žmones palaidoti“, – sakė M.Slett.

„Wikimedia Commons“ nuotr./Heiltsukų tauta ir vietos, kur ji gyvena
„Wikimedia Commons“ nuotr./Heiltsukų tauta ir vietos, kur ji gyvena

Kanadoje yra daug turizmo galimybių čiabuvių tautoms. Jos priima lankytojus, supažindina juos su savo kultūra, pastangomis ją išsaugoti. „Jie mūsų neverčia Disneilendu, tai nėra lyg zoologijos sodas. Mes tiesiog dalijamės tuo, kas esame“, – aiškino Keithas Henry, Kanados Čiabuvių turizmo asociacijos vadovas.

Už 55 km nuo Bella Bella yra kitasoo / xai'xais tautų kaimelis Klemtu. Jis taip pat uždarytas. Jo gyventojai sakė, kad sprendimas užverti bendruomenę pašaliniams buvo sunkus, bet būtinas – kad būtų apsaugota vietinių sveikata.

Savo bendruomenes senieji gyventojai uždarė anksti, kovo viduryje. Jie mano, kad spėjo dar laiku. Prasidėjus COVID-19 plitimui, miestų gyventojai leidosi į nuošalias vietoves – ieškojo prieglobsčio nuo viruso. Heiltsukų sargams teko apsukti ne vieną jachtą.

Nerimaujama, kad čiabuvių tautos visame pasaulyje yra labai pažeidžiamos COVID-19, kadangi dažnai jų bendruomenėse trūksta geros sveikatos priežiūros sistemos, taip pat daug žmonių turi chroniškų ligų. Navahų tauta yra vienas iš viruso epicentrų JAV, joje yra vienas aukščiausių užsikrėtimo lygių šalyje.

„Wikimedia Commons“ nuotr./Heiltsukų tauta ir vietos, kur ji gyvena
„Wikimedia Commons“ nuotr./Heiltsukų tauta ir vietos, kur ji gyvena

Čiabuvių bendruomenės visame pasaulyje užsivėrė – apie tai paskelbė senieji gyventojai Argentinoje, Australijoje, Brazilijoje.

Tačiau pasaulis pamažu išeina iš karantino, Kanada taip pat. Visgi Pirmosios tautos turi teisę apriboti jų lankymą. Nemažai jų Kanados pakrantėje susibūrė į koaliciją, kad kartu dirbdamos jos informuotų lankytojus – turistai yra laukiami bendruomenėse, bet ne dabar. Jos yra tiesiog pernelyg pažeidžiamos, kad galėtų taip rizikuoti.

Bendruomenės sako galinčios savimi pasirūpinti. Sargai prižiūri, kad į teritoriją nepatektų pašaliniai žmonės, o vietiniai moka išgyventi su tuo, ką turi. To moko ir Žinojimo Saugotojai. Gyventojai pradėjo daugiau maitintis jūros gėrybėmis, sukūrė bendruomeninius daržus, stengiasi surasti savyje jėgų atlaikyti šį sunkų periodą.

Turizmo nutraukimas tikrai finansiškai pakenks bendruomenėms, bet K.Henry primena – paties turizmo tikslas buvo sustiprinti senųjų gyventojų kultūrą, padėti jai išsilaikyti. Tad dabar pačios priimdamos sprendimus dėl savo ateities bendruomenės būtent tą ir daro.

Jack Borno/„Wikimedia Commons“ nuotr./Heiltsukų tauta ir vietos, kur ji gyvena
Jack Borno/„Wikimedia Commons“ nuotr./Heiltsukų tauta ir vietos, kur ji gyvena

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius